Kong Charles og dronning Camilla
De kongelige skal overholde en masse regler og etiketter.© Getty Images

21 skøre regler og etiketter, medlemmerne af det britiske kongehus skal følge

Monopoly og hvidløg er no-go!

9. maj 2023 af Frederikke Brinkborg Jønsson

Når vi ser den britiske kongefamilie på tv, ser vi en poleret, glad og nærmest perfekt familie (når de altså ikke lige er ramt af skandaler). Men det polerede udtryk er ikke helt tilfældigt. Faktisk er der slet ikke noget, der er tilfældigt i det britiske kongehus. De kongelige medlemmer er nøje instrueret i hvert enkelt skridt, de tager, og i nærmest alt, de foretager sig.

Der er nemlig mange ting, som vi ikke umiddelbart lægger mærke til eller vidste, at der faktisk er strenge regler om, at de skal gøre. Vidste du for eksempel, at spillet Monopoly er strengt forbudt, eller at de ikke må spise hvidløg? 

Læs om det og de mange andre skøre regler herunder.

1. Kronarvinger flyver aldrig i samme fly

I tilfælde af at det forfærdelige skulle ske, at flyet med én af tronarvingerne skulle styrte ned (Gud forbyde det), vil den anden tronarvingen altid flyve i et andet fly. Prins George vil derfor, efter at være fyldt 12 år, flyve i et andet fly end sin far prins William. Denne procedure er naturligvis til, så det britiske kongehus ikke pludselig står uden tronarvinger.

2. Bestemt dress code

Medlemmer af den kongelige familie må ikke være for afslappet klædt, og dress coden skal være beskeden. Derudover mener kongehuset, at bare ben sender et uhøfligt signal. Derfor forventes det, at de kvindelige medlemmer af familien altid har nylonstrømper på.

3. Monopoly er ikke tilladt!

Der skal tilsyndeladende være en besynderlig regel om, at den royale familie ikke må spille spillet Monopoly. Hvor mærkeligt det end lyder, kan vi godt forstå dem. Det spil bringer KUN det værste frem i folk.

4. Altid forberedt på en begravelse

Den royale familie har altid et sort sæt tøj med i kufferten, når de rejser. Dette er i tilfælde af, at der skulle ske et uventet dødsfald på deres tur. I så fald vil de være klar til at deltage i en eventuel begravelse.

5. Tilladelse før ægteskab

Ifølge den britiske lov the Royal Marriages Act of 1772, skal de kongelige efterkommere spørge monarken (nu kong Charles) om lov, før de kan fri og derefter gifte sig. Der kan man snakke om at krydse fingre!

6. Modtag gaver med et smil

Når det kommer til gaver, har de kongelige medlemmer et par regler, de skal følge. De kongelige medlemmer skal tage imod de mange gaver, de får – uanset hvad det er. Derudover skal der holdes regnskab over hvilke gaver, de har fået, hvornår.

7. Nej tak til hvidløg

Hvidløg skulle eftersigende være et no-go blandt den engelske kongefamilie. Det skulle endda være blevet fjernet helt fra de kongeliges menu. Der er dog en åbenlys grund – de kongelige medlemmer skal helst undgå dårlig ånde i tilfælde af, at de skal tale med statsoverhoveder eller den almene befolkning. Godt det ikke er os – tænk at skulle undvære hvidløgsbrød!

8. Kongens efterfølger

Det er ren kutyme i det britiske kongehus, at ingen sætter sig ned, før kongen gør, ligesom de også først stiller sig op, når kongen gør. Ligeledes skal folk stoppe med at spise, når kongen har taget sin sidste bid. Surt show, hvis du ikke er mæt.

9. Tiara-reglerne

Når det kommer til den kvindelige hovedbeklædning, tiaraen, er der et væld af regler, som kvinderne i den britiske kongefamilie skal følge. For det første er det kun tilladt for familiens gifte kvinder at bære tiaraer. Tiaraerne skal derudover bæres på bestemte tidspunkter. Hvis et event bliver afholdt indendørs, skal en eventuel hat skiftes ud med en tiara, når klokken slår 18:00. Til sidst er der en regel om, at tiaraerne skal vinkles præcis 45 grader, når de bæres. Frem med vinkelmåleren!

10. ... Hvilket bringer os til hatte-reglen

De kongelige kvinder skal have hat på til alle formelle begivenheder. Og så vidt vi har erfaret, går de efter “jo større, jo bedre”-princippet. Og helst så farverig som muligt.

11. Myrter i buketten

Denne tradition kom til ved dronning Victoria og prins Alberts bryllup i 1840, hvor dronningen havde blomsten myrte i sin bryllupsbukket. Blomsten skulle eftersigende symbolisere held i kærlighed og ægteskab.

12. Politik er ikke tilladt

De royale medlemmer må hverken stemme til et valg eller udtrykke deres egne politiske meninger i offentligheden. Det er derfor heller ikke tilladt for dem at stille op til valg.

13. Ingen autografer eller selfies

Hvis du undrer dig over, at du aldrig har set et selfie med prins William og en ivrig fan, så er det på grund af denne regel. De kongelige medlemmer må nemlig hverken uddele autografer eller medvirke på selfies. Det er dog alligevel sket enkelte gange.

14. Jakker skal blive på

... Uanset hvor varmt det er! Hvis de kongelige medlemmer dukker op til et arrangement iført et outfit med jakke, skal jakken blive på hele arrangementet igennem.

15. Ingen kilehæle

Da dronning Elizabeth regerede, blev de kvindelige medlemmer af kongehuset instrueret i ikke at gå i sko med kilehæle. Selvom de er smarte til udendørs arrangementer, fik dronning Elizabeth afskaffet dem. I hvert fald i hendes selskab. Grunden til det var, at hun simpelthen ikke kunne lide dem.

16. Farverigt klædeskab

... Nu hvor vi er ved dronning Elizabeth, så lad os lige tale om hendes farverige garderobe. Da dronningen levede, var hun nemlig ofte iklædt farvestrålende tøj. Udover at hun nok godt kunne lide farver, var den farverige påklædning grundet sikkerhedsmæssige årsager. Dronningen var nemlig nem at spotte i en stor menneskemængde – både for offentligheden og hendes sikkerhedsvagter.


17. Monarken sidder kun på sin egen trone

Monarken må under ingen omstændigheder sætte sig på en anden, udenlandsk trone end sin egen – af en eller anden årsag... Vi må da ikke håbe, at kong Charles pludselig bliver træt i benene, når han skal besøge dronning Margrethe...

18. Kælenavne er forbudt!

Selvom den engelske presse konsekvent kalder prinsesse Catherine for “Kate”, kaldes hun af den kongelige familie (selv hendes egen mand) Catherine eller “the Duchess”. Vi kan selvfølgelig ikke vide, om prins William kalder hende nullergøj bag lukkede døre – mon ikke?

19. Tasker er en fast accessory

Det engelske kongehus mener, at de kongelige kvinder virker mere relaterbare for almene mennesker, hvis deres outfit indeholder en taske – også selvom den er tom.

20. De kongelige er instrueret i at drikke te

Ja, du hørte rigtigt. Den kongelige familie drikker alle sammen te på én bestemt måde. Med den gode grund, at de er blevet instrueret til det. Måden, de nyder den den varme drik på, er helt præcist ved at holde tekoppens hank med deres pege- og tommelfinger og støtte nedenunder koppen med deres lillefinger. Det lyder måske basalt, men der er klare instruktioner for, at det er sådan, de skal gøre.

21. Brudekjole og tiara skal godkendes

Ligesom ægteskabet skulle godkendes inden frieriet, skulle brudekjole og tiara også godkendes af dronning Elizabeth inden et royalt bryllup. Det bliver spænende at se, hvor meget kong Charles kommer til at involvere sig i de kongelige kvinders påklædning...