Sara siger: "Skal du fikses?"

Jeg var lige ved at få Cola Zero’en galt i halsen, da min veninde proklamerede, at hun sagtens kunne finde på at få botox eller restylane. Ikke fordi det er unormalt, eller fordi jeg fordømmer det eller noget – men over for mig sad en af de mest naturlige kvinder, jeg kender. Hun går knapt nok med makeup og skulle have en pistol for panden, før hun ville smøre sig i noget med parabener. Og alligevel sad hun her og sagde, at hun ville tage det, jeg betegner som ret drastiske midler i brug for at undgå panderynker og slap hud. ‘Godt så’, tænkte jeg, ‘det er altså der, vi er nået til’.

Og jeg er ikke den eneste, der har opdaget, at botox har sneget sig ud af Hollywoodfruernes villaer og ind i helt almindelige kvindeliv. Hele 22 procent af Womans læsere under 30 år kender en på deres egen alder, der har fået botox eller restylane. I tilfælde af, at du ikke fulgte så godt med i matematik i skolen (det sker jo), kan jeg fortælle, at det er hver femte af jer. Hver femte! Er jeg den eneste, der lige har brug for et øjeblik til at samle kæben op fra tastaturet?

 

Sikke noget pjat

Måske er det, fordi jeg er opdraget til, at forfængelighed er noget pjat – du ved, ligesom dovenskab og selvmedlidenhed. Måske er det, fordi jeg alligevel aldrig har regnet mit udseende som et af mine stærkeste kort og derfor aldrig har gået nok op i det. Men jeg har virkelig – ama’r halshug – aldrig et sekund overvejet at få ‘fikset noget’. Og det er bestemt ikke, fordi jeg er hellig, eller fordi jeg synes, det er forkert, at folk får gjort noget ved de ting ved deres udseende, de er kede af. Jeg synes bare, det er chokerende, at så mange af os er utilfredse nok til at gøre det!

Da jeg vender emnet med mine kollegaer, fortæller en af dem, at hun ville begynde med restylane straks, hvis det ikke var så dyrt. En anden vil gerne have lavet bryster. Og når jeg tænker over det, er der to kvinder i min vennekreds, der har udtrykt ønske om at blive kirurgisk forskønnet forneden. Og yes, jeg mener det, du tror, jeg mener!

Når jeg spørger dem, om det skyldes, at de har fået dårlig feedback på området, svarer de altid nej. Det er udelukkede noget, de selv kan se – men det generer dem nok til, at de er villige til at komme i nærkontakt med sprøjter og knive.

 

Mere end okay

Sidstnævnte tror jeg egentlig er meget rammende: Det er ikke andres forventninger, vi prøver at tilpasse os, det er vores egne – og de er de allersværeste at leve op til. Er du en af dem, der kæmper med at acceptere dit udseende, som det er, har du i dag et valg: Du kan arbejde med dit indre, dine tanker, dit selvværd. Det er her, problemet højst sandsynligt er begyndt, og her, det er oplagt at løse det. Du kan også vælge at gøre noget ved det rent fysisk – lægge dig på briksen, få det fikset. Det er ikke længere forbeholdt de få, og du kan få det gjort, uden at nogen kigger skævt til dig.

Jeg synes, det er dejligt, at vi lever i et samfund, hvor vi ikke fordømmer andre folks valg. Men på den anden side håber jeg ikke, at vi på den måde bliver til et samfund, hvor alle føler, de skal have noget fikset for at være okay. Det er dit valg, og det har jeg respekt for. Men ved, at jeg ikke synes, du har brug for det. Du er mere end okay, som du er. Veninde, læser du med?

 

- Sara, chefredaktør

Sara siger

Sara er 32 år og tidligere chefredaktør på Woman. Hun er i et livslangt forhold med Cola Zero, men er ellers single. Her deler hun sine tanker om alt fra tøjstørrelser til tv-serier og Tinder – og du kan også læse hendes seneste ledere fra magasinet.