Skuespiller Leonardo DiCaprio
Nogle skuespillere har gjort vilde ting for deres roller!© Getty Images

15 skuespillere, som har gjort ekstreme ting i forbindelse med deres kendte filmroller

Robert Pattinson låste sig inde i en kælderlejlighed i to måneder, hvor han aldrig rullede gardinerne op og kun sov i hverdagstøj

21. marts 2023 af Frederikke Brinkborg Jønsson

Det er ikke altid, at selve skuespillet er nok, når skuespillere og skuespillerinder skal levere deres bedste og mest overbevisende præstationer. Nogle gange er de nemlig nødt til at gå skridtet videre for at komme helt ind i hjernen på den karakter, de skal spille – og det er blevet gjort på nogle meget ekstreme måder igennem årene. Nogle skuespillere har dog også taget den liiige lidt for langt, hvis I spørger os.

Vi har lavet en liste over de skuespillere, som er gået det ekstra skridt for at opnå den allerstørste indlevelse i deres filmroller. Se listen herunder – og vær klar på at blive overrasket!

1. Christian Bale (The Machinist)

Udover sine mange succesfilmroller er Christian Bale kendt for at udsætte sin krop for lidt af hvert i sin forberedelse til selvsamme filmroller. Den vildeste transformering må næsten være hans forberedelse til filmen The Machinist, hvor han tabte 27 kilo ved at leve af en dåse tun og et æble om dagen. Endnu vildere var det, da han kort tid efter skulle forberede sig til rollen Batman i filmen Batman Begins. Her tog han 45 kilo på i muskelmasse ved at træne og spise en masse is og pizza for at kunne opbygge sine muskler. Wow!

2. Jamie Foxx (Ray)

I sine forberedelser til rollen som den legendariske pianist, Ray Charles, tog skuespilleren Jamie Foxx lidt alternative midler i brug. For at komme helt ind i rollen og sindet af Ray Charles limede Jamie Foxx sine øjenlåg sammen for at kunne fornemme, hvordan pianisten måtte have haft det – han var nemlig blind. Hans øjenlåg var lukkede i 14 dage og flere af hans skuespiller-kollegaer kunne senere berette om, hvordan han havde fået panikanfald og ikke kunne finde rundt på grund af sit manglende syn. Trods besværet endte Foxx dog med at vinde en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for rollen som Ray.

3. Aston Kutcher (Jobs)

Knap så godt gik det for Aston Kutcher, da han spillede rollen som Steve Jobs i filmen Jobs. For at indleve sig så meget i rollen som den succesfulde forretningsmand, besluttede Kutcher sig for at afprøve Steve Jobs' egen såkaldte frugt-kur. Kuren gik ud på noget så simpelt som kun at spise frugt, hvilket Aston Kutcher så gjorde. Det var dog ikke en succes, da Kutcher måtte en tur på hospitalet og var indlagt i to dage. Indlevelse er altså ikke altid lig med succes...

4. Shia LaBeouf (Fury, The Necessary Death of Charlie Countryman)

I forberedelserne til filmen Fury skulle Shia LaBeouf, ifølge ham selv, have revet en af sine tænder ud, skåret sig i ansigtet med en kniv og undgået at gå i bad i fire måneder. Alt dette for at komme ind i rollen som soldaten Boyd “Bible” Swan i den aktionprægede krigsfilm.

Han gik dog skridtet videre i forberedelserne til filmen The Necessary Death of Charlie Countryman, hvor han skulle spille Charlie Countryman, som er høj på stoffer meget af tiden. Da Shia LaBeouf aldrig havde prøvet LSD før, tænkte han, at det ville være den mest oplagte måde at komme ind i rollen på. Han skulle derfor angiveligt have taget stoffet og fået sine kollegaer til at filme ham, så han kunne bruge det i sine forberedelser. Hold da op for en indlevelse...

5. Meryl Streep (Sophie's Choice)

Andre skuespillere tager dog knap så barske metoder i brug, når det kommer til indlevelse. Én af de skuespillere er den erfarne Meryl Streep. I filmen Sophie's Choice skulle hun nemlig spille den polske immigrant Zofia “Sophie” Zawistowski, som kom til USA. Og hvad gør du, hvis du skal spille en polak, men selv er amerikaner? Du lærer selvfølgelig polsk. Og det var lige præcis, hvad Meryl Streep gjorde. Ikke nok med dét, lærte hun også tysk for at kunne tale tysk med en polsk accent. Fordi... Hvorfor ikke?

6. Jared Leto (Chapter 27, Dallas Buyers Club, Suicide Squad)

Jared Leto er specielt kendt for sine, til tider, usunde indlevelser i filmroller. I filmen Chapter 27 tog han 30 kilo på for at spille John Lennons morder, Mark David Chapman, og i filmen Dallas Buyers Club tabte han sig 18 kilo for at spille en HIV-positiv, transkønnet kvinde. Sidstenævnte vandt han endda en Oscar for.

Under indspilningen til filmen Suicide Squad gik Jared Leto dog skridtet videre for at komme tæt på sin rolle som Jokeren og ikke mindst sine med-skuespillere. Han sendte nemlig kondomer og sexlegetøj til de andre skuespillere på holdet – angiveligt fordi han ville skabe en følelse af, at alt kan ske når som helst, hvilket hænger sammen med rollen som Jokeren, som ikke tager hensyn til folks grænser. Udover det skulle han også have sendt et kærlighedsbrev og en død rotte til sin film-kæreste, Harley Quinn, som blev spillet af Margot Robbie. Sikke en sød tanke...

7. Halle Berry (Jungle Fever)

Vi har svært ved at forestille os smukke Halle Berry som ildelugtende og direkte uhygiejnisk, men det var lige præcis, hvad hun var under optagelserne til filmen Jungle Fever. For at indleve sig i rollen som narkomanen Vivian (som faktisk var hendes filmdebut!) gik hun ikke i bad i, hold nu fast, otte uger! Selvom det er ekstremt, er vi glade for, at hun ikke gik hele vejen som Shia LaBeouf for at indleve sig i rollen som narkoman.

8. Robert De Niro (Taxi Driver, The Goodfather: Part II, New York New York, The Deer Hunter)

En mand, der er kendt for at gå hele vejen, er skuespilleren Robert De Niro. I forberedelsen til sin rolle som taxa-chaufføren Travis Bickle i filmen Taxi Driver, arbejdede han en hel måned som netop chauffør. Han boede derudover flere måneder på Sicilien for at forberede sig til optagelserne på filmen The Godfather: Part II, og til rollen som musikeren Jimmy Doyle i filmen New York New York lærte han at spille saxofon. 

Hans indlevelse som Michael i filmen The Deer Hunter tager dog førstepladsen for de vildeste ting, han har gjort for en rolle. Robert De Niro insisterede nemlig på, at der blev sat en ægte kugle i pistolen under den kendte russisk roulette-scene i filmen. Så er der godt nok dømt indlevelse!

9. Robert Pattinson (Good Time)

I filmen Good Time spiller Robert Pattinson den snuskede og småkriminelle Connie Nikas. For at opnå den tilstand, både mentalt og fysisk, lukkede Pattinson sig inde i en kælderlejlighed, hvor han boede i to måneder. I de to måneder rullede han aldrig gardinerne op, skiftede ikke sig sengetøj og sov ovenikøbet i sit normale tøj. Virkelig uhygiejnisk!

10. Choi Min-sik (Oldboy)

Nu vi er ved det klamme, kan vi lige så godt tage Choi Min-siks optræden i filmen Oldboy. I filmen er der nemlig en scene, hvor hans karakter Oh Dae-su spiser en levende blæksprutte. Som om det ikke var ulækkert nok i sig selv, kan vi fortælle, at det tog intet mindre end FIRE levende blæksprutter, før Choi Min-sik var tilfreds med resultatet. Føj!

11. Leonardo DiCaprio (The Revenant)

Når Hollywood-film bliver filmet i barske omgivelser, plejer filmholdet at indlogere sig på hoteller, så de kan sove varmt og trygt om natten. Det var også, hvad størstedelen af holdet til filmen The Revenant gjorde, bortset fra stjernen Leonardo DiCaprio. Han skulle eftersigende have lagt sig til at sove i en vaskeægte, død dyrekrop for at komme helt ind i rollen som den hårdhudede Hugh Glass. Det skulle vise sig at være besværet værd, da Leonardo DiCaprio vandt en Oscar (sin første vel at mærke) for sine skuespillerevner i selvsamme film.

12. Forest Whitaker (Bird)

Forest Whitaker er kendt for at forberede sig grundigt til sine film, og rollen som Charlie Parker i filmen Bird var ingen undtagelse. For at komme ind i karakteren som jazz-musikeren Charlie Parker, bosatte Forest Whitaker sig i en lille lejlighed med intet andet end en saxofon, en sofa og en seng, hvor han lærte at spille netop saxofon. Det mærkværdige ved det var, at musikken i filmen blev spillet af jazz-musikeren Charles McPherson, og Whitaker skulle altså overhovedet ikke spille på instrumentet i filmen. Men så lærte han da det!

13. Heath Ledger (The Dark Knight)

Heath Ledger tog sin rolle som Jokeren meget seriøst. Så seriøst, at han afskærmede sig fra omverdenen på et hotelværelse i London, hvor han boede i en hel måned. På sit hotelværelse skrev han dagligt dagbog, mens han var dybt indlevet i sin rolle som Jokeren. Filmen The Dark Knight blev en kæmpe succes, men desværre kunne Ledger ikke holde til den indflydelse, rollen havde på ham og de stoffer, han tog i processen. Den kun 28-årige skuespiller døde, kort inden filmen fik premiere.

14. Marlon Brando (The Men)

Marlon Brando var særligt kendt for at gå den ekstra mil for sine filmroller. I sin forberedelse til filmen The Men, hvor Brando skulle spille en krigsveteran, boede han i flere uger på et hjem for rigtige krigsveteraner. Her sad han i kørestol og bildte krigsveteranerne på hjemmet ind, at han selv havde været i krig. Han sad i kørestol under hele produktionen, også når de ikke filmede. Han fortalte dog til sidst krigsveteranerne, at det bare havde været skuespil, hvilket de angiveligt tog så fint, at de efterfølgende var ude og drikke øl sammen.

15. Joaquin Phoenix (I'm Still Here, The Master, Mary Magdalene)

Joaquin Phoenix har efterhånden gjort mange mærkelige ting i sin karriere som skuespiller. For eksempel at opgive sin skuespillerkarriere til fordel for at blive rapper og ikke mindst blive virkelig skør i mellemtiden. Det viste sig dog ikke at være helt sandt, da der i 2010 udkom en film ved navn I'm Still Here, som er en mockumentary (en falsk dokumentar) om Joaquin Phoenixs liv og hans skifte fra skuespiller til rapper. Historien passede ikke, og han havde altså derfor spillet skuespil konstant i halvandet år!

Til rollen som den traumatiserede krigsveteran Freddie Quell i filmen The Master fik Phoenix syet sin mund sammen, så han kun kunne åbne sin mund halvt. I samme film ødelagde han et toilet i et raserianfald, da han på et tidspunkt i filmen var lukket inde i en fængselscelle. Og i filmen Mary Magdalene sultede han sig selv med kun 300 kalorier om dagen for at opnå et magert udseende. Crazy!