Krimien Grønt Støv af Sara Blædel og Den du ikke ser af Mari Jungstedt
Vi er vilde med krimier.© People´sPress / Getty Images

7 rædselsvækkende krimi-bogserier, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen

Er du lige så vild med krimier, som vi er?

23. april 2020 af Zenia Andine Kehlet

Krimier... Der er noget over dem. Vi elsker både at se dem på Netflix eller lytte til krimipodcasts. Men har du læst de mange bøger, der også findes derude? Der findes et hav af fantastiske krimier, som kan give selv den mest hærdede krimielsker et koldt gys ned ad ryggen. 

Vi har samlet en række krimiserier her, så du igen har noget at gå i gang med! 

1. Jussi Adler-Olsens serie om Afdeling Q

Denne fantastiske serie – som du måske allerede har set, da de også er filmatiseret – handler om vicekriminalkommisæren Carl Mørck, som bliver tildelt en ny afdeling på Politigården. Her får han ansvaret for alle de tidligere henlagte sager sammen med sine assistenter Assad og Rose. 

Alle bøgerne handler om hver deres sag, og derfor kan du både læse dem i rækkefølgen, eller hver for sig. Der er i alt otte bøger.

Kvinden i buret af Jussi Adler-Olsen
Kvinden i buret er den første bog i serien om Afdeling Q.© Politiken

2. Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie

Denne krimiserie handler om Erica Falck, der er forfatter og gift med kriminalbetjenten Patrick Hedström. De er et makkerpar uden lige og løser sammen de mange forbrydelser. Men sådan starter historien ikke. Erica møder nemlig først Patrick, da hun tager tilbage til sin gamle barndomsby efter sine forældres død. 

Hun møder politimanden Patrick, da hun går i gang med at undersøge mordet på sin barndomsveninde. 

En serie med 10 bøger, der også sagtens kan læses hver for sig. Men jo flere, jo bedre, ikke?

Camilla Läckbergs bog Isprinsessen
Isprinsessen er den første bog i Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie.© People´sPress

3. Sara Blædels serie om Louise Rick

I denne serie er der indtil videre hele 10 bøger(!), og de handler om Louise Rick, der er kriminalassistent og har godt gang i sin karriere. Hendes veninde Camilla Lind er kriminalreporter ved Morgenavisen og er som Louise også en karrierekvinde. 

På én weekend bliver to kvinder dræbt. Louise bliver tildelt den ene mordsag, som hun skal opklare. Men snart er hun ikke kun i gang med én, men to mordsager, da hendes veninde Camilla kender den anden kvinde, der er blevet dræbt. 

Sara Blædels bog Grønt Støv
Dette er den første bog i serien om Louise Rick.© People´sPress

4. Arne Dahl serie om A-gruppen

Serien består af 11 bøger, som omhandler en specialenhed i Sverige, der arbejder ved det svenske rigspoliti hvis opgave er at opklare de mest komplicerede sager i Sverige. Her tager de sig af voldskriminalitet, som kan indebære alt fra mord til narkosmugling. 

A-gruppen består af seks håndplukkede politifolk fra hele Sverige. De bliver samlet, da der sker ikke blot ét, men to – og muligvis flere – mord.

Arne Dahls bog Misterioso
Misterioso er første bind i serien om A-gruppen, skrevet af Arne Dahl.© Modtryk

5. Elsebeth Egholms serie om Dicte

Elsebeth Engholm er en kendt krimiforfatter i Danmark, og det er hun blandt andet på grund af de stærke kvindelige karakterer i sine bøger. Og denne serie slipper heller ikke så let.

Denne serie handler om Dicte Svendsen, som er uddannet journalist og arbejder som kriminalreporter. Dicte hjælper politiet med at løse svære sager, og det i sig selv må vise, hvor interessant og stærk en kvinde, hun er. 

Dicte fejrer sin 40 års fødselsdag med sine veninder, efter hun for nyligt er blevet skilt og er flyttet til Aarhus. Aftenen slutter dog, da de finder et lig af et barn. Serien består af ni bøger, så det er bare om at komme i gang med læsningen. 

Skjulte fejl og mangler af Elsebeth Egholm i Dicte serien
Skjulte fejl og mangler – den første bog i en spændende krimiserie af Elsebeth Egholm.© Politiken

6. Mari Jungstedts Gotland-serie

Hvis du er lige så vild med krimier, som vi er, så skal du kaste dig ud i Maris bøger. Ikke alene er hun en dygtig krimiforfatter, men i denne serie finder du nemlig hele 14 bøger.

Bøgerne handler om kriminalkommisær Anders Knutas, som arbejder for det lokale politi og skal opklare de mordsager, der kommer ind. Blandt andet sagen der omhandler at en hyggelig sommerhus-tur med vennerne ender helt galt for Helena, da hun dagen efter kontroverser med sin kæreste løber en tur, hvor hun møder sin morder...

Den du ikke ser af Mari Jungstedt
Mari Jungstedts første bog i Gotland-serien.© People´sPress

7. Henning Mankells Wallander-serie

Endnu en svensk forfatter på listen. Denne serie handler om Kriminalkommisær Kurt Wallander, der bor i Ystad. Han er blevet skilt fra sin kone, men har stadig sin datter Linda. Linda vælger at gå samme vej som sin far ved at søge ind i politiet. 

Aldrig før er der i Sverige set så voldsomme mord før, da en ældre landmand og hans kone bliver myrdet. Der bliver lagt et massivt pres på opklaringsarbejdet, da et spor peger på, at det er udlændinge, der står bag. Serien består af 11 bøger, så der er nok at gå i gang med!

Henning Mankells første bog i Kurt Wallander serien
Henning Mankell er endnu en af de mange krimiforfattere derude. © Klim

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.