Serier baseret på sande historier
Vidste du det om serierne på listen?© Netflix/Robert Viglasky

11 serier, du måske ikke vidste var baseret på virkelige hændelser

Vidste du, at Stranger Things og Peaky Blinders er baseret på virkelige hændelser?

1. marts 2023 af Frederikke Brinkborg Jønsson

Hvis du er fan af serier, har du sikkert set en masse af dem men måske ikke tænkt over, at nogle af dem rent faktisk er baseret på sande historier, hvilket bare gør dem endnu mere spændende og uhyggelige! Vi har samlet en liste over 11 serier, som du måske ikke vidste var baseret på virkelige hændelser. Se listen her – måske bliver du klogere på din yndlingsserie?

1. The Spy – Netflix

Serien The Spy fortæller den vilde, og ikke mindst sande, historie om den hemmelige, israelske agent, Eli Cohen, som i 1960'erne gik undercover i det syriske styre. Udover at den spændende fortælling er spækket med historie og drama, maler den også et meget præcist billede af den virkelige person, Eli Cohen, og hans mystiske liv som hemmelig agent.

Serien The Spy kan ses på Netflix
Serien The Spy er baseret på en sand historie. © Netflix / David Lukacs

2. The Watcher Netflix

Da en familie flytter ind i deres drømmehus, bliver det alt andet end idyllisk. Mystiske breve begynder at dukke op og deres mærkelige naboer bliver mere og mere påtrængende. Hvis ikke historien om The Watcher var uhyggelig nok i forvejen, så bliver den det, når du finder ud af, at den er baseret på virkelige hændelser. Serien er nemlig baseret på den sande historie om parret Derek og Maria Broaddus, som i 2014 købte et hus i New Jersey. Familien var, ligesom i serien, plaget af truende breve, som de fik tilsendt af en mystisk stalker, der lod til at holde øje med dem kontant.

Netflix-serien The Watcher er baseret på en sand historie
The Watcher er den sande historie om en plaget familie. © Netflix / Eric Liebowitz

3. The Act HBO

Den hårrejsende fortælling om Dee Dee Blanchard og hendes datter Gypsy er desværre også en sand historie. I The Act forsøger datteren Gypsy at at slippe væk fra sin overbeskyttende mor og det usunde forhold, de har til hinanden, hvilket i 2015 leder til en chokerende forbrydelse, som ændrer alt.

Gypsy og Dee Dee Blanchard i serien The Act
Serien The Act på HBO er desværre også en sand historie. © HBO

4. Peaky Blinders Netflix

Ja, vi havde også svært ved at tro det, men den er god nok. Historien om den hardcore gangster familie fra England er faktisk baseret på virkelige hændelser og historien om den rigtige Tommy Shelby, hvis navn oprindeligt var Thomas Gilbert.

I virkeligheden bestod Peaky Blinders dog af flere bander og ikke blot én Shelby Family som i serien. Hovedpersonen, Tommy Shelby, er derimod baseret på den virkelige person, Thomas Gilbert, som var bandeleder Peaky Blinders i Brimingham i de sene 1800'ere til starten af 1910'erne.

Netflix-serien Peaky Blinders er baseret på en sand historie
Peaky Blinders er overraskende nok baseret på en sand historie. © Netflix / Matt Squire

5. When They See Us Netflix

En anden sørgelig men sand historie er dén, der bliver fortalt i Netflix-serien When They See Us. Den er nemlig baseret på den sande historie om The Central Park Five, som bestod af fem unge drenge, der blev uretfærdigt dømt for et overfald på en kvindelig jogger i Central Park i 1989. I serien følger vi retssagen og udfaldet af drengenes skæbne, som det skete i virkeligheden.

Netflix-serien When They See Us
When They See Us er den sande historie om fem drenges skæbne. © Netflix / Atsushi Nishijima

6. Stranger Things Netflix

Den her kom som et chok for os! Sci-fi-serien Stranger Things er nemlig løst baseret på virkelige hændelser. I hvert fald hvis vi skal tro på gisningerne om, at det amerikanske militær skulle have lavet eksperimenter på børn, som involverede tankelæsning og tidsrejser. 

Om der er hold i det eller ej, er svært at vide, men hvis vi skal tro ingeniøren Preston Nicols' udtalelser i et interview med The Sun, skulle den være god nok. Ud over hans udtalelser findes der dog ikke bevis for, at eksperimentet nogensinde fandtes, men der kom da en fantastisk serie ud af det!

Hovedpersonerne i Netflix-serien Stranger Things
Vidste du, at Stranger Things er baseret på en sand historie?© Netflix

7. Unorthodox Netflix

Historien om den unge, jødiske kvinde Esther, som flygter fra et arrangeret ægteskab, er ligeledes baseret på virkelige hændelser. Helt præcist er den baseret på forfatteren Deborah Feldmans fortælling om sin flugt fra et skrapt, ortodokst  fælleskab. Deborahs historie er nærmere beskrevet i bogen Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, som udkom i 2012.

Hovedpersonen Esty i serien Orthodox
Orthodox er baseret på Deborah Feldmans bog. © Netflix / Anika Molnar

8. Inventing Anna Netflix

Anna Delvey er ikke bare en hensynsløs, svindlende kvinde i serien Inventing Anna. Hun findes skam i virkeligheden. Anna svindlede blandt andet hoteller, banker og ikke mindst mennesker, som hun mødte på Instagram og senere hen udnyttede for deres penge. De mange penge, som hun svindlede sig til, brugte hun til at skabe et falsk billede af sig selv og hendes rigdom, hvilket hun kom overraskende langt med, før hun blev stoppet.

Netflix-serien Inventing Anna
Inventing Anna handler om den rigtige person Anna Delvey. © Netflix / Aaron Epstein

9. Alias Grace Netflix

Den unge kvinde, Grace Marks, blev i 1843 sammen med James McDermott anklaget for at have begået et mystisk dobbeltdrab på deres arbejdsgiver og hans elsker. Forbrydelsen blev det helt store samtalemne, og flere spekulerede i, om Grace Marks overhovedet var involveret. Der findes den dag i dag heller ingen beviser for, at de to unge mennsker skulle have begået drabene.

Sådan lyder den triste og ikke mindst sande historie om den mystiske forbrydelse, Netflix-serien Alias Grace er baseret på. Rettere sagt er serien baseret på forfatteren Margaret Atwoods bog af samme navn, som udkom i 1996 og senere hen er blevet filmatiseret.

Grace Marks i Netflix-serien Alias Grace
Alias Grace er baseret på Margaret Atwoods bog. © Netflix /Jan Thijs

10. Unbelievable Netflix

Netflix-serien Unbelievable fortæller historien om den blot 18-årige pige Marie Adler, som bliver anklaget for at lyve, da hun fortæller, at hun har været udsat for en voldtægt.

Sørgeligt nok er serien baseret på virkelige hændelser og den ægte Marie Adler, der som 18-årig blev voldtaget af en maskeret mand i sit eget hjem. Ikke nok med dét kom hun på hårdt arbejde, da hun måtte overbevise politiet og omverdenen om, at hendes historie var sand.

Netflix-serien Unbelievable er baseret på virkelige hændelser
Unbelievable er desværre også baseret på virkelige hændelser. © Netflix / Beth Dubber

11. GLOW Netflix

Serien GLOW er baseret på en rigtig organisation fra 1986, som kaldte sig Gorgeous Ladies of Wrestling (heraf forkortelsen, GLOW) og deres wrestling-shows. Udover dén inspiration er serien dog ren fiktion. Vi kan ellers lige forestille os, at der engang har gået en ægte Liberty Belle rundt i sit wrestling-kostume.

Netflix-serien GLOW
Netflix-serien GLOW er baseret på en ægte wrestling-gruppe. © Netflix / Erica Parise