Hannah Montana
Har du tænkt over, at fyrene i serien er ret sårbare?© Disney+

5 tegn på, at Hannah Montana var forud for sin tid

Elskede du også Hannah Montana som barn? Læs her, hvorfor serien stadig holder i dag

11. september 2023 af Trine Hapiach

“You get the limo out front (oh-whoa). Hottest styles, every shoe, every color”... synger du også indeni dig selv lige nu? Hannah Montana er indbegrebet af nostalgi for os på redaktionen, og nu har vi genset serien. Vi kan afsløre, at det er nogle andre ting, vi lægger mærke til ved den, når vi ser den som voksne!

1. Serien er baseret på en piges talent og ikke magi

Hannah Montana er ikke den første børne/ungdomsserie, der handler om en ung kvinde eller pige, der lever et dobbeltliv. I seriens storhedstid kan den sammenlignes med eksempelvis Magi på Waverly Place og Sabrina – Skolens Heks, hvor der også er unge kvindelige hovedpersoner, der lever et dobbeltliv.

Hannah Montana skiller sig dog ud fra disse, ved at hendes dobbeltliv ikke drejer sig om magiske kræfter men et stort musikalsk talent. Fremfor at dobbeltlivet tager udgangspunkt i uforklarlige kvaliteter ved hovedpersonen, tager Hannah Montana-serien udgangspunkt i noget mere relaterbart og virkeligt.

Synes du ikke også, det er mere relaterbart med en hovedperson, der arbejder hårdt for at udvikle sit musikalske talent, end en der pludselig kan trylle?

2. Fyrene viser deres feminine sider frem

Hannah Montana er klart en serie, hvor kvinderne er i forgrunden og mændene i baggrunden. Jackson, Mileys fjollede og irriterende storebror, er eksempelvis meget i skyggen af sin søster. Det er ham, der er den rummelige og hjælpsomme bror, der kører hende rundt og hjælper hende med at camouflere, at hun er Hannah Montana. Vi ser ham også prøve Hannahs tøj og lægge ansigtsmaske. Det var ikke lige så set i 00'erne, at teenagedrenge var i kontakt med deres feminine sider, så der var serien altså forholdsvist revolutionerende!

På samme måde er bedstevennen Oliver en “underdog” i vennegruppen bestående af Miley, Lilly og ham. Han er den spinkle og nervøse fyr, mens Lilly og Miley styrer slagets gang. 

Jackson Stewart
Jackson var i kontakt med sine feminine sider.© Disney+

3. Lilly og Miley er feminine på hver deres måde

De to kvindelige hovedpersoner, Miley og Lilly, repræsenterer to måder at være ung kvinde på.

Lilly Truscott er Mileys bedste veninde og går under navnet Lola Luftnagle, når hun er i offentligheden med Hannah Montana. Lilly er, allerede fra første gang vi ser hende, en rigtig “drengepige”, der står i stærk kontrast til Hannah Montanas hyper-feminine udstråling, da hun kommer rulllende ind i Mileys hjem på skateboard i første afsnit.

Lilly er en sand skater, og faktisk er der et afsnit, hvor hun bliver interesseret i en anden skater, Matt. Miley giver hende en makeover og fortæller hende, at hun skal “opføre sig som en pige” – hun skal være “date Lilly” og ikke “skate Lilly”. Det ender med, at Matt foretrækker “skate Lilly”, som hun er, og det er moralen ved afsnittet. Ret sejt og faktisk helt 2023-agtigt!

Miley Stewart og Lilly Truscott
Kan du huske at Lilly var seriens tomboy?© Disney+

4. Serien har flere stærke kvinder

Kan du huske Hannah Montanas kvindelige bodyguard, Roxy? Foruden at være en kvindelig bodyguard, der i sig selv kan siges at være forud for sin tid, besidder Roxy også nogle maskuline, og til tider dyriske, træk. Hun har tidligere arbejdet i den amerikanske flåde, inden hun blev Hannahs bodyguard. Hun er meget dominerende, kampklar og enormt selvsikker. Blandt andet når hun omtaler sig selv i tredjeperson og sammenligner sig selv med en puma. Roxy er en stærk karakter, der kan siges at bryde med traditionelle forståelser af både kvindelige erhverv, karaktertræk og selvforståelse. 

Derudover er tanten Dolly (Parton) jo også med i serien som Mileys kvindelige forbillede, og hun er da en stærk kvinde, der kan sætte fyrene på plads!

Miley Stewart og Aunt Dolly
Dolly Parton er altså et sejt forbillede at have for Miley!© Disney+

5. Den sårbare single-far

Faren, Robby Ray, bliver også fremstillet på en meget woke måde. Faren er en enlig enkemand, der er kærlig, omsorgsfuld og ret sårbar. Han er god til de dybe samtaler med sine børn, og som seer får vi også indsigt i hans usikkerheder. 

Gennem hele serien blærer han sig desuden med sin store shampookollektion, der giver ham sit lækre hår. Det var også atypisk for sin tid at portrættere heteroseksuelle mænd som nogen, der går op i deres udseende på den måde (hvis vi altså ikke lige tæller Johnny Bravo med!).

Robby Ray står lidt i kontrast til, hvordan den enlige far ellers blev fremstillet i film og serier på daværende tidspunkt. I mange film og serier blev faren typisk repræsenteret som hårdhændet og familiens overhoved. I serien er det Hannah Montana, der er den primære forsørger, så konstellationen og farens karakter kan siges at skubbe lidt til den forståelse. 

Miley og Robby Ray Stewart
Kan du huske, hvor meget Robby Ray gik op i sit udseende?© Disney+

Vi skal selvfølgelig huske at påpege, at der er sket meget, siden seriens sidste afsnit blev sendt for 12 år siden. Hannah Montana er ikke 100 procent skudsikker mod 2023-kritik – blandt andet er serien stærkt heteronormativ og etnisk diversitet var ikke øverst på skabernes prioriteringsliste. Men vi ELSKER alligevel at se serien med de nostalgiske briller på!

Vil du også gense Hannah Montana og synge med på Best of Both Worlds? Du kan stadig se den på Disney+.

Kilde: hcommons.org.