Kvinde og vinylplade
© iStock

Lyt til originalerne!

...og ikke dem, du troede var originalerne

19. august 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Elsker du bare “Halleluja”? Så er den gode nyhed, at du kan høre den på repeat med Jeff Buckley. Og Pentatonix. Og Bon Jovi... Måske ved du godt, hvem der oprindeligt indspillede sangen, måske gør du ikke, uanset hvad kan det ikke benægtes, at cover-udgaverne efterhåndenden har vundet større indpas end den den oprindelige version. 

Her er en liste med 8 sange, hvor genindspilningen er blevet enten lige så populær – eller mere – end originalen. 

Dolly Parton/Whitney Houston – I Will Always Love You

Vi har alle ønsket, at vi kunne synge med på “I Will Always Love You”, siden vi hørte Whitney Houston synge den i filmen The Bodyguard. Men sangen blev faktisk allerede ret populær 18 år før, da Dolly Parton oprindeligt kom ud med sangen. 

Dolly Partons udgave er knap så storslået som Whitneys (ingen er storslået som Whitney var!), men det er stadig en rigtig smuk sang om kærlighed, som går lige i hjertet. Og så er den meget nemmere at synge med på!

Robert Hazard/Cindy Lauper – Girls Just Wanna Have Fun

Hvem af os har ikke skrålet med, når Cindy Lauper synger “Girls just wanna have fun”? Det er en sang, der virkelig omfavner girl-power... Og så er den i virkeligheden skrevet af en mand!

Hvor Cindy Laupers udgave handler om kvinder, der tager deres egen skæbne i hånden på trods af, hvad samfundet forventer af dem, så er originalen skrevet fra en kvindeglad bad boys synsvinkel. 

Props til Lauper for at vende budskabet! Sådan her lyder sangen sunget af en mand: 

The Who/Limp Bizkit – Behind Blue Eyes

I 2003 kunne vi alle sammen synge med, når Fred Durst, forsager i Limp Bizkit sang “No one knows what it's like to feel these feelings... And I blame you!”. Det var breakupsangen, vi alle havde gået og ventet på. Men viste du, at vi faktisk har kunne synge med på denne sang siden 1971? Det var der, The Who udkom med sangen “Behind Blue Eyes”, som Limp Bizkit senere hittede med. 

Tears for Fears/Gary Jules – Mad World

Vi følte det alle sammen, da Gary Jules musikalsk fortalte os, at det var en tosset verden, vi levede i i 2001. New Wave bandet Tears for Fears har vidst at verden var tosset lige siden 1982, for det var der, de hittede med sangen originalt. 

Bobby Brown/Britney Spears – My Prerogative

I 2004 udkom Britney Spears med sangen “My Prerogative”, som modtog blandede anmeldelser i hjemlandet. I Danmark var vi dog vilde med sangen, som faktisk er et cover af Bobby Browns hit fra 1988. Hvor originalen vandt større popularitet i USA, så var det altså først med Britneys udgave, at sangen blev verdenskendt. 

Otis Redding/Aretha Franklin – Respect 

“Respect” blev et kæmpehit, da Aretha Franklin udkom med den i 1967, og den endte med at blive hendes signatursang. Det er på trods af, at sangen faktisk er et cover af et nummer, som Otis Redding udgav kun to år forinden. Aretha Franklins udgave er dog en lille smule anderledes. Reddings udgave handler om en desperat mand, der vil gøre hvad som helst, blot hans kvinde vil vise ham respekt. Aretha Franklin fremstiller en stærk kvinde, der forlanger respekt. Desuden tilføjede Franklin "R-E-S-P-E-C-T"–sekvensen til omkvædet. Og lad os være ærlige, den tilføjelse var jo nok den genistreg, der gjorde Franklins udgave så populær!

Simon & Garfunkel/The Vamps – Cecilia (Breaking My Heart)

Her er der tale om en sang, der ligesom “Halleluja” er blevet genindspillet rigtig mange gange! Og senest af det det britiske pop rock band The Vamps, der har lånt omkvædet, men skrevet deres egne vers. Sangen er originalt indspillet af Simon & Garfunkel, og blev faktisk originalt til sent om natten til en fest, hvor duoen bare jammede sammen med nogle venner. Senere skrev Simon den om til at handle om en utroværdig elsker.  

Leonard Cohen/Jeff Buckley – Hallelujah

Det er muligvis en af de smukkeste sange i verden, og måske af samme grund er den blevet genindspillet utallige gange. Måske kender du den bedst fra filmen Shrek, men den blev gjort populær allerede i 1994, da Jeff Buckley havde den med på sit album Grace. Sangen har dog kunne høres siden 1984, hvor den originalt blev indspillet af Leonard Cohen.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.