Suspekt
Vidste du, at Rune Rask og Andreas Bai Duelund er barndomsvenner?© CPH Music Marketing / United Stage

8 ting, du (måske) ikke vidste om Suspekt

Du kan måske genkende deres musik, men kan du også genkende disse 8 ting, der har banet vejen for deres succes?

15. september 2023 af Trine Hapiach

Vi kender dem fra sange som Kinky Fætter og Søndagsbarn, men Suspekts historie går langt tilbage. Helt tilbage til børneværelset i Albertslund, hvor vestegnsdrengene begyndte at rappe. Det blev til flere årtier sammen, hvor deres musikalske rejse udviklede sig. 

De står nu overfor deres hidtil største (og udsolgte) koncert i Parken, og vi har samlet otte fun facts om Albertslunddrengene, der har “Stråhat og bar dolk søndagsproblemer”.

1. Bai-D og Rune Rask er barndomsvenner

I Albertslund boede Andreas Bai Duelund og Rune Rasks forældre ved siden af hinanden, og her voksede drengene op sammen. De interesserede sig for hiphop og begyndte at rappe, allerede da de var henholdsvis 11 og 13 år. Som teenagere stødte de på Emil Simonsen, der delte deres interesse. Det er altså vildt at tænke på, at deres voldsomme (og megafede!) musik stammer fra børneværelset. 

2. De startede med at hedde Ølholdet

Suspekt blev selvfølgelig ikke bare til, fordi tre teenagere slog hovederne sammen og rappede. Det første musik, de endte med at lave, var under navnet Ølholdet, hvor flere af deres venner også var med. Vi er glade for, at Emil, Andreas og Rune løsrev sig fra Ølholdet og etablerede Suspekt!

3. Rune Rask boede i deres første studie

Op igennem 90'erne fik gutterne virkelig sat gang i en gnist, og de anskaffede sig et studie på Frederiksberg. Emil og Andreas er lige to år yngre end Rune, og de boede derfor stadig hjemme, mens de gik i gang med en HF. Rune flyttede ind i studiet, hvor han sov på en foldud-madras ved siden af en mixerpult ovenpå et havebord. Det er ret vildt at forestille sig!

4. De lavede deres eget pladeselskab, da ingen ville udgive dem

De unge mænd prøvede ihærdigt at få et pladeselskab til at få øjnene op for deres musik. Men gang på gang blev de afvist med begrundelsen, at deres musik var for voldsom. Til sidst tog de sagen i egen hånd og etablerede deres eget pladeselskab, Tabu Records, hvor de senere lavede musik med blandt andre L.O.C. og Clemens. Navnet, Tabu Records, giver god mening nu.

5. De har haft et fjerde medlem

Emil, Rune og Andreas kendte en ung fyr fra Albertslund ved navn Troels Nielsen som i første halvdel af 00'erne var med i Suspekt. Han havde navnet Troo.L.S og producerede musikken sammen med Rune Rask. 

6. Deres beat blev købt af Kendrick Lamar

Beatet i sangen Helt Alene blev nuppet af den amerikanske rapper Kendrick Lamar, der brugte beatet til sin sang The Art of Peer Pressure. Beatet blev produceret af Rune Rask og Jonas Vestergaard, der var et skjult medlem af Suspekt. Kendrick Lamars sang blev faktisk nomineret til en Grammy!

7. De kan genkende fans fra scenen

Suspekt har gennem årene fået en masse loyale fans, og de har ofte kunne genkende dem fra scenen. Så hvis du er en af deres hardcore fans, kan det være, de har lagt mærke til dig!

8. De havde en periode, hvor de ikke så meget til hinanden 

Inden Suspekt for alvor blev et af den danske musikscenes helt store navne, havde de en periode, hvor de gled lidt fra hinanden. Det var, imens de producerede musik fra studiet på Frederiksberg, og Bai-D arbejdede med at sætte altaner op. Bai-Ds arbejde fik Orgi-E til at ringe ham op og spørge “Har du tænkt dig at bygge altaner, eller skal vi lave noget musik? Skal vi lave en plade eller hvad?”. Det var herefter, at Suspekt fik lavet albummet Prima Nocte, hvor blandt andet hittet Sut Den Op Fra Slap, var på.