sommer | haveaktiviteter | selskabslege | grillsæson | havefest | sommerfest
Mangler du en god leg til sommerfesten? © iStock

Her er de 11 ultimative haveaktiviteter, som gør din sommerfest til årets bedste!

ADVARSEL: I bliver nok en smuuule fulde af nogle af disse lege

14. juni 2022 af Helene Hyldgaard-Jensen

1. Ølbowling

Øl og bowling er jo en fantastisk kombination! Dog er denne haveaktivitet kun for fire personer ad gangen, men resten kan være dommere. 

I ølbowling skal I bruge fire stole og sidde to og to. Der skal stå en genstand mellem jer, som modstanderne skal prøve at vælte med en fodbold. Får de væltet genstanden, skal den tømmes – I kan jo eventuelt deles om den eller skiftes til at drikke en hel for hver gang, den vælter. Når holdet har tømt en genstand, skal den kastes ud på modstandernes halvdel af banen i håb om at lave en forhindring for de andre. Det hold, som først får væltet fem genstande hos modstanderen, har vundet. 

2. Sækkestafet

Det er en god blanding mellem sækkeløb og øl-stafet. Der dannes to hold, som stiller sig op i række, og så står der en øl – eller andet – nogle meter fremme. 

I skal så skiftevis hoppe i en sort sæk ned og rundt om genstanden fem gange. Når personen er kommet rundt efter femte omgang, skal personen drikke genstanden og vende tilbage mod holdet. Det hold, som kommer først igennem og får drukket alle genstandene, har vundet. 

3. Kongespil

Det gode gamle Kongespil er en klassiker, når det kommer til sommerfestens fedeste haveaktiviteter! Den kan dog peppes lidt op, hvis der skal være alkohol indblandet. Når det ene hold rammer det andet holds træstub, alle på det tabende hold drikke en tår hver.

4. Vælte flasker

Alle mod alle. I skal stille nogle flasker op i haven, som hver især står for nogle point i forhold til, hvor langt fra de står. I kan bruge hvilken som helst slags bold, og så gælder det om skiftevis at skyde og se, hvem der får flest point. For hver gang, der er en som ikke rammer noget, skal personen drikke en straf-tår.

5. Den store bold versus de små

Denne haveaktivitet skal foregå på en stor græsplæne. Deltagerne deles op i to hold, og der skal dannes en linje på hver side. Holdene skal stå bag ved denne linje hele tiden. 

En stor bold placeres i midten, mens hvert hold får halvdelen af de små bolde. Nu gælder det om at kaste de små bolde, så de rammer den store bold – det hold, som kan få den store bold ned bag modstandernes linje, har vundet. Vinderen må bestemme, om taberen skal drikke shots eller andet alkohol som straf. 

6. Dåseskjul

Ved lodtrækning afgøres der, hvem der skal være fangeren. Personen skal tælle til 30 – afhængig af størrelsen på området. De andre skal gemme sig i haven. 

Når fangeren finder en person, skal personen dele en genstand med den næste, som bliver fanget – og sådan fortsætter det, indtil alle er fundet. Hvis en af personerne når hen til dåsen før fangeren og råber sit navn efterfulgt af ‘ud af dåsen’, er det fangeren, som skal drikke løberens halve genstand. Den første, som bliver fanget, skal være fanger i næste runde.

7. Beer-pong

Der er nok mange, der kender den amerikanske selskabsleg Beer-pong – vi er helt vilde med den!

I skal bruge et aflangt havebord, 12 plastikkrus, en bordtennisbold og øl (det kan selvfølgelig også spilles med andet end øl). Der hældes en god sjat – seks øl er passende til 12 kopper – i hver kop, og de stilles op som en pyramide med seks i hver ende. Der dannes to hold, og hvert hold skal skiftevis prøve at kaste bordtennisbolden ned i de andres kopper. Rammer du ned i en kop, skal modstanderne drikke koppens indhold.

Holdet, som først har ramt alle modstanderens kopper, har vundet. Taberholdet skal som straf drikke resten af vinderholdets øl.

8. Frisbee

Denne aktivitet kræver en stor græsplæne, kolde drikkevarer og to frisbees. I skal fordele jer i to hold og stille jer op i række. En dåseøl eller andet placeres længere fremme, og dette er nu punktet, der skal rammes. Alle får en tur hver, og den der får ramt genstanden skal løbe ned og drikke den imens, at holdet hepper. 

Derefter sættes en ny genstand op, og holdet fortsætter med skiftevis at prøve at ramme genstanden med frisbeen. Det hold, der først har fået drukket fem genstande i alt, har vundet og må bestemme en straf for det modsatte hold – for eksempel, at de skal tage opvasken efter grillmiddagen.

9. Trillebør

Denne haveaktivitet kræver en trillebør og en lækker, kold ramme øl (det kan også være Sommersby eller andet sødt på dåse, hvis I ikke er vilde med bajere). 

I skal danne to hold og placere én eller flere åbne øl i bunden af trillebøren. Der laves en bane med sko eller andet, og så skal hver deltager køre den afmærkede bane igennem på for eksempel et minut – banen må gerne være svær. Deltageren må ikke holde på dåserne, når der køres. Hvis dåserne vælter, skal trillebøren holde stille, før dåserne må rejses op igen. 

Vinderen er det hold, som gennemfører med mest øl tilbage i dåserne, og det modsatte hold skal derefter drikke resterne ud – før den næste deltager på holdet kan fortsætte. 

10. Vandballon-kast 

Denne aktivitet er genial på en varm sommerdag, hvor deltagerne ikke tropper op i mange lag tøj, da der er vand involveret. Du skal bruge en masse vandballoner, en balje og vand. 

Det handler om, at deltagerne skal kaste vandballoner frem og tilbage til hinanden uden at tabe dem, så de går i stykker. Du kan gøre det to og to eller flere sammen – vinderne er dem, hvis ballon ikke er tabt og poppet til sidst. Hvis du vil gøre det lidt sværere, kan du altid smøre noget sæbe på hænderne, da dette gør grebet mere glat. 

11. Limbo 

Så er det frem med stangen og den festlige limbomusik, for nu skal vi finde ud af, hvem i selskabet der er den mest smidige. I den aktivitet skal deltagerne forsøge at læne sig tilbage og danse sig ind under stangen som runde efter runde bliver sænket lidt. Stangen kan være et ganske almindeligt kosteskaft eller noget lignende. Vinderen er ham eller hende, der kan komme længst ned uden at falde.