Dronning Elizabeth og Kronprins Charles i The Crown
Vidste du, at medlemmer af den engelske kongefamilie også følger med i serien?© Netflix

17 overraskende ting, du måske ikke vidste om The Crown

Faktisk har den rigtige Dronning Elizabeth selv set serien inden sin død

8. november 2022 af Henny Müller Dahl

Serien The Crown har været et kæmpehit, siden den første sæson landede på Netflix tilbage i 2016. Og vi forstår skam godt hvorfor – serien, der følger den engelske Dronning Elizabeth II's vej mod tronen, er virkelig spændende, oplysende og fyldt med drama! 

Seks år efter at de første episoder udkom, lander den længeventede fortsættelse nu på Netflix, hvor sæson fem endelig har haft premiere. I den forbindelse har vi her samlet nogle unikke fakta, du måske ikke vidste om The Crown

1. Den rigtige Dronning Elizabeth har angiveligt selv set en del af The Crown 

Vent... Så den engelske dronning havde Netflix? Sejt! Faktisk kunne dronningen godt lide serien, selvom hun mente nogle begivenheder er overdramatiseret. 

2. Andre i dronningens familie er også vilde med serien – mens nogle ikke er 

Udover dronningen er Prins Harry og Meghan Markle også fans af The Crown, mens dronningens mand, Prins Philip, dog ikke fik set serien. 

Faktisk nægtede Prins Philip at se serien, og blandt andet har han tidligere udtalt “Don't be ridiculous” til spørgsmålet. 

3. The Crown er en af de dyreste serieproduktioner nogensinde 

Er du (ligesom os) helt pjattet med de overdådige slotte og flotte kjoler, som er en del af serien? Så kan vi altså fortælle, at det altså ikke har været helt billigt. Den første sæson kostede nemlig over 825 millioner danske kroner. Og vi gentager: Det var kun den første sæson! 

4. Sæson tre og fire er optaget samtidigt 

Og det betyder, at ventetiden mellem sæsonerne har været en del kortere. Også selvom sæson fire alligevel endte med at blive lidt forsinket på grund af corona.

Dronning Elizabeth og Prins Philip i The Crown
Tredje og fjerde sæson af The Crown er optaget på samme tid. © Des Willie / Netflix

5. Skuespillerinden Claire Foy optog alle scener i den første sæson iført et korset 

Claire Foy, der spiller Dronning Elizabeth i seriens første to sæsoner, blev nødt til at optage alle scener iført et korset. Årsagen? Hun havde lige født en baby. Det er rimelig bad-ass – men korsettet lyder nu ikke særlig rart. 

6. Claire Foy fik mindre i løn end Matt Smith 

Mens vi i sæson et og to havde fornøjelsen af at se Claire Foy i rollen som Dronning Elizabeth, spillede Matt Smith dronningens mand, Prins Philip. Og Matt Smith fik faktisk mere i løn end Claire Foy – angiveligt fordi han dengang var en mere velkendt skuespiller...  

7. I sæson tre og fire tjente hovedrolleindehaveren dog mest 

Olivia Colman, der overtog rollen som den lidt ældre Dronning Elizabeth, var den person på skuespillerholdet, der tjener mest af alle i løbet af sæson tre og fire. 

8. Matt Smith bar en paryk under optagelserne 

Skuespillerens naturlige brune hår passede ikke til rollen som Prins Philip, og derfor har han faktisk en blond paryk på i alle scenerne. 

Skuespiller Matt Smith som Prins Philip
Skuespiller Matt Smith var nødt til at have en blond paryk på under optagelserne.© Mark Mainz / Netflix

9. Matt Smith havde ovenikøbet en nærdødsoplevelse under optagelserne 

Under optagelserne sad skuespilleren på en hest, der pludselig besluttede at galopere ned ad en kløft og i retning af en flok zebraer. Og undervejs var de også ved at ramme en stor gren. Skræmmende! 

10. Skuespiller John Lithgow måtte tage særlige metoder i brug til sin rolle

Skuespilleren, der har rollen som den engelske premierminister Winston Churchill, stoppede nemlig vat op i næsen under optagelserne. Formålet var at opnå Churchills nasale stemme. Tja, hvorfor ikke? 

11. Helena Bonham Carter har mødt Prinsesse Margaret

Den dygtige skuespillerinde har tidligere mødt Dronning Elizabeths yngre søster, Prinsesse Margaret, som hun spiller i The Crown. Skuespillerindens onkel var nemlig venner med prinsessen, som ifølge Helena Bonham Carter var ret intimiderende. 

12. Skuespillerinden Emma Corrin var rædselsslagen for at spille Prinsesse Diana

I sæson fire fik vi endelig lov til at se den folkekære Prinsesse Diana. Og det var uden tvivl også nogle store sko, den unge skuespillerinde skulle udfylde – men hun gjorde det fremragende! 

13. En tro kopi af Prinsesse Dianas brudekjole er med i sæson fire

Designerne bag kjolen frigav kjolens mønstre, og derefter blev kjolen i serien lavet specifikt til Emma Corrin. 

Emma Corrin som Prinsesse Diana i The Crown
Prinsesse Dianas kjole i serien ligner den virkelige kjole på en prik. © Des Willie / Netflix

14. En af Prins Charles' scener i Wales har tæt forbindelse til virkeligheden 

Når Prins Charles i sæson tre får sin officielle titel som Prins af Wales, er scenen optaget på det præcise sted, hvor ceremonien fandt sted for mere end 50 år siden. Det er ret sejt! 

15. Ingen scener er optaget på det virkelige Buckingham Palace 

Som en del af forberedelserne til serien, måtte filmholdet tage på flere offentlige ture rundt på slottet. Det vil sige sammen med almindelige turister og andet godtfolk! 

16. Corgi-hundene elsker ost 

Seriens nuttede Corgi-hunde, som i øvrigt er Dronning Elizabeths foretrukne hunderace, elsker åbenbart ost. Ifølge seriens skuespillere spiser hundene hver dag masser af cheddarost. 

17. Serien får seks sæsoner 

Planen er, at The Crown skal få seks sæsoner i alt. Selvom de senere sæsoner foregår tæt på nutiden, er der desværre ikke så meget, der tyder på, at vi får lov at se Prins Harry og Meghan Markle. Øv, det gad vi ellers godt! Måske kunne smukke Meghan endda spille sig selv? 

Oliva Colman i rollen som Dronning Elizabeth med corgi-hunde
Seriens corgi-hunde er ret glade for ost! © Sophie Mutevelian / Netflix