Kvinde og mand spiller ølbowling
Husker du reglerne til ølbowling? Ellers får du dem her. © Getty Images

Her er de officielle regler til ølbowling

... og alle de geniale, ekstra regler som du bør kende til

9. maj 2022 af Michelle Andersen

Selvom den danske sommer ikke altid ligefrem indbyder til sommerkjoler og udendørs aktiviteter, så er et godt spil ølbowling altså noget, som i den grad hører sommeren til – og jo, ølbowling kan sagtens spilles i regnvejr(!) 

Men hvordan er det nu lige, at reglerne til selskabslegen ølbowling er? Det får du svaret på én gang for alle herunder, hvor vi har samlet de officielle ølbowling-regler. Så er det bare med at komme i gang med at tylle øller. God fornøjelse! 

Det skal I bruge til ølbowling

Inden I kan kaste jer ud i en god omgang ølbowling, er der en kort liste med ting, som I skal anskaffe jer. Det drejer sig om:

 • Fire spillere (I spiller i hold af to og to)
 • En dommer
 • Fem stole (fire til spillerne og én til dommeren)
 • En bold (helst en tung en af slagsen – for den skal kunne vælte en uåbnet øl)
 • Masser af øl (det har ingen betydning, om det er dåse- eller flaskeøl)

Dommeren kan have en meddommer, som kan hjælpe med at træffe beslutninger – men det er den officielle dommer, som har det endelige ord. Det er også en rigtig god idé at skaffe et publikum til jeres ølbowling. Jo flere, jo bedre. 

Kvinder smiler og drikker øl på græsset
Ølbowling er uden tvivl en af de sjoveste udendørsspil til sommeren! © Getty Images

Sådan gør I klar til ølbowling

Når I har skaffet alting på listen, kan I begynde at gøre klar til at spille ølbowling. Først skal I placere spillernes fire stole parvis over for hinanden. Der skal være cirka en meters mellemrum mellem de to stole, som står ved siden af hinanden. 

I bestemmer selv, hvor lang banen skal være, men det er en god idé, at den som minimum er seks til syv meter lang. Der skal altså være seks til syv meter mellem modstandernes stole. Jo længere banen er, jo sværere bliver spillet. Dommerens stol placeres på sidelinjen. 

I midten af holdenes stole placerer I en uåbnet øl, som modstanderne senere skal forsøge at vælte. Derudover skal alle spillere have et par ekstra øl liggende ved siden af sin stol – de skal bruges til eventuelle strafslurke. 

To kvinder på festival spiller ølbowling mod to andre
I midten af spillernes stole placeres en uåbnet øl, som modstanderne skal vælte.© Getty Images

Regler til ølbowling 

Når alle fire spillere har sat sig i hver sin stol, og begge hold har placeret en uåbnet øl imellem sig, er I klar til at spille. Det er dommeren, som sætter spillet i gang og vælger hvilket hold, som skal starte. Her er de officielle regler til ølbowling:

 • Det handler helt overordnet om at vælte modstandernes uåbnede øl med bolden. I må kun kaste med underhånd (ligesom når I bowler), så bolden triller langs græsset – med mindre dommeren har sagt noget andet. Bolden skal ramme jeres egen banehalvdel, før den rammer modstandernes. 
 • I skal spørge dommeren om tilladelse, før I bowler, før I rejser jer op for at hente bolden, og før I drikker øl. Hvis I glemmer at spørge dommeren om tilladelse, kan dommeren uddele strafslurke. Dommeren bestemmer selv, hvor mange strafslurke holdet skal tage.
 • Dommeren skal også uddele strafslurke, hvis det bowlende hold glemmer at kaste med underhånd, eller hvis spillerne går igennem deres eget mål (altså der hvor den uåbnede øl står) 

 • Hvis I vælter modstandernes øl med bolden, når I bowler, får I et point, og så skal modstanderne drikke den væltede øl, før spillet kan fortsætte. Modstanderne bestemmer selv, om de vil dele øllen, eller om den ene spiller bunder øllen selv.
 • Når en øl er tom, kan den kastes ind på banen. Det gælder både de øl, som spillerne, dommeren og publikum drikker. De tomme øl fungerer som forhindringer for spillerne. Hvis den bowlende spiller rammer en forhindring og ikke rammer modstandernes uåbnede øl, skal spilleren tage en straftår.
 • Hvis den bowlende spiller derimod rammer en forhindring og modstandernes uåbnede øl i ét forsøg, så skal modstanderne drikke dobbelt – altså en øl hver. Og så får det bowlende hold selvfølgelig et point. 
 • De fleste spiller til fem point, men I bestemmer selv, hvor mange point I vil spille til. Det hold som først får det antal point, som I har valgt at spille til, har vundet ølbowlingen. 

Det varierer fra spil til spil, hvor meget magt dommeren har, og hvor meget I skal bede dommeren om tilladelse til. Det er helt op til den enkelte dommer, men det nu sjovt, når dommeren selv går meget op i sin værdifulde titel!

Kvinder på festival drikker øl
Når en øl er tom, kan den kastes ind på banen som en forhindring for spillerne.© Getty Images

Ekstra regler til ølbowling 

Udover de basale regler findes der et hav af ekstra regler til at peppe ølbowlingen op. Herunder er en liste med geniale ekstra regler til ølbowling, som I kan få inspiration fra: 

 • Der kommer spyd: Dommeren eller publikum kan til enhver tid vælge at råbe ‘der kommer spyd’, og når det sker, så skal alle spillerne hurtigt smide sig ned i græsset. Det hold, som hurtigst lægger sig ned på jorden, har vundet udfordringen. Det hold, som taber, skal tage strafslurke. 
 • Captain Morgan: Hvis dommeren eller publikum råber ‘Captain Morgan’, skal alle spillerne hurtigt stille sig som en kaptajn med den ene fod på stolen. Det hold, som gør det hurtigst, har vundet. Det tabende hold skal tage strafslurke. 

 • Sexstillinger: Hvis dommeren eller publikum råber ‘sexstillinger’, skal de to hold skynde sig at stille sig, så det forestiller, at de laver en sexstilling. Det hold, som gør det hurtigst, vinder. Taberholdet tager strafslurke. Husk på, at denne regel kan være grænseoverskridende for nogle, og det er vigtigt at være opmærksom på, at alle skal føle sig godt tilpas.
 • Overfald: Den her regel er sjovest på festivaler – den går nemlig ud på, at alle, som deltager i ølbowlingen, skal ‘overfalde’ de personer, som går ind over banen. Det drejer sig selvfølgelig ikke om et voldsomt overfald, men bare et kærligt et af slagsen. 
Kvinder på festival griner
I kan selv finde på en masse sjove, ekstra regler til jeres ølbowling.© Getty Images

Dagen efter ølbowlingen

Nu kender I både de grundlæggende regler og de ekstra, sjove regler til ølbowling – så er det bare med at komme i gang med at spille det geniale havespil. Og måske I får brug for den bedste kur mod tømmermænd dagen efter ølbowlingen? Den finder I her

Hvis du ikke er kæmpe fan af øl, kan I også sagtens udskifte den bitre drik med cider eller lignende. Og ellers kan du jo lære at elske øl, inden sommeren for alvor begynder med disse fem simple tricks