Hvis du er vild med hospitalsserier og historier baseret på virkelig hændelser, så har du måske allerede helt styr på, at den nye, danske Netflix-serie Sygeplejersken har premiere i dag den 27. april.
Du ved nok også, at serien er baseret på den virkelige sag fra Nykøbing Falster Sygehus, hvor sygeplejersken Christina Aistrup Hansen først blev mistænkt for at dræbe adskillige patienter og senere idømt 12 års fængsel for flere drab. Men der er garanteret også nogle ting, du ikke ved om den nye, danske serie, og derfor har vi samlet ni facts om den lige her.
1. Sygeplejersken er baseret på en bog af samme navn
Sygeplejersken er også titlen på en bog skrevet af journalist og forfatter Kristian Corfixen, som selv dækkede sygeplejerskesagen for dagbladet Politiken, da den kørte. Bogen blev udgivet i 2019, og i sit arbejde undersøgte Kristian Corfixen mere end 3000 dokumenter fra sagen og interviewede flere end 60 involverede personer og pårørende – herunder også Christina selv.
Kasper Barfoed, som har instrueret Netflix-serien, blev først rigtig interesseret i sagen, efter at bogen blev publiceret.
2. Der ligger mange overvejelser bag serien
Den forfærdelige sag, som Sygeplejersken bygger på, er ikke særlig gammel – for Christina Aistrup Hansen blev nemlig anmeldt i 2015 og dømt i 2017. Netop derfor har holdet bag Netflix-serien gjort sig mange tanker om, hvordan historien skulle fortælles. For hvordan laves en dramaserie om en ægte, frygtelig forbrydelse på en ordentlig måde, uden at de pårørendes tragedier bare bliver til underholdning?
Holdet bag serien mener, at det er vigtigt at tale om, hvordan hændelserne kunne få lov til at foregå, hvordan advarslerne blev ignoreret, og hvordan sagen kunne ende med at ligge på skuldrene af den unge og nyuddannede sygeplejerske Pernille, som anmeldte Christina. Seriens primære mål er derfor at sætte fokus på fejlene i systemet men uden at være en direkte kritik af sygehusvæsenet.
3. Serien er også en hyldest til Pernille, som er seriens vigtigste hovedperson
Både Kristian Corfixen, som har skrevet bogen Sygeplejersken, og Kasper Barfoed, som nu har instrueret Netflix-serien, mener begge, at den unge sygeplejerske Pernille er den vigtigste person i fortællingen – og at vi bør diskutere og lære af de dilemmaer og den mistro, hun mødte, da hun fik mistanke til Christina.
Serien kan også ses som en slags tak til Pernille – en tak, som hun aldrig fik af dem, der havde svigtet både hende og deres ansvar. Skaberne af serien vil gerne tydeliggøre, at Pernille satte alt på spil for det, hun mente var rigtigt at gøre. Det, mener de, er vigtigt at tale om – men med størst mulig respekt for de involverede, de efterladte og for Lolland-Falster som sted.

4. Den rigtige Pernille har set serien – og stod det til hende, kom der ikke en serie
Den rigtige Pernille har været involveret i både bogen fra 2019 og den nye Netflix-serie – og hun har også selv set serien inden premieren. Var det op til hende, blev Sygeplejersken ikke lavet som serie – men hun er splittet, da hun stadig synes, vi bør diskutere de ting, der skete dengang.
“Stod det til mig, skulle der ikke være en serie. Men stod det også til mig, så var der heller ikke nogen sag. Jeg gjorde, hvad jeg følte, jeg var nødt til, og jeg oplever ikke mig selv som en helt...”, har hun blandt andet skrevet i en SMS til Sygeplejersken-forfatteren Kristian Corfixen.
“Jeg håber også, at serien kan være med til, at vi som patienter og pårørende stiller krav til, at de, der har ansvaret for sikkerheden i vores sundhedsvæsen, lever op til netop det. Så håber jeg også, at de, der har ansvaret, har modet til at lære af, hvad der skete og skabe foranstaltninger for, at det er sværere for fremtidens Christina'er at gøre skade. Ellers er alt det, der skete dengang, kun ondt og meningsløst,” tilføjer hun afslutningsvis.
5. Josephine Park, som spiller Christina, ændrede arbejdsgang undervejs
For Josephine Park var det vigtigt at spille rollen som Christina med en stor respekt for de pårørende. Hun blev overvældet af al den information, som var tilgængelig om den rigtige Christina, og hun læste blandt andet meget op på den personlighedsforstyrrelse, som den rigtige Christina er diagnosticeret med.
Mens hun i starten var besat af at skabe et så virkelighedsnært portræt som muligt, måtte hun senere indse, at hun måtte skabe sin egen fortolkning af Christina og hendes karaktertræk. Derfor endte hun med at gå til arbejdet som et stykke fiktion.
For Fanny Louise Bernth, som spiller Pernille, har det derimod været vigtigt at forsøge at fremkalde de dilemmaer, som virkelighedens Pernille har været i.

6. Ikke alt i serien er som i virkeligheden
For instruktør Kasper Barfoed var det vigtigt at lave en serie, som kunne noget andet end den faktuelle bog af Kristian Corfixen, som serien bygger på.
Der er derfor foretaget nogle fiktionsgreb i serien, og selvom alle de vigtigste, faktuelle ting er på plads, er der også elementer, som er fundet på. Nogle af personerne fra virkeligheden er slået sammen til én karakter, og der blev for eksempel ikke sunget I Will Survive under hjertemassagerne, som vi ser i serien.
Forfatter Kristian Corfixen er glad for, at han ikke har været så involveret i projektet, fordi han er sikker på, han ville komme med bemærkninger om, hvordan tingene foregik i virkeligheden.
7. Sygeplejersken er Josephine Parks anden Netflix-serie – og instruktøren står bag et andet Netflix-hit
Og selvom Josephine allerede før har prøvet at medvirke i en Netflix-serie, nemlig Skruk fra 2022, så er både hun – og resten af holdet bag Sygeplejersken – enormt nervøse for premieren, fordi serien kommer til at blive set af millioner af mennesker verden over. Yikes – det forstår vi godt!
Kasper Barfoed har tidligere også instrueret Netflix-hittet Kastanjemanden fra 2021.
8. Virkelighedens Pernille og Niels har været med på settet
Mens serien blev optaget, dukkede virkelighedens Pernille og Niels (som er overlæge i serien) op på settet. For instruktør Kasper Barfoed var det en meget nervepirrende oplevelse, fordi alle involverede på det tidspunkt blev mindet om, at de fortalte historien om personer fra virkeligheden – men Pernille og Niels var begge meget villige til at fortælle om deres oplevelser.

9. Flere har haft lyst til at lave sagen om til en serie
Forfatter Kristian Corfixen, som har skrevet bogen Sygeplejersken og derfor selvfølgelig har rettighederne til den, har været til møder med flere produktionsselskaber, siden bogen udkom i 2019. Men for ham har det føltes mest rigtigt at sige ja til instruktør Kasper Barfoeds tilbud. Kristian Corfixen er selv godt tilfreds med, at det er Pernille, der er blevet gjort til hovedperson i stedet for Christina, og han mener, at serien er lavet på en ordentlig og god måde.
Artiklen er skrevet på baggrund af informationer fra pressevisning af serien.