Her på redaktionen er vi, ligesom resten af verden, helt vilde med den spanske hit-serie Papirhuset om den seje, maskerede røverbande i røde dragter, der har som mission at printe så mange pengesedler som muligt i Den Spanske Nationalbank.
Men der er faktisk flere ting, vi slet ikke vidste om serien, der følger Professoren og hans rekrutterede hold af bankrøvere. Er du (ligesom os) også fan af Papirhuset, vil du sikkert også blive overrasket over disse fakta om serien.
1. Papirhuset skulle oprindeligt hedde noget helt andet
Papirhuset, Money Heist, La Casa de Papel... Serien har fået forskellige titler på forskellige sprog, men oprindeligt skulle den overhovedet ikke hedde noget med penge eller papir. Den første titel var i stedet Los Desachuciados, som på dansk kan oversættes til “De håbløse”. Tja, vi foretrækker nu den endelige titel.
2. Papirhuset er den mest sete ikke-engelsksprogede serie på Netflix
Vi forstår altså godt, at serien er populær over hele verden – for den er jo alt for spændende. Derudover er serien ovenikøbet også en af de mest sete serier på Netflix i det hele taget.
3. Serien var lige ved at slutte efter sæson to
Seriens skabere mistede troen på en sæson tre, fordi de spanske seertal gik nedad gennem sæson to. Men så kom Netflix heldigvis og reddede det hele, og indtil videre har vi været så heldige at få hele fire sæsoner at bingewatche.

4. De første to sæsoner er kun optaget i Madrid
I seriens første to sæsoner kommer vi faktisk ikke udenfor Madrid. Men det bliver helt anderledes i sæson tre og fire, hvor vi pludselig får lov at se vores yndlingsbankrøvere rundt i hele verden, når vi ser scener optaget i Panama, Italien, Thailand og Filippinerne.
5. Nationalbanken er ikke den rigtige bank
Gennem det meste af sæson et og to følger vi karaktererne rundt i Den Spanske Nationalbank. Men på grund af sikkerhedsmæssige årsager er scenerne i banken faktisk optaget i et studie. Det er endda ulovligt at filme foran banken, så scenerne uden for banken er optaget ved Det Nationale Spanske Forskningsinstitut.
6. Karaktererne fik bynavne ved en tilfældighed
Årsagen til, at karakterer som Tokyo, Denver og Rio endte med at få deres bynavne, var, fordi en af seriens skabere tilfældigvis havde iklædt sig en t-shirt, hvor “Tokyo” stod på. Seriens instruktør syntes, at Tokyo var et godt navn til... Ja, Tokyo, så teamet besluttede at udvikle bynavne til resten af karaktererne.

7. Nairobi var oprindeligt ikke en del af serien
Vi kan slet ikke forestille hos Papirhuset uden den sjove, festlige og modige Nairobi, som helt sikkert er en af vores yndlingskarakterer fra serien – men til at starte med var Nairobi slet ikke en del af manuskriptet. Vi er dog glade for, at hun blev inkluderet. Ellers ville serien slet ikke være det samme.
8. Tokyo skulle slet ikke være seriens fortæller
Gennem hele serien er det den fascinerende og rebelske Tokyo, der er seriens fortæller og som guider os igennem alt, hvad der sker. Men det var faktisk slet ikke meningen! Først ville produktionsholdet have Professoren som fortæller, men senere blev de enige om, at det i stedet skulle være Moskva. Begge idéer blev dog skrottet, og vi er ikke i tvivl om, at Tokyo var det perfekte valg!
9. Tokyos udseende er inspireret af en karakter fra en anden film
Vi synes, at Tokyo har et vildt cool look i Papirhuset. Og faktisk er hele hendes udseende inspireret af karakteren Mathilda, der spilles af Natalie Portman i filmen Leon fra 1994. Vi kan i hvert fald godt se ligheden.

10. Professoren har også et bynavn
Bandens seje leder, Professoren, har rent faktisk også sit eget uofficielle bynavn. Han hedder Vatican City eller på dansk Vatikanstaten – et sted, der bliver beskyttet og som er fyldt med mystik og viden. Det passer jo helt perfekt!
11. Fodboldspilleren Neymar er med i sæson tre
Den brasilianske fodboldspiller er stor fan af serien, og han fik også lov til at have en mindre rolle i sæson tre. Her spiller han munken Joao, som vi ser i sæsonens episode seks og otte. Vi ville altså heller ikke have noget imod at lave en gæsteoptræden i Papirhuset, hvis nogen skulle spørge os.

12. Historien skrives undervejs
Manuskriptforfatterne bag serien skriver kun en lille del af historien ad gangen, så ofte ved skuespillerne og resten af holdet ikke, hvad de skal filme næste dag. Det er ret imponerende!
13. Maskerne er en hyldest til kunstneren Salvador Dalí
Maskerne er inspireret af den berømte kunstners ansigt, men faktisk overvejede seriens skabere at gå i helt andre retninger og i stedet lave masker med den kendte bogkarakter Don Quixote, der er en slags spansk folkehelt.
14. Undervandsscenen i banken var blandt de hårdeste scener at filme
Den kendte scene fra sæson tre, hvor karaktererne forsøger at stjæle guldbarrerne i Nationalbanken, mens rummet er fyldt op med vand, var ret svær at filme. Guldbarrerne var faktisk ikke lavet af guld (what?), men af skum, og det gav nogle udfordringer. I starten blev de ved med at flyde op til overfladen, og når de igen blev sat fast, punkterede de på grund af trykket. Det lyder ikke helt nemt!

Kilder: Mirchiplay.com, Klook.com, Cheatsheet.com, Screenrant.com, Tellusdaily.com
Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.