Kan jeg blive afhængig af cola light?

Mange af os drikker cola light hver dag. Men kan vi reelt blive fysisk afhængige? Eller er det bare en undskyldning for at drikke mere?

26. januar 2015 af Sara Møller Christensen

“Du drikker alt for meget cola!”

Den beskyldning må mange colaglade mennesker lægge øre til igen og igen, men i disse tider har mange af os et forsvar i form af, at det er light, vi drikker. Det feder jo ikke.

Men i nogle tilfælde stopper beskyldningerne ikke der: “Light øger din sukkertrang,” siger nogle. “Aspartam giver dig grønne børn,” siger andre. Og så er det, at colafolkets andenmest brugte undskyldning kommer på bordet: “Jeg kan ikke bare holde op. Jeg er jo afhængig!”

Den forklaring har vi i årevis godtaget, når det drejede sig om cigaretter og stoffer (selvom sidstnævnte er et lidt sjældnere samtaleemne i de fleste kredse). Men er den egentlig god nok, når det kommer til cola light? Kan du blive fysisk afhængig af det? Og hvad er det i så fald, du er afhængig af?

Den mest nærliggende svar er koffeinen. Men ifølge en række eksperter, som CNN spurgte i forbindelse med en artikel, er mængderne så relativt små sammenlignet med dem, der er i kaffe og energidrikke, at det virker underligt, at lige præcis cola skulle være så afhængighedsskabende. Og der er ikke andre åbenlyse stoffer i colaen (som nikotin i cigaretter), som forsvarer, at colaholikere sidestiller sig selv med rygere og narkomaner.

Men - og der er et men - det betyder ikke, at cola light ikke kan være vanedannende. Det skyldes dog formentlig mere, at vi indarbejder nogle ritualer omkring coladrikningen, som skaber en følelse af afhængighed. Lidt ligesom når en ryger SKAL have en smøg efter maden, SKAL en colaholiker måske have en cola til frokosten eller hver dag klokken 15. Og den slags mønstre er ekstremt svære for hjernen at bryde.

Og så er der sødemidlerne. Det kunstige sukker. Satan selv (ifølge de mest hardcore modstandere). Der er lavet undersøgelser, der tyder på, at hjernen kan skelne mellem ægte sukker og sødemidler, selv når vores smagsløg ikke kan, og at den derfor ikke føler sig helt tilfredsstillet af det kunstige sukker. Den vil hele tiden have mere!

Og apropros mere, så er det netop én af de største faldgruber ved cola light og cola zero; fordi det ikke feder, føler folk ikke, de skal stoppe sig selv. De kan drikke alt det, de vil. Og det er måske i virkeligheden én af de største årsager til, at folk ikke holder op - afhængige eller ej.