Stranger Things sæson 4
Endelig får vi lov til at se Stranger Things sæson 4!© Netflix

21 ting, du ikke vidste om Stranger Things

Serien er løst inspireret af begivenheder, som nogle mener har fundet sted!

23. maj 2022 af Henny Müller Dahl

Mange af os har ventet utålmodigt efter at se fjerde sæson af hit-serien Stranger Things, og nu er den her endelig! Måske er du også kæmpefan af Netflix-serien, men hvor meget ved du egentlig om den? Her har vi samlet 21 fascinerende facts, som du måske heller ikke anede om Stranger Things-universet. 

1. Stranger Things skulle oprindelig hedde noget helt andet

Vi kan slet ikke forestille os Stranger Things med en anden titel, men planen var faktisk, at showet skulle hedde Montauk, som er en landsby på Long Island, hvor det også var meningen, at fortællingen skulle foregå. Skaberne af showet ændrede dog mening, da de konkluderede, at det ville være for svært at lave optagelser på stedet i vintermånederne.

2. Serien er (til en vis grad) inspireret af noget, der muligvis er sket 

Nej nej, bare rolig! Der findes ingen Demogorgons i virkeligheden, men måske er der en lillebitte del af virkelighed i Stranger Things. Den famøse serie har draget inspiration fra et projekt ved navn The Montauk Project, som nogle mener, fandt sted i 1980'erne. Projektet indebar tilsyneladende kidnapning af børn fra Long Island, som skulle bruges i eksperimenter. Der findes også en bogserie ved navn Montauk Projects. Mega creepy, synes vi! Der er dog ikke rigtig beviser for, at det faktisk fandt sted, og det hele er nok mere en konspirationsteori. 

Stranger Things sæson 4
Der ligger mange inspirationskilder bag Stranger Things. © Netflix

3. En kendt film har også været inspirationskilde

Da holdet bag Stranger Things forsøgte at finde på ideer til en tv-serie, blev de i høj grad inspireret af filmen Prisoners fra 2013, hvor en far, spillet af Hugh Jackman, forsøger at finde sin kidnappede datter. En ret vild film, som bestemt også er et kig værd! 

4. 906 drenge og 307 piger var til audition på børnerollerne

Wow! Og de skulle alle læse en del af manuskriptet til filmen Stand by Me (på dansk: Sammenhold), der bygger på en af Stephen Kings bøger. 

5. Gaten Matarazzo blev valgt med det samme

Første gang skaberne af serien så den unge skuespillers audition tape, besluttede de straks, at han skulle have en rolle. Og det er vi altså bare glade for – han er jo SÅ dygtig i sin rolle som søde Dustin. 

6. Winona Ryder blev valgt til sin rolle på grund af skuespillerindens status som 80'er-ikon

Den dygtige Winona Ryder har medvirket i rigtig mange film, og hendes storhedstid var især i 80'erne. Det overrasker nok ikke nogen, at skaberne af Stranger Things er ret vilde med netop dette årti, og derfor skulle Winona Ryder selvfølgelig medvirke i serien, hvor hun spiller Joyce, mor til Will. 

Winona Ryder som Joyce i Stranger Things
Winona Ryder er et vaskeægte 80'er-ikon! © Netflix


7. David Harbour var det første og eneste valg til rollen som Hopper 

Skaberne af Stranger Things var altså slet ikke i tvivl om, hvem der skulle spille seriens politichef, Jim Hopper. De mente nemlig, at David Harbour havde ventet alt for længe på at få en stor (helte)rolle, så valget faldt på ham. Vi synes nu også, at det var en rigtig god beslutning! 

8. Millie Bobby Browns far græd, da hendes hår blev klippet kort til rollen som Eleven

Men selv har hun udtalt, at det var den bedste beslutning nogensinde! Holdet bag serien viste hende i øvrigt billeder af Charlize Theron i filmen Mad Max: Fury Road som en måde at overtale hende til at klippe håret. 

9. Caleb McLaughlin, Gaten Matarazzo og Sadie Sink kendte allerede hinanden inden serien

De tre skuespillere, der i Stranger Things spiller henholdsvis Lucas, Dustin og Maxine, har nemlig optrådt på Broadway på samme tid. McLaughlin har medvirket i Løvernes Konge, Matarazzo var med i Les Misérables, og Sink har været med i Annie. 

Lucas, Dustin og Maxine fra Stranger Things
Disse tre skuespillere kendte allerede hinanden inden Stranger Things. © Netflix

10. Rollen som Barb var Shannon Pursers første 

Yeps, rollen som søde Barb var Shannon Pursers allerførste nogensinde. Og hun gjorde det så godt! Siden har hun blandt andet medvirket i serien Riverdale og filmen Sierra Burgess Is a Loser. 

11. Millie Bobby Brown håber, at Eleven bliver gift mod slutningen af Stranger Things 

Den dygtige skuespillerinde har udtalt, at hun inderligt håber, at hendes karakter Eleven ender med at blive gift med den søde Mike, som Eleven åbenlyst elsker højt. 

12. Børnene på settet blev i starten meget skræmte af The Demogorgon 

Og vi kan SÅ godt forstå, at de små ikke syntes, at The Demogorgon var særlig hyggelig at se på (for det gør vi heller ikke). Folk på settet blev nødt til at fortælle dem, at uhyret kom fra byen Monstropolis i Disney-Pixars Monsters, Inc. for at gøre dem lidt mere rolige. 

13. Skuespillerne bag karaktererne Nancy og Jonathan dater i virkeligheden

Natalia Dyer og Charlie Heaton har dannet par siden 2017! Hvem sagde, at der ikke kunne komme gode ting ud af at jagte Demogorgons? 

Nancy og Jonathan i Stranger Things
Disse to skuespillere fra Stranger Things danner par i virkeligheden. © Netflix

14. Stephen King var allerede fan af Millie Bobby Brown inden Stranger Things 

Når thriller-kongen Stepen King synes, at du er en god skuespiller, så har du allerede en stor fordel! Det var det, der skete for Millie Bobby Brown. Den verdenskendte forfatter roste nemlig den unge skuespillerinde på Twitter i 2014, efter at han havde set hende i BBC-serien Intruders. Og det var inden, hun landede rollen som Eleven i Stranger Things. Så måske har de rosende ord hjulpet hende lidt på vej? Den unge skuespillerinde var ellers angiveligt lige ved at opgive skuespillerkarrieren, inden hun pludselig landende Stranger Things-rollen. 

15. Holdet bag Stranger Things har en chatgruppe ved navn Stranger Texts

Vi kan ikke helt lade være med at smile lidt af det sjove navn! Den chat gad vi altså godt være en del af. 

Karakterer i Stranger Things
Stranger Things har længe været en af de mest populære Netflix-serier. © Netflix

16. Skuespillerholdet fik lønforhøjelser i sæson tre

I takt med at Stranger Things altså er blevet mere og mere populær, er skuespillerne selvsagt også steget i løn. Winona Ryder og David Harbour, de to voksne hovedroller, tjener angiveligt $350,000 per episode. Det svarer til lidt mindre end 2,5 million danske kroner. Børnene tjener nu $200,000 eller omkring 1,3 millioner danske kroner per episode. Millie Bobby Brown, der spiller Eleven, tjener ifølge flere rygter næsten det samme som de to tidligerenævnte voksne skuespillere. 

17. Serien skulle oprindelig have nye karakterer i hver sæson 

Stranger Things skulle faktisk være et helt andet format, end det vi kender i dag. Oprindelig ville skaberne have, at første sæson skulle foregå i 1980'erne, men at de næste fire sæsoner skulle foregå i de fire efterfølgende årtier. Det ville betyde, at vi allerede ville skulle vinke farvel til vores allesammens yndlingskarakterer efter sæson et! Skaberne ville lave en serie ala American Horror Story med nye karakterer og plots i hver sæson. Det kan vi slet ikke se for os! Heldigvis valgte de i stedet at fokusere på den første historie, da de indså, hvor fantastisk castet egentlig var. 

Stranger Things karakterer
Vi kan slet ikke forestille os Stranger Things uden alle de karakterer, vi elsker. © Netflix

18. Karakteren Eleven er i høj grad inspireret af E.T.

Generelt er der flere referencer til E.T.-universet i Stranger Things, og blandt andet karakteren Eleven er i den grad inspireret af den ikoniske figur. Da første sæson skulle produceres, fik Millie Bobby Brown besked på at efterligne E.T., når hun skulle spille rollen som Eleven. Det unikke forhold mellem børn og særlige væsner er også omdrejningspunkt i både E.T. og Stranger Things. 

19. Stranger Things blev igen og igen afvist af tv-stationer 

Du læste rigtigt! Ingen ville til at starte med vise den nu megapopulære serie. Mere end 15 gange måtte de skuffede skabere forlade diverse tv-stationer med beskeden om, at de ikke var interesserede i at vise en serie med børn i hovedrollerne men som ikke var målrettet mod børn. Well, Netflix vandt ret stort i den sag! 

Eleven i Stranger Things
Eleven er i den grad inspireret af ikoniske E.T. © Netflix

20. Sæson fire har taget over to år at filme

Men vi er MEGET glade for, at vi endelig får den at se!

21. Desværre bliver sæson fem den sidste

Og det faktum græder vi allerde lidt over. Det gjorde mange af de unge skuespillere tilsyneladende også, dengang de hørte nyheden. Men seriens skabere afviser ikke, at der måske vil komme spin-off-projekter senere. Det krydser vi fingre for!