Biografer
Kender du biografen med det lysende BIO-skilt?© Instagram: @biomors, @nfbiotroejborg

6 unikke, danske biografer, der gør din biograftur til en endnu større oplevelse

Grib din barét og croissant og sæt kursen mod Danmarks “franske biograf”

26. oktober 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Lyset dæmpes, popcornene er lune mellem dine hænder, og frem toner helten på lærredet: Det er blevet biograf-tid! 

Elsker du at gå i biffen? I denne artikel har vi fundet seks helt unikke, særlige og anderledes biografer, vi godt tør love dig for vil gøre din bio-tur til en endnu større oplevelse, end den er i forvejen. 

1. Øst for Paradis i Aarhus

Hvis du er til kunstfilm, helt særligt håndplukkede film, og film, du nok aldrig ville se i andre biografer, er det helt klart den smukke aarhusianske biograf Øst for Paradis, du skal have din næste biografoplevelse i. Biografen stammer helt tilbage fra 1978 og har til huse i en smuk bygning på Paradisgade i Latinerkvarteret. 

Hvis dit største argument for at gå i biffen er at smovse popcorn, er det dog ikke denne biograf, der bliver din favorit: Her kan du nemlig ikke få de poppede majskerner, men må tage til takke med specialøl, lemonader, lækre cappuccinoer og croissanter.  

2. Moviehouse i Hellerup 

Er du vild med luksus? Så er det det nyåbnede Moviehouse i Hellerup, på toppen af Experimentariet, du skal besøge! 

Her kan du starte aftenen med lidt lækker tapas og vin, for derefter at bevæge dig ind i deres biograf, der uden tvivl er noget helt særligt: Sæderne er kæmpe store, og med et enkelt tryk på en lille knap lænes sædet tilbage og en fodskammel kommer frem: Luksus! Mellem sæderne er også et lille bord med en fin lampe, hvor alle dine lækre snacks kan stå. Nå ja, og så er der også både puder og tæpper, du frit kan afbenytte for lige at gøre din oplevelse dét mere behagelig. Ikke dårligt, hva'? 

3. Nordisk Film-biografen på Trøjborg

Denne biograf er simpelthen så smuk og tager dig totalt tilbage til 50'erne med dens fine, gammeldags skiltning udenfor biografen. Derudover er den lille biograf bare super hyggelig og flittigt brugt af de lokale fra Trøjborg. 

Du finder både de store, amerikanske Hollywood-baskere, men også film, der er udenfor mainstream-genren i denne fine, fine biograf. 

4. VesterVovVov i København

Hvis du egentlig ikke er den store biograf-gænger, eller hvis du skal på tur med en, der ikke er, vil vi helt klar anbefale jer et smut forbi VesterVovVov! Ikke nok med, at de viser gamle, danske dogmefilm, og biografen er sååå smuk med dens ternede klinker, har de også en vidunderlig café, der både byder på kold hvidvin og brændvarm kaffe: Ikke dårligt!

Biografen er landets ældste kunst-biograf og har et bredt repetoire af både europæiske kvalitetsfilm, dokumentarer og unikke, amerikanske film, du nok ikke ser i nogle andre biografer.

5. BioMors i Nykøbing Mors

Når du står udenfor den lille biograf på øen Mors, bliver du mødt af et gammelt, blinkende BIO-skilt og to søjler, og måske du allerede der kan fornemme, at du står foran en ægte, gammel biograf. Den charmerende biograf på Mors er topmoderne indeni, men gammel og klassisk udenpå. 

En anden ting, der er helt unikt ved denne biograf, og som måske ikke kan ses med det blotte øje, er, at den primært er drevet af frivillige på øen. Hvor fint er det ikke lige? 

6. Grand Teatret i København 

Er du lidt af en frankofil? Så grib din barét-hat, din baguette og din croissant og sæt kursen mod Grand Teatret, som har et ry for at være “den franske biograf” i København, blandt andet grundet dens årlige kavalkade “Franske Film Mandage”, der løber fra februar til maj. 

Biografen er tudsegammel, og selve bygningen blev opført i 1907! Det er altså 114 år siden! Wow, wow, wow. Den gamle biograf har modtaget flere priser, blandt andet prisen som Europas bedste biograf i 2006, og i 2021 blev den af Time Out kåret til at være blandt de 50 smukkeste biografer i verden. Grand Teatret må derfor virkelig siges at være et besøg værd!