Reglerne til kongespil
Kender du reglerne til kongespil?© Getty Images

Kongespil (vikingespil): Sådan er reglerne

Kan du huske alle reglerne til Kongespil? Vi har samlet dem alle til dig, så du kan få styr på reglerne inden den store havesæson går i gang

6. juni 2023 af Frederikke Brinkborg Jønsson

Forestil dig dette scenarie: Det er sommer i Danmark. Solen bager, grillen er tændt, og du er omringet af familie og venner. Det kan umuligt blive mere perfekt. Det skulle da lige være for en omgang kongespil!

Spørgsmålene kan dog hurtigt begynde at melde sig efter et års vinter-pause. Hvornår må vi vælte kongen? Hvad sker der, hvis vi kaster træklodserne udenfor banen? Og hvor langt fremme må vi egentlig stå, når vi skal kaste efter kongen?

Dét og meget mere, kan du få svar på herunder, hvor vi har samlet alle reglerne for det ældgamle havespil: Kongespillet.

Hvad er reglerne i kongespil?

Lad os starte fra begyndelsen: For at kunne spille kongespil, skal du bruge et samlet spil, som indeholder disse ting:

 • En konge
 • Ti kubber
 • Seks kastepinde
 • Fire hjørnepinde

Derudover skal du bruge følgende:

 • En nogenlunde plan græsplæne
 • To til tolv spilleglade personer
Reglerne til kongespil
Kongespil er perfekt til de lune sommeraftener.© Getty Images

For at spille kongespil skal I minimum være to personer og max tolv personer. Hvis I er to deltagende, får I hver seks kastepinde. Hvis I derimod er tolv mennesker, og hermed seks personer på hvert hold, får I en kastepind hver (kastepindene går på tur mellem holdene).

Når spillet går i gang, gælder det om at vælte sin modstanders kubber med kastepindene, inden de vælter dine.

Når alle modstanderens kubber er væltet, skal kongen væltes. Det hold, der først vælter kongen (efter at have væltet modstanderens kubber) vinder.

Inden I går i gang med at spille kongespil

Før kongespillet kan begynde, skal banen gøres klar. Banen kridtes op ved at stikke hjørnepindene i jorden, så de danner en firkant. Banen deles derefter op i to banehalvdele – adskilt af en midterlinje.

De ti kubber deles op, så hvert hold har fem hver. Kubberne placeres herefter på hvert holds baglinje, så de står ligeligt fordelt på en lige række. Til sidst placeres kongen i midten af banen.

Når alle træklodserne er sat på plads, kan I dyste om, hvilket hold der skal starte. Det gøres ved at hver spiller kaster en pind mod kongen uden at ramme den. Det hold, der kommer tættest på kongen uden at ramme, starter kongespillet. 

Reglerne til kongespil
Kongespil kræver to til tolv spillere.© Getty Images

Eksempel på forløb i kongespil

 • Hold 1 deler kastepindene mellem sig og kaster dem skiftevis mod hold 2's kubber. Hvis hold 1 ikke formår at ramme nogle af holds 2's kubber, går turen videre til hold 2.
 • Hvis hold 1 derimod formår at vælte nogle af hold 2's kubber, skal hold 2 kaste de væltede kubber over på hold 1's bandehalvdel.
 • Hold 1 skal derefter rejse kubberne op, dér hvor de er landet. 

 • Hold 2 skal nu vælte de kastede kubber, inden de må begynde at kaste pinde mod hold 1's kubber. Formår hold 2 ikke at ramme kubberne, må hold 1 gå frem til disse kubber og kaste derfra, når det bliver deres tur.
 • Kongespillet fortsætter på denne måde, indtil hold 1 eller hold 2 har væltet alle modstanderens kubber. Herefter må det hold, som har væltet alle modstanderens kubber, begynde at kaste pinde efter kongen. 
 • Når der kastes efter kongen, skal det foregå bag holdets egen baglinje – også hvis der står nogle af modstanderens kubber på ens banehalvdel.

Særlige regler, når kubber væltes i kongespil

Hvis det lykkes et hold at ramme en af modstanderens kubber, som herefter skal kastes ind på modstanderens banehalvdel, er der flere ting, I skal være opmærksomme på.


 • Først og fremmest: Når kastepinden kastes efter modstanderens kubber, skal den kastes med underhåndskast og holdes i den ene ende – ikke på midten af pinden.

 • Hvis en kubb rammer en anden, tidligere kastet kubb, skal de to kubber stables som et tårn. De to kubber kan nu væltes i ét kast og hermed af samme pind.

 • Hvis et hold skal kaste kubber ind på modstanderens banehalvdel, og de lander udenfor banen, skal de kaste om – det har holdet to forsøg til. Hvis holdet ikke formår at ramme indenfor banen på de to forsøg, må det andet hold placere kubberne, som de vil.

 • Hvis en kubb vælter, når der kastes efter den, og den rejser sig igen, tæller den stadig som væltet.

Reglerne til kongespil
Kastepindene i kongespil skal altid kastes med underhåndskast.© Getty Images

Hvad sker der, hvis du vælter kongen i kongespil?

Bliver kongen væltet af et af holdene, inden modstanderens kubber er blevet væltet, slutter spillet. Holdet, der har væltet kongen, har dermed tabt, og det andet hold bliver vinder af spillet.

Hvor lang skal banen være i kongespil?

Den officielle kongespilsbane måler 8x5 meter. Banens længde kan dog sagtens skaleres ned, hvis der for eksempel er børn med i spillet, som ikke kan kaste så langt.

Hvordan vinder du i kongespil?

Det hold, som først får væltet alle modstanderens kubber og til sidst kongen, kan kalde sig vinderen af kongespillet. Det er dog også muligt at vinde kongespillet, ved at modstanderen vælter kongen, inden de har væltet alle modstanderens kubber først.