Måder du kan lege pakkeleg
Hvorfor ikke pifte den traditionelle pakkeleg lidt op i år? © Getty Images

5 sjove måder, I kan lege pakkeleg på til jul

Prøv den miljøbevidste version, hvor alle gaverne er genbrug

28. november 2022 af Simone Overgaard Aaberg

Julen er lig med pakkeleg, og du kender sikkert alt for godt til de manglende seksere fra din hånd, hvorimod gamle onkel Karsten ALTID formår at sidde med et bjerg af pakker...

Ja, det er ikke en selvfølge, at heldet er med os, når vi slår med terningerne i kampen om gaverne. Så hvorfor ikke prøve at skifte den klassiske pakkeleg ud med en måske endnu sjovere version? (Det kan jo være, at det får heldet til at vende!)

Vi har samlet fem versioner af pakkeleg – inklusiv den klassiske, selvfølgelig – som I kan kaste jer ud i.

1. Den klassiske pakkeleg

Klassikeren over dem alle skal selvfølgelig med på listen (hvis nu du skulle have glemt, hvordan reglerne er). Til klassisk pakkeleg medbringer alle gæster mindst én gave hver.

I kan på forhånd aftale, hvor mange gaver I hver især skal have med og inden for hvilket beløb, gaverne skal koste. På den måde undgår I, at nogle føler, at de har betalt for meget eller for lidt.

Det skal I bruge til klassisk pakkeleg

 • 1 eller flere gaver per person
 • 1 terning
 • raflebæger

Sådan gør I

Når legen skal i gang, lægges alle gaverne på midten af bordet. Den yngste person i selskabet starter med at slå med terningen. Slår personen en 6'er, må han eller hun vælge frit blandt gaverne på bordet. 

Når alle gaverne er fordelt, sætter en person i selskabet en alarm (det kan være på alt mellem 10-40 minutter – det afhænger af, hvor længe I vil spille). Herefter går terningen igen på tur, og det handler om at slå en 6'er og nuppe gaver fra hinanden. 

Er I mange med i legen, kan det være lidt sjovere at have en ekstra terning med i spillet, så der ikke går så lang tid mellem turene.

Sjove måder at lege pakkeleg
Pakkeleg er altid sjovt – altså lige indtil der er en, der nupper en gave fra dig.© Getty Images

2. Den klassiske pakkeleg – med et twist

Den her version minder på mange måder om den klassiske pakkeleg – med det twist, at du udover at måtte tage en gave fra bordet, når du slår en sekser, også må række ud efter godterne når du slår enten 1 eller 3 (eller to andre tal, I på forhånd vælger). 

Det skal I bruge til klassisk pakkeleg med et twist

 • 1 eller flere gaver per person
 • 1 terning
 • raflebæger

Sådan gør I

Når du slår en 6'er, så må du frit vælge mellem gaverne på bordet. Når alle gaver er taget, så kan du med en 6'er vælge frit fra de andre personer i legen. 

Slår du enten en 1'er eller 3'er, så må du tage en gave fra sidemanden (men først når alle gaver er delt ud). En 1'er betyder, at du må tage fra din venstre sidemand og en 3'er fra højre sidemand. 

Er I mange med i legen, kan det være lidt sjovere at have en ekstra terning med i spillet, så der ikke går så lang tid mellem turene.

Sjove måder at lege pakkeleg
En pakkeleg kan både være med mange små gaver eller få store. © Getty Images

3. Pakkeleg der erstatter julegaverne

Den her version af pakkeleg er mest oplagt juleaften – og særligt hvis I i din familie har tradition for ikke at give julegaver til hinanden. Med den her leg vil alle føle, at de får i hvert fald én julegave med hjem. 

Alle gæster medbringer én stor gave hver – ikke nødvendigvis i størrelse, men det kan være en lidt dyrere gave, end du normalt ville bringe til en almindelig pakkeleg (eksempevis kan I sætte et beløb på 200 kroner per gave). 

Det skal I bruge til pakkelegen

 • 1 stor gave per person
 • 1 terning 
 • raflebæger

Sådan gør I

Ligesom med de to forrige versioner, så handler det om at slå en 6'er. Men hvor du I de andre versioner må nuppe utallige pakker, hvis blot du slår 6'ere nok, så er der her begrænsning på.

Til at starte med fordeles alle pakkerne fra bordet ved, at den yngste starter med at slå. Når du slår en 6'er, må du tage en pakke og vente på, at resten af pakkerne er fordelt.

Bagefter sætter én af gæsterne tid (uden at de andre ved det) og terningerne går på runde igen. Slår du en sekser, må du bytte din gave med den du vil.

Pakkeleg med få gaver
En pakkeleg kan også være med få gaver – som kan pynte under juletræet inden.© Getty Images

4. Den miljøbevidste pakkeleg

En pakkeleg, der hverken koster penge eller kræver flere timer i butikkerne – det lyder ikke tosset, vel? Det er præcis det, der er tilfældet for den mere miljøbevidste pakkeleg. 

Det er blevet så populært at genbruge og dele, og det er dét, som gør sig gældende her. De gaver, der er med i pakkelegen, skal nemlig alle sammen være noget, du har i forvejen. 

Det skal I bruge til pakkelegen

 • 1 eller flere gaver per person (genbrugsgaver)
 • 1 terning
 • raflebæger

Sådan gør I

Alle medbringer hver en eller flere gaver hjemmefra. Det er vigtigt, at gaven er noget, som I har derhjemme i forvejen – heri det miljøbevidste ved pakkelegen. Så kan de andre gæster for glæde af noget, som måske ikke længere vækker glæde hos dig. 

Den yngste person i selskabet starter med at slå med terningen og herefter går den på tur i urets retning. Slår du en 6'er, må du tage en gave fra bordet. Sådan fortsætter I, indtil alle gaver er fordelt. 

Efterfølgende sætter en person i selskabet tid på, hvor længe legen skal køre. I forsætter med at slå efter 6'ere og må – nå I slår en 6'er – tage en gave fra en anden i selskabet.

Pakkeleg med genbrugsgaver
En pakkeleg, hvor alle gaver er genbrug er både billigt og miljøvenligt!© Getty Images

5. Den aktive pakkeleg

Okay, vi mener ikke aktiv, som at du skal en tur ud at løbe om bygningen, hvis du slår en 5'er – men den her version af pakkeleg er alligevel lidt mere aktiv, end de andre. Her skal du nemlig ty til handling, uanset hvilket slag du slår! 

Ligesom i den klassiske version af pakkeleg, så kan I på forhånd aftale, hvor mange gaver (og i hvilket prisleje) I hver især skal medbringe.

Det skal I bruge til pakkelegen

 • 1 eller flere gaver per person 
 • 1 terning
 • raflebæger

Sådan gør I

Den her version af pakkeleg er måske allerbedst, hvis I ikke er aaaalt for mange med i legen – normalt kan I bruge flere terninger til pakkeleg, men lige i den her udgave, kan det være svært at holde styr på det hele, hvis der er mere end en terning i gang af gangen.

Alle gaver fordeles til at starte med, hvor den yngste i selskabet starter med at slå med terningen og lader den gå uret rundt. Når du slår en 6'er, må du tage en gave fra bordet. Når alle gaver er fordelt, sættes der tid på, hvor længe legen skal fortsætte.

Herefter begynder I at slå med terningen igen. Når I slår følgende, skal I: 

 • 1'er: Tag en gave fra sidemanden til venstre
 • 2'er: Alle rykker to pladser til højre
 • 3'er: Tag en gave fra sidemanden til højre
 • 4'er: Alle lægger en gave ind på midten, og du vælger en af dem med lukkede øjne
 • 5'er: Giv en af dine gaver til den, du synes fortjener den mest
 • 6'er: Tag en gave fra hvem du vil 

God leg – og rigtig god jul!