Forræder, Mysteriespil
Disse mysteriespil vil du helt sikkert elske! © Getty Images, Faraos.dk, Spilforsyningen.dk, Nordiskspil.dk, Jackboxgames.com

Er du helt vild med Forræder? Her er 10 sjove mysteriespil, du selv kan spille

Har du intet imod at snyde og bedrage?

15. september 2023 af Henny Müller Dahl

Hvis du, ligesom mange af os, har siddet klistret til skærmen fredag efter fredag, nu hvor programmet Forræder har kørt på TV2, så har du muligvis også fået en helt ny interesse for alle mulige mysteriespil, hvor det på en eller anden måde handler om at snyde andre eller løse en gåde. Måske har du endda altid været fan af sådanne brætsspil? 

Uanset om din besættelse er startet efter Forræder eller ej, så vil du sikkert synes om de 10 sjove mysteriespil, som vi har samlet på denne liste. Se dem alle herunder. 

1. Varulv 

Varulv er et sjovt spil, hvor I er delt op i to grupper. Der er de gode og de onde – Varulvene. Ingen af jer ved, hvem der er hvem. Spillet foreløber over flere runder, og der er henholdsvis nat- og dag-faser. Om natten lukker alle undtagen varulvene øjnene, og her udpeger de et offer, som udgår af spillet. Om dagen gælder det om at anklage og forsvare, indtil dagen er omme – og en af spillerne beskyldes til sidst for at stå bag drabet og stemmes ud af spillet. 

Udover de gode og de onde er der også en historiefortæller – en spilmester – med i spillet, og denne person skal have styr på reglerne og styre det hele. Lidt ligesom Lise Rønne i Forræder

Spillet findes i forskellige udgaver, og her kan du købe en dansk version til 149 kroner. 

Spillet Varulv
Har du prøvet Varulv? © Nordiskspil.dk

2. Secret Hitler 

Lad dig ikke frastøde af titlen på dette spil, der skal forestille at foregå i 1930'ernes Tyskland. I spillet indtager I roller som enten fascister eller liberale – og én spiller får rollen som Secret Hitler. Fascisternes opgave er at skabe splid, mens liberalisterne skal finde og stoppe Secret Hitler i tide. 

Når spillet starter, lukker alle øjnene. Herefter åbner fascisterne øjnene, så de kender hinanden. Secret Hitler giver et tegn, så fascisterne ved, hvem denne person er, men Secret Hitler kender ikke fascisterne. De liberale ved ingenting. Hver runde skal der også udpeges en præsident og en kansler. Målet for de liberale spillere er at indføre fem liberale love eller eliminere Hitler, mens målet for fascisterne er at indføre seks fascistiske love eller at få udråbt Hitler til kansler, når tre fascistiske love er indført.

Du finder spillet til 419 kroner her

Secret Hitler
Secret Hitler er et sjovt spil! © Nordiskspil.dk

3. Avalon 

I Avalon deles alle spillere op i grupper af helte og skurke. I skal kæmpe mod hinanden for at kontrollere fremtiden. Arthur er den, der skal sikre Storbritanniens fremtid, men blandt hans krigere er der nogle, der ikke støtter kampen. Arthur ved ikke, hvem disse er. Det ved troldmanden Merlin til gengæld, men han må kun tale i gåder og koder og altså ikke direkte afsløre, hvem forræderne er. Bliver det afsløret, hvem Merlin er, går alting galt! 

Avalon kan købes til 160 kroner her

Spillet Avalon
Kender du spillet Avalon? © Spilforsyningen.dk

4. Cluedo 

I Cluedo skal I, der spiller, ikke indtage bestemte roller som i nogle af de andre spil her på listen. Her gælder det om at finde ud af, hvem der har begået et mord på et gods. Alle kæmper mod alle, og I skal hver især forsøge at finde ud af, hvem der står bag mordet, hvad mordvåbnet var, og hvor mordet skete. Hver spiller kan bevæge sig rundt på spillepladen og lave forskellige formodninger. Det gælder om at gøre brug af udelukkelsesmetoden og at være den første til at kunne afsløre alle detaljerne ved mordet. 

Cluedo kan købes her. Prisen er 270 kroner. 

Cluedo
Cluedo er et af de bedste mysteriespil! © Hyggeonkel.dk

5. Mysterium 

Mysterium er et lidt anderledes spil i den forstand, at alle spillere skal samarbejde og ikke modarbejde hinanden. Omdrejningspunktet for spillet er et hjemsøgt hus, og som spillere skal I løse det mysterie, der gemmer sig i huset. Det skal I klare ved hjælp af de drømme og tegn, som husets spøgelse sender jer igennem en række kort. Én spiller får rollen som spøgelse, der skal hjælpe resten af holdet med at opklare mysteriet. Det handler altså som nævnt i høj grad om samarbejde! 

Køb spillet til 339 kroner her

Mysterium spillet
Mysterium handler om samarbejde. © Faraos.dk

6. Whitehall Mystery 

I Whitehall Mystery påtager en af spillerne sig rollen som morderen Jack the Ripper, mens resten af holdet er efterforskere, der skal forsøge at afsløre identiteten på morderen. Jagten foregår i Londons gader, vandveje og gyder, og efterforskerne skal afsløre Jack the Ripper, inden det er for sent. 

Spillet kan købes til 399 kroner her

Whitehall spillet
Whitehall er et utrolig sjovt og underholdende spil. © Gamesweb.dk

7. Kill Doctor Lucky 

Som titlen på dette spil afslører, så handler det om at dræbe Doctor Lucky. I spillere befinder jer i hans hus, og I hader ham alle og ønsker derfor at komme af med ham. Men ingen af jer har lyst til at blive opdaget, så derfor må I hver især være forsigtige, mens I forsøger at lokke Doctor Lucky i fælden. 

Spillet finder du her til 300 kroner. 

Kill Doctor Lucky
Kill Doctor Lucky er endnu et sjovt mysteriespil! © Hyggeonkel.dk

8. Fakin' It 

Modsat alle de spil, vi indtil videre har været igennem her på listen, så er Fakin' It faktisk ikke et brætspil. I stedet er det et spil, som kan hentes ned og spilles som selskabsspil. 

Fakin It' går ud på, at alle spillere i hver runde får nogle instruktioner sendt på deres telefoner. For eksempel: “Ræk hånden i vejret, hvis du nogensinde har pruttet.” Okay, dårligt eksempel, men altså... 

Der er dog én spiller, der ikke får samme instruks. Personen aner ikke, hvad de andre spillere er blevet bedt om, men må forsøge at blende ind ved at gøre som de andre. Denne person er altså The Faker og må forsøge at lyve, hvis de andre spillere spørger for meget ind. The Faker skal findes inden for tre runder. 

Spillet kan blandt andet købes gennem App Store, Steam, PlayStation, Xbox eller Nintento Switch. Søg efter Fakin' It eller The Jack Box Party Pack 3. Prisen på pakken er lige nu 199 kroner på App Store. 

Fakin' It spillet
Fakin' It er ikke et brætsspil – men stadig meget sjovt! © Jackboxgames.com

9. Betrayal at House on the Hill 

Betrayal at House on the Hill er et sjovt spil, hvor I som spillere skal være en gruppe opdagelsesrejsende, der bliver tiltrukket af et mørkt hus med lige så mørke hemmeligheder. Ligesom i et spil som Mysterium længere oppe på listen skal I her forsøge at samarbejde i stedet for at modarbejde hinanden. Men men men... Det gælder stadig om at være på vagt, for før eller siden vil en af jer forråde de andre. 

Spillet kan købes her. Prisen er 440 kroner. 

Betrayal at house on the hill mysteriespillet
Vi elsker Betrayal at house on the hill. © Spilforsyningen.dk

10. Bang! 

Bang! er et selskabsspil, som foregår i det vilde vesten. Det gælder om at være den sidste spiller i live og overleve intense dueller og uforudsigelige hændelser. Hver især får I tildelt roller som enten bandeleder, sherif, vicesherif eller bandit. Men som spillere ved I ikke, hvilken side andre end jer selv er på – det kan I kun forsøge at gætte ved at se på, hvem der skyder hvem. Hver rolle har egne mål og evner, og det handler altså om at overleve og eliminere de andre. 

Bang! spillet
Bang! er endnu et sjovt mysteriespil! © Faraos.dk