Pyrus
Vidste du, at Pyrus ikke altid har helt styr på de historiske begivenheder?© Søren Hartvig/TV2

9 gange, Pyrus-julekalendere bildte os noget totalt forkert ind

Synger du ikke “N”, når du synger alfabetet? Det er Pyrus' skyld!

2. december 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Endelig er verdens bedste Pyrus tilbage på vores skærm – juhu! Dog ser vi julekalenderen med lidt andre briller i dag, end vi gjorde, da vi var børn: For hov, mangler der ikke et bogstav i alfabet-sangen? Og var Margrete den første virkelig så kedelig, som kalenderen portrætterer hende?

Vi har talt med Pyrus-entusiasterne og -podcasterne Kasper Vegeberg Enstrøm og Rasmus Borg Olesen, der står bag podcasten om Pyrus-universet, Alletiders Podcastom alle de historiske fejl, plothuller og misforståelser, der er at finde i vores favoritjulekalender, og tro os: Det er ikke så få endda! 

Her har vi, sammen med Kasper og Rasmus, samlet ni gange, julekalenderen bilder os noget totalt forkert ind.

Pyrus
Vi elsker Pyrus! Er det også din favorit julekalender? © Søren Hartvig/TV2

1. “Rigsarkivet er lillebitte”

Har du nogensinde lagt mærke til, at Josephine og Bertramsen altid går rundt i det samme lille hjørne med en fire-fem hylder, hvor ALT, de skal bruge, ligger på? Det svarer altså til, at Rigsarkivet er lille, lille, bitte. 

Svarer det til det ægte Rigsarkiv? Det må vi bare svare nej til! Det ægte rigsarkiv har nemlig 445 kilometer arkivmateriale, kæmpe lagre overalt i hele landet og bestemt ikke kun et par hylder. 

Kasper fra Alletiders Podcast forklarer, at det giver super god mening i forhold til rekvisitter, men giver et ret forkert billede af, hvad Rigsarkivet i virkeligheden er. 

Rigsarkivet, Pyrus
Rigsarkivet er i julekalenderen lille bitte – i virkeligheden er det kæmpe stort!© Søren Hartvig/TV2

2. “Der er intet “N” i alfabetet”

“Alt med A, under A, alt med B, foran C” – hvor mange gange har vi ikke lige sunget med på Kartotek-sangen som børn? Det er den allerførste sang i hele Pyrus-universet, og den er sunget af Bertramsen og Gyldengrød for at vise, at de er nogle vaskeægte klogeåger, der har styr på tingene. 

Men de mangler en ret væsentlig detalje – der er nemlig ikke noget N med i sangen. N'et blev sløjfet, for at få sangen til at rime, men det virker jo riiimeligt utjekket at have skrevet en alfabetsang og så ikke tage et bogstav med: “H I J K L M, Hvad er hvor? Hvem er hvem? O P Q – er i brug”. 

Vi tror vist nok, at Gyldengrød lige skal øve sig på alfabetet engang eller to mere. 

Pyrus
Intet N i alfabetet? ‘Kandis, kan du ikke lige lære dem det rigtige alfabet?’© Søren Hartvig/TV2

3. “Bertramsen er en sød, hyggelig bedstefartype og tilmed en rigtig god chef”

Kan I huske Josephine Brahe fra kalenderen? Hende med det smukke røde hår? I et afsnit fortæller Josephine, at hendes far stak af fra hende og hendes mor og får et navneskifte, så de ikke kan finde ham. Og hvem er det nu lige, vi i løbet af kalenderen finder ud af, er Josephines far? BERTRAMSEN! Det er altså rimelig dårlig stil. 

Derudover bor Bertramsen på sin arbejdsplads, som jo faktisk er en historisk bygning, som han ødelægger ved blandt andet at installere et badeværelset i skabet, så faktisk snyder han borgerne for nogle skattekroner – åh åh! 

Sidst, men ikke mindst, er der altså noget, der tyder på, han er en rimeligt dårlig chef. Han forsøger blandt andet at kysse sin ansatte (Frk. Brahe) – rendyrket #MeToo, og så voksenmobber han simpelthen den ene af sine ansatte ved at få ham til at drikke dårlig mælk og lignende. Ikke okay!

Bertramsen, Pyrus
Husker du også Bertramsen som en nice fyr? Det er måske ikke helt rigtigt...© Søren Hartvig/TV2

4. “Det hedder "Tycho Brahes dage”, fordi Tycho Brahe var totalt uheldig”

Har du nogensinde hørt nogen sige, at de har en rigtig “Tycho Brahes dag”? Ja? Det betyder, du har en dag, hvor du er super uheldig! Men hvorfor betyder det egentlig det? Jo, det har Gyldengrød en genial forklaring på! Nemlig at det er, fordi Tycho Brahe altid gik og væltede fjerpenne. Og er det rigtigt? Ikke i nærheden!

Tycho Brahes dage er derimod en astrologisk teori, der kommer af, at astrologer og videnskabsmænd havde forudset 32 uheldsdage, hvor du helst ikke skulle giftes, flytte eller lignende. Tycho Brahe var astrolog og videnskabsmand, og derfor har han fået lov til at lægge navn til dagen. Det handler altså ikke om, at Tycho Brahe var super uheldig, men derimod om, at han var videnskabsmand og astrolog. 

Pyrus
Det kunne godt ligne, Pyrus her har en “Tycho Brahes dag”.© Søren Hartvig/TV2

5. “Dronning Margrete den første og Margrethe Sprænghest var mega kedelige husmødre”

Det er SÅ fedt, at Pyrus-julekalenderne har valgt at tage to af de sejeste kvinder i historien med i julekalenderen! Totalt girlpower! De to Margreter er nemlig nogle af de absolut sejeste kvinder i Danmarkshistorien, men det er lidt, som om julekalenderen gerne vil fortælle en anden historie... 

Margrethe Sprænghest, der i serien spilles af Ghita Nørby, var en total boss-lady, der ledede landet for sin søn, men i julekalenderen er Margrethe Sprænghest en sur dame, der brokker sig hele tiden og vil bestemme hvem, hendes søn må lege med og konstant retter på sin søn. Æv! Hun var meget sejere i virkeligheden.

Og det er samme historie med Margrete den første: Hun var VIRKELIG sej! Hun oprettede Kalmarunionen og er måske den dygtigste politiker, vi nogensinde har haft i Danmark? Men i kalenderen fremstilles hun som en genert prinsesse, der godt kan lide at synge og danse. Boring! Totalt ærgerligt, når de to kvinder i virkeligheden var mega seje. 

Pyrus
Der er nogle ret seje kvinder i kalenderen – blandt andet Josephine Brahe.© Søren Hartvig/TV2

6. “Sangen “Svend, Knud og Valdemar” fortæller om et spændende historisk kapitel i Danmarkshistorien”

Ja, det gør den, men den er FULD af fejl!

  1. I sangen synger de, at kongerne Svend, Knud og Valdemar var sønner af hver deres kongefar. Det er simpelthen forkert. Der var én af de tre mænd, der havde en far, der var konge. 
  2. I sangen synger de, at Valdemar voksede op i trange kår. Det er også løgn. Han voksede derimod op i den mest indflydelsesrige og magtfulde familie i Danmark. 
  3. I sangen synger de, at det var Svend, der indkaldte til gæstebud og blodbad i Roskilde, men i virkeligheden var det Knud. 
  4. I sangen synger de, at de tre mænd blev født samme år. Det gjorde de ikke. 

Så sangen har mildest talt fået lidt forkert fat i historien. Det er ret sejt, at Pyrus-kalenderne er så gode til at fortælle om vigtige, historiske begivenheder, men den her havde de altså ikke fået helt rigtigt fat i.

Pyrus
Nisserne havde ikke helt styr på kongerne Svend, Knud og Valdemar.© Søren Hartvig/TV2

7. “Nisser kan ikke smage ting, når de rejser i tiden, og de må aldrig ændre i historien”

Der er et massivt plothul, når det kommer til nissernes rejser, fortæller Kasper. 

En af de ting, Gyldengrød forklarer, er, at de ikke kan smage maden, når de rejser ind i bøgerne. Det opdager Pyrus, da han forsøger at spise noget på en rejse ind i en bog, og spytter derfor den ulækre, smagsløse mad ud. I et par afsnit senere, er det dog, som om reglen ikke findes mere, for der mæsker Pyrus sig i slik, drikker massevis af Mjød, og forklarer, at det “smager af honning”. Hmmm...

En anden vigtig regel, når nisserne rejser ind i bøgerne, er, at de aldrig må ændre på historien! Men det gør de... Masser af gange... De giver blandt andet H. C. Andersen idéerne til hans eventyr, og Gyldengrød laver rimene til H. C. Andersens sang: “Hist hvor vejen slår en bugt”. Ups! 

Pyrus
Kom Pyrus til at ændre i historien en gang eller to? Jeps, det gjorde han vist.© Søren Hartvig/TV2

8. “Historiske dokumenter er legetøj”

Vi ved nok alle sammen godt, at vi i Danmark har nogle historiske ting, vi skal passe ekstremt godt på: Gamle skrifter fra middelalderen, særlige sværd fra en svunden tid og så videre. Det er nogle af de ting, de passer på i Rigsarkivet.

Men der er altså ikke ét eneste afsnit i hele serien, hvor Bertramsen og Gyldengrød ikke mishandler dokumenterne. Bertramsen hopper på dem, sover med dem, tegner på dem, krøller dem, kaster med dem, skærer i dem og fægter med gamle, dyrebare runestave. De mildest talt mishandler de historiske genstande, og det er ret vildt, der overhovedet er nogle dokumenter, der ikke er smadrede endnu på det Rigsarkiv. 

Pyrus
De var altså ikke super forsigtige med de historiske dokumenter der...© Søren Hartvig/TV2

9. “Julekalendere om Pyrus skal tages meget alvorligt”

Til sidst understreger Kasper, at det er vigtigt at forstå, at julekalendere om Pyrus ikke er et stykke sand historie, men god, sjov underholdning. Det er den absolut mest sete, danske, familie-julekalender, og kalenderne har gennem årene givet rigtig mange børn interesse for historie, og det er jo bare mega sejt! Nok har Pyrus-universet ikke alle de historiske ting rigtige, men det er jo også bare underholdning, og hvis den bare kan få et barn til at blive tosset med historie, er det jo bare mega sejt! 

Vil du høre endnu mere om Pyrus-universet? Så kan du finde podcasten Alletiders PodcastSpotify, Apple Podcast eller der, hvor du elsker at høre dine podcasts. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide