The Handmaid's Tale på HBO
Du kan se The Handmaid's Tale på HBO. © George Kraychyk

17 ting, du måske ikke vidste om The Handmaid's Tale

Seriens designteam havde en helt særlig (og tidskrævende opgave)!

7. maj 2021 af Henny Müller Dahl

The Handmaid's Tale er uden tvivl en af de mest skræmmende serier, vi nogensinde har set. Ikke desto mindre kan vi ikke få nok af fortællingen om det fiktive land Gilead, hvor kvinders rettigheder er lig med nul. 

Sæson fire af The Handmaid's Tale har netop haft premiere, og i den forbindelse har vi kigget på nogle fascinerende facts om HBO-serien. Se traileren og læs de 17 ting, du måske ikke vidste om serien med de rødtklædte tjenerinder. 

1. The Handmaid's Tale er baseret på en bog – og forfatteren optræder kort i serien

Det er forfatter Margaret Atwood, der har skrevet bogen af samme navn, og hun gør selv en lille gæsteoptræden i seriens allerførste episode. Her spiller hun en såkaldt tante, og i sin scene giver hun faktisk hovedkarakteren June/Offred en lussing. 

2. Men kun første sæson er baseret på bogen 

... resten af historien er lavet specifikt til selve serien. Forfatter Margaret Atwood har dog været meget involveret i skabelsen af resten af serien. 

3. Serien er optaget i Canada 

Selvom det fiktive land Gilead, som serien foregår i, skal forestille at være et fremtidigt USA, så er hele serien faktisk optaget i den canadiske by Toronto. 

Den canadiske forfatter bag bogen har forklaret, at hun selv tror, at et styre som det i Gilead med større sandsynlighed ville kunne finde sted i USA end i Canada, og at Canada historisk set hellere har været det sted, folk flygter hen – ligesom mange karakterer i serien ønsker at gøre. 

Margaret Atwood i The Handmaid's Tale
Her ses forfatter Margaret Atwood i den første episode af The Handmaid's Tale.© George Kraychyk

4. Det, der foregår i serien, er baseret på rigtige fakta i en eller anden forstand

Okay, nu er det ikke, fordi The Handmaid's Tale er fuldstændig virkelighed i den forstand (phew!), men forfatteren bag bogen har udtalt, at hun hele tiden kun har beskrevet ting, som mennesker igennem tiden faktisk har gjort. Så hun har altså ikke selv opfundet al mulig tortur eller teknologi, der ikke allerede har eksisteret. Ret rystende! 

5. Seriens designteam havde en kæmpe opgave i forbindelse med scenerne i fødevarebutikken

Fordi en af lovene i det fiktive land Gilead er, at det er forbudt at læse, ville det ikke give mening, hvis varerne i butikken havde etiketter med tekst på. Derfor har designtemaet selv lavet et utal af unikke etiketter kun med piktogrammer, der skal vise, hvad der er i varerne. Sikke et stort og tidskrævende arbejde, siger vi bare. 

6. Scenerne i fødevarebutikken var også blandt de mest ubehagelige at filme 

Ikke fordi det er stedet, hvor de mest uhyggelige scener nødvendigvis fandt sted, men fordi butikken ser så moderne ud og ikke ligner et sted, der er flere årtier gammelt. Ligheden til den virkelige verden var derfor noget af det, som hele produktionen havde sværest ved.

The Handmaid's Tale
Ifølge holdet bag serien var scenerne i fødevarebutikken de sværeste at filme. © George Kraychyk

7. Serien skal forestille at foregå i nutiden 

Første sæson skal for eksempel forestille at foregå i 2017, som også er det år, sæsonen udkom. Dette skal gøre serien endnu mere uhyggelig, og det er også årsagen til, at karaktererne sommetider taler om ting fra nutiden, såsom Uber og Tinder. 

8. The Handmaid's Tale eksisterer også som blandt andet en opera og som en film 

Operaen er faktisk lavet af den danske komponist Poul Ruders. Rimelig sejt! Og forfatter Margaret Atwood skulle angiveligt selv være ret glad for opera-fortolkningen. 

Derudover er der også en film, som dog ikke fik helt så gode anmeldelser, og forfatteren er vist heller ikke selv så vild med den. The Handmaid's Tale er endda også blevet lavet om til en ballet og en tegneserie.  

9. Skuespillerinden bag June/Offred tog sin voiceover meget seriøst

Eftersom June/Offred er historiens fortæller, er det også hendes voiceover, vi hører gennem hele serien – og Elisabeth Moss, der spiller rollen, plejer at lære hele teksten til voiceoveren udenad, så hun kan sige den højt i sit hoved under scenerne, hvor hendes stemme senere skal indsættes. Det gør hun for at få de helt rigtige udtryk frem!

10. Også Oprah laver en lille voiceover i serien

Hendes stemme kan høres i både sæson to og tre, hvor det et par gange er muligt at høre små bidder af udsendelser fra en radiostation ved navn Radio Free America. Det er ret sejt! 

11. De røde kjoler er ret behagelige at have på

Selvom alle tjenerinder i serien tvinges til at bære de røde kjoler, og de dermed kan repræsentere noget ret negativt, så har skuespillerinden Elisabeth Moss udtalt, at hun elsker at have sin kjole på, fordi den er så behagelig at filme i! 

Offred i The Handmaid's Tale
De røde kjoler fra serien skulle angiveligt ikke være de værste at filme i.© George Kraychyk

12. June/Offreds værelse repræsenterer alle de ting, hun ikke længere har 

Det tomme værelse i Waterford-husstanden skal vise det tomme liv, som June/Offred nu lever. Skrivebordet skal repræsentere, at hun ikke længere kan skrive, og at hendes liv som bogredaktør ikke eksisterer længere. 

At hun ikke kan låse døren til sit værelse skal symbolisere, at hun ikke længere har frihed, og at hun har mistet sine rettigheder som kvinde. 

13. Skuespillerinden bag karakteren Serena Joy fødte sit første barn, mens sæson tre blev indspillet

Og hun vendte tilbage til arbejdet allerede syv uger efter, at hun havde født. Det er godt nok en hardcore mor! 

14. Skuespillerinden bag karakteren Rita har et helt særligt forhold til The Handmaid's Tale

Rita, den såkaldte Martha, der arbejder for familien Waterford, har længe elsket bogen bag The Handmaid's Tale – og ovenikøbet især den karakter, som hun selv endte med at spille. Hun var så vild med bogen, at hun valgte at skrive en god, gammeldags stil om den, da hun forsøgte at komme på universitetet – og hun endte med at få et stipendium!

15. Dem, der spiller tjenerinder i serien, er meget afhængige af lyd, når de optager

På grund af de hvide hatte, de har på, kan de ikke se særlig meget, når de optager. Derfor må de spidse deres ører ekstra meget, når der filmes. 

The Handmaid's Tale på HBO
Seriens tjenerinder er meget afhængige af lyde, når de optager. © George Kraychyk


16. Mange af karaktererne er ikke helt ligesom i bogen

Blandt andet er der mere diversitet blandt karaktererne i serien end i bogen – både når det kommer til racer og seksualitet. Og så optræder navnet June oprindeligt slet ikke  i bogen! 

17. Tante Lydia plejer at forblive i sin rolle – også når hun ikke optager scener

Den virkelig skræmmende Tante Lydia spilles af den dygtige skuespillerinde Ann Dowd, og hun gør det så godt, at hun virkelig kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på os.

Prøv så at forestille dig at være i selskab med Tante Lydia i flere timer om dagen – for angiveligt har Ann Dowd tendens til at forblive i sin rolle, selvom kameraerne ikke kører, så hun kan spille bedre, når kameraerne tændes igen. Uhyggeligt, siger vi bare!  

Tante Lydia fra The Handmaid's Tale
Tante Lydia er uden tvivl en af de mest skræmmende karakterer fra The Handmaid's Tale. © George Kraychyk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.