Filmen Luca på Disney+
Har du set filmen Luca på Disney+? © Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

12 ting, du ikke vidste om den nye film Luca fra Disney-Pixar

Der er faktisk flere referencer til andre kendte Pixar-film!

30. juni 2021 af Henny Müller Dahl

Hvis du er trofast fan af Disney og Pixars magiske universer, så har du med stor sandsynlighed hørt om den splinternye film Luca, der er produceret af de to selskaber. Filmen har netop haft premiere eksklusivt på Disney+, så mangler du en god film, ved du nu, hvor du skal søge hen – for Luca er intet mindre end fantastisk! 

Her har vi samlet 12 overraskende facts om filmen, som vi ikke anede og som garanteret også vil overraske dig. 

1. Hvis du ser godt efter, indeholder Luca referencer til flere andre Pixar-film 

I filmen kan blandt andet få øje på en hat, der er ligesom den, som den søde, ældre herre, Mr. Fredericksen, har på i Up, ligesom en støvle magen til plantestøvlen i Wall-E også optræder. Også den såkaldte pizza place truck fra Toy Story er med. 

2. Byens navn, Portorosso, er inspireret af en anden film 

Luca foregår i den fiktive, italienske by Portorosso, og netop bynavnet er inspireret af filmen Porco Rosso, der er skabt af Studio Ghibli og som omhandler en italiensk pilot (som er blevet omdannet til en gris). 

3. Flere kendte filmplakater kan spottes i filmen 

Blandt andet er det muligt at se plakaten til Disneyfilmen 20,000 Leagues Under the Sea fra 1954, ligesom plakater til andre klassiske, italienske film også kan ses i baggrunden i flere scener. 

4. Filmen skulle oprindeligt være vist i biograferne 

Men på grund af corona-pandemien blev planerne ændret, og filmen er altså blevet tilgængelig på Disney+ i stedet. Og det er vi egentlig meget glade for – selvom det uden tvivl også ville være en oplevelse at se Luca på det store lærred. 

Luca på Disney+
Anden i venstre hjørne af dette billede er angiveligt også en reference til Anders And. © Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

5. Den engelske stemme bag karakteren Alberto er optaget et helt særligt sted 

Corona-pandemien har ikke kun påvirket måden, filmen er blevet tilgængelig på, men også hvordan hele produktionen har foregået. En sjov fact er, at Jack Dylan Grazer, der lægger stemme til Alberto i den engelsksprogede udgave af filmen, optog hver eneste replik, mens han sad inde i sit mors skab. Noget af et alternativt optagelokale! 

6. Stemmen bag Luca har du måske hørt før 

Det er nemlig den amerikanske børneskuespiller Jacob Tremblay, som kun er 14 år gammel, der lægger stemme til hovedkarakteren. På trods af sin unge alder har Tremblay allerede haft mange filmroller, og du kan blandt andet opleve ham i film som Wonder, Room og Good Boys. 

7. Børnestemmerne i filmen tilhører lokale børn i Italien 

Her taler vi om de børnestemmer, som kan høres i baggrunden i løbet af filmen. Og vi er nu ret vilde med denne detalje, der bare gør filmen endnu mere autentisk! 

Luca fra Disney og Pixar
Luca foregår i den fiktive by Portorosso ved den italienske kyst. © Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

8. Historien er baseret på instruktørens egen barndom

Historien om Luca er inspireret af instruktør Enrico Casarosas egen opvækst i den lille og fattige by Genoa ved den italienske riviera. Byen ligger tæt på det område i Italien, der kaldes Cinque Terre, som den fiktive by Portorosso er skabt ud fra. Som barn var Casarosa meget genert og beskyttet af sin familie, og karakteren Luca er derfor skabt ud fra ham selv. 

9. Filmen handler om de venskaber, der forandrer os 

Det har instruktør Enrico Casarosa nemlig fortalt. Han beskriver også filmen som et kærlighedsbrev til ungdommens somre og til de år, hvor vi som mennesker finder os selv. 

10. Holdet bag filmen rejste til Italien for at kunne skabe de rigtige udtryk 

Luca foregår i slutningen af 1950'erne og starten af 1960'erne. Dog ville filmholdet gerne give filmen en tidløs fornemmelse og gøre den så autentisk som muligt, og derfor rejste de til den italienske kyst for at undersøge de lokale teksturer, smage, vand- og lysforhold. Vi må bare sige, at de har gjort et enormt godt arbejde! (Og hvem siger nej til en tur til Italien?).

Disneyfilmen Luca
Der ligger meget arbejde bag Lucas transformation til havmonster. © Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

11. Lucas transformation til havvæsen er inspireret af en kendt filmkarakter

I filmen kan Luca transformere sig fra menneske til havvæsen – eller havmonster – og tilbage igen. Inspirationskilden til denne transformation er karakteren Mystique, der er kendt fra X-men-filmene. 

12. Et meget grundigt arbejde ligger bag Lucas form som havvæsen 

For at give Luca de helt rigtige bevægelser undersøgte filmholdet, hvordan leguaner bevæger sig i vand, ligesom de også studerede mange skulpturer af havmonstre, som findes på blandt andet bænke og springvand på tværs af hele Italien. For at give Luca sit meget detaljeret udseende som havmonster har designteamet skabt ham med intet mindre end 3436 fiskeskæller på kroppen. Meget imponerende! 

Kilder: Newsweek.com, buzzfeed.com, slashfilm.com 

Vil du holdes opdateret på seneste nyt om film og serier? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.