carmen curlers fakta
Serien har virkelig taget danskerne med storm. © Tine Harden / DR

7 ting, du nok ikke vidste om den danske serie Carmen Curlers

Især én scene er meget inspireret af virkeligheden!

18. november 2022 af Maria Dalby Kamper

Carmen Curlers er en dramaserie på DR, som handler om iværksætteren Axel Byvang og den seje bondekone Birthe, der skaber en kæmpe arbejdsplads på grund af en lille elektrisk papillot. 

Serien var lidt af et sats fra DR's side, men det har vist sig, at seerne har taget virkelig godt imod historien om erhvervseventyret, og vi på redaktionen er også helt vilde med Carmen Curlers. Derfor har vi samlet syv facts om serien, som du nok ikke kendte til. 

1. Der var nogle lidt spøjse udfordringer med kostumerne

I serien er der brugt lædersko, som stammer fra 60'erne, til statisterne. Mange af kostumerne i serien består af gammelt tøj, men dette valg gav kostumedesigneren nogle udfordringer, da det ikke kun er stilen, som har ændret sig de seneste seks årtier. 

Kostumedesigneren fortæller, at det har været en udfordring, at menneskers kropsbygning i dag er markant anderledes end i 60'erne. Armene er blevet længere, fødderne er større, og generelt er vi blevet højere, så meget af tøjet måtte sys om. Desuden måtte noget af tøjet også repareres, da det var så gammelt. 

2. Serien viser en normal tendens blandt homoseksuelle i 60'erne

I Carmen Curlers giver fotograf Benjamin udtryk for, at han er forlovet med en kvinde – særligt overfor sine konservative kunder. Han er dog homoseksuel, så forlovelsen er blot et dække. Dette var ikke unormalt i 60'erne, hvor seksualitet blandt andet spillede en rolle, når danskerne eksempelvis skulle finde en lejlighed. Børnefamilier og heteroseksuelle par stod nemlig i første række, så nogle homoseksuelle valgte at indgå i et proforma-ægteskab med en af modsat køn for at forbedre chancerne for en god bolig. 

carmen curlers dansk serie
Fotografen Benjamin (til højre) er spillet af Joachim Fjelstrup© Tine Harden / DR

3. En boganbefaling fra en veninde ledte til serien

Mette Heeno, der er manuskriptforfatter på serien, fik ideen, da en af hendes veninder kom med en bog fyldt med interviews med mennesker, som netop havde arbejdet med Carmen Curlers i 1960'erne. Det fortæller Mette i et interview med Magasinet Liv. Hun fortæller også, at hun var overrasket over, at det var en dansk opfindelse, og hun fandt det interessant, at en så lille ting fik en så stor betydning for rigtig mange kvinder. 

4. Omkring 1.000 skuespillere og statister blev påklædt i 60'er-outfits i serien

Det fortælle kostumedesigneren Rebecca Richmond, som også er den, der har sammensat og skaffet de mange sæt genbrugstøj til serien. Hun fortæller, at hun og holdet klædte de omkring 1.000 mennesker på og rettede deres tøj til. 

carmen curlers fakta
Turen til skønhedsmesse gik ikke som forventet i serien.© Tine Harden / DR

5. Scenen, hvor det går helt galt til en skønhedsmesse, er inspireret af virkelige hændelser

Carmen Curlers er baseret på Arne Bybjergs erhvervseventyr, men der er også meget af serien, som er skabt ud fra kreative friheder fra forfatterens side. Scenen, hvor Axel Byvangs hustru Tove skriger i smerte ved en skønhedsmesse, er dog stærkt inspireret af virkeligheden, fortæller manuskriptforfatteren, Mette Heeno. 

Ved en faktisk curlerdemonstation på Hotel Royal fik en model nemlig brændt sin hovedbund. Der var også mange curlere, der blev sendt retur, fordi de eksploderede. Det var altså tegn på, at curlerne ikke var klar til det store markedet endnu. 

6. Næste sæson er i støbeskeen

DR vidste som nævnt ikke helt, om serien ville fange danskerne eller ej, men de tog en chance. Faktisk tog de en så stor chance, at de valgte at planlægge 24 afsnit fordelt på 3 sæsoner! Det betyder altså, at vi kan se frem til meget mere tid med Axel Byvang, Frans og Birthe. Den næste sæson af Carmen Curlers er planlagt til efteråret 2023, og vi kan næsten ikke vente!

7. Du kan allerede nu se en mini-dokumentarserie om manden bag Carmen Curlers på DRTV

Hvis du er blevet endnu mere nysgerrig på hele forretningseventyret efter at have set Carmen Curlers, og hvis du synes, at der er lidt lang tid til næste sæson, så har vi en løsning. Det kan være, at du kan bruge noget af ventetiden på at se dokumentaren om Arne Bybjerg og hans erhvervseventyr, som serien altså bygger på. Dokumentarserien hedder Curlerkongen, og du kan streame den lige nu på DRTV.