Græskar med motiver
Vi er helt vilde med disse imponerende græskar! © Privatfoto: Helen Wendy Rowe

Helen har i flere år lavet de vildeste græskar – se dem her og få hendes bedste tips

Vi ville ønske, vi også kunne lave et Shrek-græskar!

27. oktober 2022 af Henny Müller Dahl

At skære græskar er blevet en tilbagevendende efterårstradition for mange af os. Der er noget hyggeligt over at transformere et lille græskar til et hoved med øjne, næse og mund – selvom det endelig resultat nogle gange kan blive lidt tvivlsomt. 

Og så er der andre, der har græskarskæringen som en helt særlig interesse. Det gælder blandt andre Helen Wendy Rowe, der i flere år har lavet Halloween-græskar, som er flottere, end hvad de fleste kan prale med. Her fortæller hun om sin unikke hobby og deler ud af sine bedste tips til dig, der vil tage dine egne græskar til helt nye højder. 

En mangeårig interesse

For Helen startede græskarinteressen for cirka 16 år siden, da en veninde tog et udskæringssæt med hjem fra USA. Helen blev fascineret af, at det var muligt at lave græskar med rigtige billeder i stedet for de simple ansigter med trekanter som øjne, som vi alle kender. Interessen tog virkelig fart nogle år senere, hvor værktøj og græskar for alvor kom frem i de danske butikker.

“Siden da har jeg skåret græskar hvert år som min egen lille efterårstradition. Min familie og venner ved efterhånden, at jeg ikke er klar på aftaler, når det er græskardag – men de venter altid spændt på slutresultatet,” fortæller Helen. 

Oftest laver hun tre græskar hvert år, men hun forklarer, at hun hen over sommeren i år har haft en Elvis-dille, og derfor måtte Elvis Presley selvfølgelig med denne gang. I år blev det altså til fire græskar, som i alt tog syv timer at lave. 

Scar græskar, Elvis græskar, græskar med dødningehoved, græskar med princess leia
Helens fire græskar fra 2022. © Privatfoto: Helen Wendy Rowe

Tricket er at tænke i skygge og lys

Helen forklarer, at hun ikke har én bestemt måde at gribe sine projekter an. Nogle gange finder hun billeder frem, og andre gange tegner hun uden. Der er også meget hjælp og inspiration at hente på YouTube og hjemmesider med alt fra græskarmønstre til gode fif. 

“Tricket er at tænke i skygge og lys. Altså, hvilke dele af motivet skal fremhæves med lys? Hvad skal fremhæves med skygge? Når man tænker i de baner, kan det være nemmere at lave et motiv,” siger hun. 

Helen starter altid med at finde et motiv og derefter et græskar, der passer til i størrelse. 

“Grafitpapir er meget godt til at overføre et motiv på græskaret. Så har jeg noget at skære efter. Da jeg begyndte, tapede jeg motivet på græskaret og skar efter det gennem papiret – det er også en god metode,” fortæller Helen og tilføjer: 

“Mange tror, jeg har et helt værktøjssæt med adskillige dele, men jeg har kun en lille køkkenkniv til låget, en udhuler og en lille fin stiksav. Stiksaven er det bedste køb! Den gør de små detaljer meget nemmere at skære.” 

Shrek græskar, Halloween græskar
Vi drømmer om at lave et Shrek-græskar! © Privatfoto: Helen Wendy Rowe

Helens bedste tips til et flot græskar 

“Det bedste tip, jeg kan give, er: Udhul væggen tynd på den siden, du vil udskære. Den skal gerne være så tynd, at du lige kan ane din hånd igennem væggen, når du holder græskaret op mod lyset. Det gør græskaret nemmere at skære, og det færdige motiv står mere skarpt, når der kommer lys i. Det fandt jeg ud af for et par år siden, hvilket har gjort arbejdet meget nemmere siden,” forklarer Helen. 

Hun pointerer også, at det er vigtigt at vælge det rigtige græskar. De bedste græskar er dem med en flot stilk og en flad side, hvor du kan skære motivet. Du bør undgå græskar med brune pletter og at løfte græskaret med stilken, da det rådner hurtigere, hvis det knækker. 

“Gå ikke ned på udstyr! En almindelig køkkenkniv kan ikke klare opgaven alene. Brug et udskæringssæt eller find en lille stiksav – det gør en stor forskel," tilføjer hun. 

Græskar med motiver
Vi elsker disse realistiske græskar! © Privatfoto: Helen Wendy Rowe

Helen fortæller, at de græskarprojekter, der har været både sjovest og sværest at lave, er dem med hendes yndlingskarakterer fra film og TV, såsom Jack Torrance fra Ondskabens Hotel og Clark Grisworld fra Fars fede juleferie. 

Andre udfordrende karakterer har været House Stark-ulven fra Game of Thrones og Willy Wonka fra Charlie og chokoladefabrikken, som, ifølge hende selv, i stedet endte med at ligne Nicolas Cage med en høj hat. 

“Det kræver meget improvisation at redde. Men sagen med græskar er, at de er et meget tilgivende materiale. Så uanset hvor galt det går, ser de stadig flotte ud med et stearinlys i,” pointerer Helen.