Outlander
Er du vild med Outlander? Bliv lidt klogere på serien her. © 2018 Starz Entertainment, LLC

12 ting, du måske ikke vidste om Outlander

Outlander var lige ved at blive til en film i stedet for en serie!

16. marts 2021 af Henny Müller Dahl

Det er efterhånden en del år siden, at de første episoder af den romantiske dramaserie Outlander rullede over skærmen for allerførste gang. Faktisk er vi lige siden 2014 blevet forkælet med hele fem sæsoner – og flere er heldigvis på vej! 

Hvis du har en forkærlighed for serier, der foregår i en anden tid, men endnu ikke har set Outlander, så er det måske på tide at komme i gang. For i så fald vil serien om militærsygeplejersken Claire Randall, der bliver transporteret fra tiden omkring anden verdenskrig og tilbage til 1700-tallet, helt sikkert blive dit nye crush! 

Uanset om du allerede er en veletableret Outlander-fan eller er helt ny i seriens univers, så vil du sikkert være vild med disse 11 fascinerende facts om den populære serie, som du måske slet ikke var klar over. 

1. Outlander var lige ved at blive til en film

Okay, vi må indrømme, at vi faktisk er ret glade for, at det ikke skete! For vi vil langt hellere bruge et tocifret timeantal på at se den ene Outlander-sæson efter den anden i stedet for at nøjes med en totimers biograftur. Det er jo slet ikke nok! 

2. Og en af vores favorit Greys Hvide Verden-skuespillerinder var lige ved at lande filmrollen

Som nævnt blev Outlander-filmprojektet aldrig til noget, men planlægningen var allerede nået et godt stykke på vej. Og det var ingen ringere end Katherine Heigl, som vi kender (og savner!) fra rollen som Dr. Izzie Stevens i Greys Hvide Verden, der skulle have optrådt i rollen som Claire. 

3. Både Liam Neeson og Sean Connery har også været på tale til roller i Outlander 

Lyder det mærkeligt? Så er det også, fordi planerne heller ikke er helt nye. Outlander er nemlig baseret på en bogserie af Diana Gabaldon, og den første bog udkom allerede i 1991. Det var omkring dette tidspunkt, at der første gang blev snakket om at omdanne bogen til det store lærred – og her var de to kendte skuespillere med i overvejelserne til rollen som Jamie Fraser. 

Sam Haughan som Jamie Fraser i Outlander
Vi bliver aldrig nogensinde trætte af at se Sam Haughan i rollen som Jamie Fraser.© 2018 Starz Entertainment, LLC

4. Skuespiller Sam Heughan (der spiller Jamie Fraser) bruger mest tid i makeup-stolen

Og det er der faktisk en rigtig god grund til. Har du set serien, kender du udemærket til Jamie Frasers mange ar på ryggen, og netop arrene er især også skyld i de mange timer i stolen. Det tager tilsyneladende et par timer at påsætte og finpudse proteserne, og det skulle være særlig hårdt, fordi det kræver, at skuespilleren står oppe under næsten hele processen. Det tror vi helt ærligt ikke, at vi ville kunne holde til! 

5. Sam Heughan løb to maratoner på fire uger under optagelserne til sæson fire

Og begge gange slog han sin egen tidligere rekord. Vi kan kun sige: Puha! Det forklarer måske, hvordan han kan holde til de lange dage på settet – og de mange timer med protesepåsætning! 

6. Caitriona Balfe fik rollen som Claire Fraser kun få uger før optagelsernes start

Det var ellers meningen, at netop rollen som Claire Fraser skulle være den, der blev udfyldt først, men sådan gik det ikke. 

Omvendt var planen at vente med at finde nogen til rollen som Jamie Fraser til allersidst, men Sam Heughan endte i stedet med at være den første, der blev castet. Et lille bonusfact er, at Sam Heughan gik til audition på Game of Thrones hele syv gange og blev afvist hver gang. Men vi er nu glade for, at han endte ud med Outlander i stedet for. 

Sam Heughan og Caitriona Balfe i Outlander
Vi kan slet ikke forestille os serien uden disse to skuespillere. © 2019 Starz Entertainment, LLC

7. Du kan besøge mange af optagelsesstederne i virkeligheden

VisitScotland har med god grund valgt at benytte sig af seriens succes, så du faktisk kan bevæge dig rundt på en vaskeægte Outlander-tur, næste gang du besøger smukke Scotland. Gad vi godt det? Ja!

Steder, hvor serien er optaget, omfatter blandt andet Doune Castle og Blackness Castle. Og faktisk er turismen i Skotland vokset med hele 67 procent siden seriens start. 

8. Næsten hele serien er optaget i Skotland 

Det gælder blandt andet også scenerne fra North Carolina i sæson fire. Her lykkedes det produktionsholdet at finde områder i Skotland, der lignende den nordamerikanske natur. Dog var det slet ikke altid planen at filme serien i Skotland – blandt andet smukke New Zealand var også på tegnebrættet. 

9. Undertekster på det gæliske sprog er bevidst fravalgt

Måske har du (ligesom os) også været irriteret over, at der ikke er undertekster på, når Jamie Fraser og de andre highlanders taler sammen på gælisk. Men her er det faktisk meningen, at vi som seere skal være lige så forvirrede som Claire er i serien, fordi hun heller ikke kan forstå sproget. 

Outlander på HBO
Næsten hele serien er faktisk optaget i Skotland! © 2018 Starz Entertainment, LLC

10. Kostumerne får en hård omgang for at se slidte ud

For folkene bag serien har det været vigtigt at få hele serieuniverset til at se autentisk ud, og her er kostumerne altså ingen undtagelse. For at give dem det helt rigtige look bruges der alt fra både osterivejern, blæselamper, sandpapir og en masse andre redskaber. 

11. Bøgerne bag serien skulle faktisk slet ikke udgives 

Eller det var i hvert fald ikke forfatterens hensigt. Som nævnt er Outlander bygget på den populære bogserie af Diana Gabaldon, og den dygtige kvinde vidste kun, at hun gerne ville være forfatter, så hun besluttede bare at øve sig på at skrive. Skriblerierne blev altså til Outlander, men Gabaldon ville helst ikke vise historien til nogen. Det er vi dog rigtig glade for, at hun endte med at gøre. 

12. Der er stadig flere bøger på vej – og forfatteren ved, hvordan historien skal ende

Forfatteren har løftet sløret for, at den tiende bog bliver den sidste i serien. Historien er altså stadig ikke afsluttet, og det betyder formentlig, at vi stadig kan se frem til mere Outlander i et par år endnu. 

Dog har forfatteren udtalt, at hun ved, hvordan hun vil afslutte fortællingen, men det eneste, hun vil løfte sløret for, er, at hun planlægger at efterlade alle os fans i både tårer og glædesrus. Vi er spændte, men håber selvfølgelig, at der går lidt tid, før vi skal vinke farvel til vores yndlingsserie! 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.