Anders Matthesen
Kan Anders Matthesen også altid få dig til at grine? © Robin Skjoldborg

Bliv klogere på det sjove komiker-geni Anders Matthesen

Vidste du, at Anders Matthesen engang har vundet DM i rap under navnet DJ And?

2. december 2020 af Henny Müller Dahl

Vi her på Woman-redaktionen har gennem tiden set utallige shows og film med den danske komiker-stjerne Anders Matthesen, også kendt som Anden. 

Anders Matthesen må siges at være en af de allerstørste og mest kendte komikere her i landet, og det giver god mening, for gennem årene har manden med de mange talenter udgivet både stand-up-shows, musik, bøger, spillefilm og tegnefilm – og en julekalender. 

Hvis du heller ikke kan få nok af Anders “Anden” Matthesen, så har vi her samlet og fremhævet de største ting, Anders Matthesen har medvirket i. Læs med her for at få et indblik i de mange udgivelser og for at blive lidt klogere på Anden som person. 

God fornøjelse! 

 

Om Anders Matthesen 

Anders Matthesen er født den 6. juli 1975 på Østerbro i København. Dog har han tilbragt de fleste af sine barndomsår i Albertslund, efter at hans forældre – der iøvrigt begge er kunstmalere – blev skilt, da Anders kun var seks år gammel. 

Som barn var Anders Matthesen allerede enormt kreativ, men også lidt af en ballademager, der havde svært ved at følge reglerne i skolen. Opvæksten i Albertslund var præget af en del møder med de hårde miljøer i forstaden, men dette har alligevel haft betydning for, at Anders i sine unge år begyndte at rappe og senere fik gang i sin stand-up-karriere. 

Privat er Anders Matthesen i dag gift med Cemille Rosenberg, og sammen har de sønnen Spencer, ligesom Cemille har to børn fra et tidligere forhold. Familien bor på Frederiksberg, og faktisk er Cemille Rosenberg også Anders Matthesens manager – det synes vi, er en ret sej fact! 

Anders Matthesen på scenen
Anders Matthesen har lavet massevis af blandt andet shows og film. © Claus Peuckert/TV 2
 

Stand-up med Anders Matthesen 

 • Fra ende til Anden fra 1998 – Anders Matthesen debuterede med sit første oneman-show på Comedy Zoo i København. Dengang var Anders en ukendt komiker, men i dette show introducerede han nogle af sine mest centrale karakterer såsom den fordrukne sømand Stewart Stardust, som vi i den grad kender i dag. Showet blev ikke optaget, og derfor er det ikke muligt at se det i dag. Det gad vi ellers virkelig godt! 
 • Hva' snakker du om fra 2000 – I år 2000 var Anders Matthesen ved at blive et velkendt navn på den danske comedy-scene, og allerede her fik han skabt et show, der var fyldt med alt det, vi stadig kender ham bedst for, nemlig masser af sjov, gøgl, udklædninger og ikke mindst hans forskellige karakterer – blandt andet Stewart Stardust (igen). Showets mange elementer gik imod meget af det, som dengang prægede dansk comedy, hvor det var mest almindeligt, at en mikrofon var det eneste redskab på scenen. 
 • 9 års jubilæum fra 2002 – I dette show fejrede Anders Matthesen sine første ni år som komiker, og her optræder han faktisk i et klassisk comedy-format uden sange og kostumer – men dog stadig med masser af spas. 

 • Den ægte vare fra 2002 – I dette stand up-show optræder Anders Matthesen sammen med andre velkendte komikere, nemlig Rune Klan, Mick Øgendahl og Jacob Tingleff, Christian Geo Heltboe og Carsten Eskelund. Sammen turnerede de Danmark rundt, og formålet var at vise danskerne seks forskellige stilarter indenfor stand-up. 
 • Tal for dig selv fra 2004 – Hvis du i dag sætter dig ned for at se dette oneman-show, er du samtidig også vidne til det største open air-show, som overhovedet har fundet sted i dansk stand-ups historie. Til showet, som blev optaget i Aalborg, var der nemlig hele 3000 publikummer. I løbet af 2004 blev showet set af mere end 50.000 stand-up-fans. Det er vilde tal, synes vi! 
 • Anden paa coke? fra 2006 – Også til dette show fik Anders Matthesen æren af at optræde for rigtig mange mennesker. Som i rigtig mange. Hele 100.000 publikummer så showet, da det turnerede rundt i Danmark, og den dag i dag husker mange af os stadig nogle af showets mange jokes, såsom “Er det Hanne? Hiiiiiils” og ikke mindst indslaget om manden med guitaren, Lennart Stabel. 

 • Anders Matthesen vender tilbage fra 2008 – I showet her tager Anders Matthesen fat om og gør grin med rigtig mange af de ting, mange af os sikkert kender alt for godt. For eksempel hvordan en planlagt nytårsfest aldrig bliver så sjov, som vi forventede, den ville blive – eller som han selv siger i showet: “Prøv at hør' mand, det bliver den sygeste nytårsaften. Og det bliver den sygeste nytårsaften – der sker aldrig det, jeg havde håbet på”. 
 • Bytte Bytte Købmand fra 2009 – I dette vildt morsomme show optræder Anders Matthesen og Thomas Hartmann med hinandens jokes og materialer. Og det fungerer altså bare super godt! Vi får i hvert fald altid helt ondt i maven af grin, når vi genser dette stand-up-guld.  
 • ANDERS fra 2013 – Der skulle gå hele fire år, inden vi i 2013 endnu engang fik lov til at grine af Anders Matthesens mange eskapader. Men det var ventetiden værd! I ANDERS tager den dygtige komiker endnu mere udgangspunkt i sit eget liv end tidligere, og i showet fortæller han blandt andet om, hvordan han ofte kæmper med sin identitet, når hans privatperson og erhverv som professionel komiker blandes sammen. 

 • Shhh fra 2016 – I dette oneman-show sætter Anders Matthesen verdenssituationen og nutidens problematikker på dagsordenen, mens han taler om alt fra politik til iPhones – eksempelvis om, hvordan vi altid regner med, at alle er tilgængelige hele tiden. Men som altid behandler han alle de velkendte emner ud fra et genialt perspektiv, så vi ikke kan lade være med at trække på smilebåndet. 
 • ANDEN 25 fra 2018 – Anders Matthesen har en ting for at holde jubilæumsshows, og ANDEN 25 er ingen undtagelse. I 2018 var det nemlig, ja, 25 år siden, at Anders for alvor begyndte sin stand-up-karriere, og det blev fejret i dette brag af et show, der (som altid) gav os helt ondt i kæbemusklerne. 
 • Anden bringer ud fra 2019 – I dette oneman-show får vi lov til at opleve Anders Matthesen i et helt klassisk, men mindst lige så godt, stand-up-format, hvor hans eneste to følgesvende på scenen er en mikrofon og en taburet. 
 

Film med og af Anders Matthesen 

 • Terkel i Knibe fra 2004 – Vi er nok mange, der har set Terkel i Knibe utrolig mange gange. Filmen om drengen Terkel er kendt for både sine landskendte sange og lidt brutale plot. Anders Matthesen lægger selv stemmer til alle karakterer i filmen, og vi synes mildest talt, at det er en ret imponerende egenskab! Filmen blev iøvrigt opført som musical under titlen Terkel – The motherfårking musical i 2019, hvor komiker Ruben Søltoft spillede rollen som Terkel. Anders Matthesen var ikke selv en del af forestillingen. 
 • Rene Hjerter fra 2006 – I Anders Matthesen debutfilm spiller han rollen som Kriss, der er indlagt på en psykisk afdeling. Han og vennen Willy er meget optaget af en sort-hvid film med titlen Rene Hjerter, og en dag beslutter de at forsøge at finde en af filmens karakterer ude i virkeligheden. 
 • Sorte Kugler fra 2009 – I denne virkelig sjove komedie spiller Anders Matthesen en bitter ejendomsmægler, hvis liv ikke kører helt på skinner, indtil han en dag får et wakeup-call. Her understreger Anders Matthesen endnu engang sine mange talenter, for han har nemlig også selv instrueret filmen. 

 • Det Grå Guld fra 2013 – Komedien her handler om tre pensionister, der planlægger et bankrøveri, men eftersom ingen af dem er erfarne bankrøvere, er der fra start lagt op til, at mange ting kan gå galt. Anders Matthesen er dog ikke blandt hovedrolleindehaverne i denne film. 
 • Kæledyrenes Hemmelige Liv fra 2016 – I animationsfilmen, der på engelsk bærer titlen The Secret Life of Pets, lægger Anders Matthesen stemme til hunden Max. Og vi forstår godt, hvorfor Anders har fået jobbet – alt det med stemmer er virkelig også bare noget af det, han er god til. 
 • Ternet Ninja fra 2018 Ternet Ninja er Anders Matthesens anden animationsfilm, og den solgte over 938.000 billetter i de danske biografer. Det er, hvad vi vil kalde en vaskeægte kæmpesucces! Og vi forstår godt hvorfor. Filmen om drengen Aske, som en dag får en ninjadukke af sin velkendte onkel (nemlig den gode gamle sømand Stewart Stardust) ER virkelig også bare underholdende! 

 • De Frivillige fra 2019 – Denne fængselskomediefilm indeholder masser af sort humor, og her spiller Anders Matthesen fængselskorlederen Niels, der bliver udfordret på posten, da finansmanden Markus ender som indsat og opdager, at netop positionen som korleder er noget af det, der gør tilværelsen i fængslet lidt nemmere.
 • Kæledyrenes Hemmelige liv 2 fra 2019 – Endnu engang får vi lov at høre Anders Matthesens stemme som hunden Max i opfølgeren til Kæledyrenes Hemmelige Liv fra 2016. 
Anders Matthesen laver stand-up
Anders Matthesen er en mand af mange talenter! © TV2
 

Udvalgt TV med Anders Matthesen

 • Talegaver til børn – Dette stand-up-show, der kørte årligt fra 1992 til 2008, havde som formål at indsamle penge til børneorganisationen UNICEF. Anders Matthesen har optrædt ved showet mange gange, og i 2001 var han endda vært sammen med Mick Øgendahl. 
 • Andarki og Andesortering fra 1998 – Anders Matthesen var vært på disse to programmer, der kørte på kanalen Tv-Danmark, og programmerne var også nogle af de allerførste steder, hvor Anders introducerede velkendte karakterer som Stewart Stardust. 
 • Perforama fra 2002 – Denne seks episoder lange tv-serie fra DR2 handler om hverdagens anti-helte, og Anders Matthesen, der har hovedrollen i serien, får her selskab af andre komikere som Jonatan Spang og Rune Klan. 
 • Jul på Vesterbro fra 2003 – Det er ingen hemmelighed, at vi ELSKER denne julekalender. Anders Matthesen spiller selv næsten alle roller i de 24 afsnit, hvor Stewart Stardust er hovedperson. Jul på Vesterbro er et must hver jul! 
 • Comedy Kuren fra 2008 – Denne tv-serie, der kørte på Kanal 5, handler om stand-up-komikeren Henrik Bruhn Kristensen, der skal forberede et oneman-show med hjælp fra Anders Matthesen OG samtidig nå at tabe sig over 100 kilo inden showets start et år senere. 

 

Musicals og teater med Anders Matthesen 

 • Simon fra 2004 – I denne musical, der er optaget på Østre Gasværk, spillede Anders Matthesen rollen som forretningsmanden Simon Spies, der startede Spies Rejser. 
 • Kjeld og Dirch: En kærlighedshistorie fra 2011 – Anders Matthesen havde rollen som selveste Dirch Passer i dette teaterstykke, som blev opført på Nørrebro teater. Jonatan Spang spillede rollen som Dirchs ven, Kjeld Petersen. 
 

Musik af Anders Matthesen 

 • Jul på Vesterbro fra 2003 – Dette soundtrack fra julekalender-klassikeren Jul på Vesterbro er bare episk! Vi elsker især titelsangen Jul på Vesterbro. 
 • Soevnloes fra 2006 – Ja, det kan efterhånden ikke overraske nogen, at Anders Matthesen har endnu et talent. Han kan nemlig også rappe. Og det gør han på dette album, som er udgivet under hans kunstnernavn Anden. Albummet indeholdt blandt andet hittet (og landeplagen) FAQ. 
 • Villa Peakstate fra 2010 – Dette er Anders Matthesens andet rap-album. På tracklisten finder vi sange med titler som Bib bib, Pølsesnak, stegt flæsk og Thisted. 
 • Blodhævn fra 2018 – Albummet her er udgivet af Anders Matthesen. Eller ikke rigtig. Det er nemlig udgivet af Anders' fiktive sømandsfigur Stewart Stardust, som synger alle numre på albummet. 

 

Radio og podcasts af Anders Matthesen

 • Hva' snakker du om? fra 1998 I dette børneprogram, som deler titlen med Anders Matthesens første rigtige oneman-show, lavede Anders Matthesen en række satire sketches til P3. En række af disse sketches blev udgivet på CD'en Hva' snakker du om? – Den kan byttes Vol. 1.
 • Manden, der blev stjålet fra 2018 – Sammen med udgivelsen af albummet Blodhævn udkom denne podcast, hvor Stewart Stardust skulle forestille at være et virkeligt menneske, som havde fået ødelagt sit liv af Anders Matthesen.  
 

Bøger af Anders Matthesen 

 • Ternet Ninja fra 2016 – I 2016 debuterede Anders Matthesen som børnebogsforfatter med bogen Ternet Ninja, som efterfølgende også er blevet til en animationsfilm. Den meget originale historie om den 13-årige Aske, der en dag møder en helt ualmindelig ninja, fortælles gennem illustrationer, der er tegnet af Rasmus Meisler. Bogen kan også fås som lydbog, hvor Anders Matthesen selv læser op og laver alle stemmerne. 
 • Ternet Ninja 2 fra 2019 – I 2019 fik Ternet Ninja en opfølger, hvor vi endnu engang stifter bekendtskab med Aske og den ternede ninja, men omgivelserne er lidt anderledes. De to rejser nemlig til Thailand, hvor de går efter at få retfærdighed for børnene på en legetøjsfabrik. Denne gang er illustrationerne lavet af Thorbjørn Christoffersen. 

 

Fun facts om Anders Matthesen 

 • Da Anders gik i skole, plejede han nogle gange at få lov til at udfolde sine kreative evner ved at tegne sine stile i stedet for at skrive dem. 
 • Som barn kom han ofte i problemer, fordi han plejede at smide æbler ind ad folks vinduer og skyde efter dem med slangebøsser. 
 • Som 16-årig vandt Anders Matthesen Danmarksmesterskaberne i rap. Han rappede (selvfølgelig) under navnet DJ And. 
 • Anders Matthesen er ret vild med buddisme, som han også fortæller har hjulpet ham gennem svære tider. 
 • Oprindeligt var Anders Matthesens plan at blive skolelærer. Men vi er nu ret glade for, at det ikke kun endte med at blive en skoleklasse, der fik lov at more sig over hans mange jokes og alle andre talenter. 
Anders Matthesen
Anders Matthesen har haft en lang karriere, siden han første gang gjorde sig bemærket offentligt. © TV2
 

Kommende film og serier med Anders Matthesen

 • Filmen Marco Effekten i 2021 – I denne Afdeling Q-film, som er en del af Jussi Adler-Olsens univers, skal Anders Matthesen spille den succesfulde forretningsmand Teis Snap, der også har en mørk side. Filmen får allerede premiere i landets biografer den 21. januar 2021. 
 • Filmen Ternet Ninja 2 i 2021 I 2021 udkommer opfølgeren til Anders Matthesens megasucces Ternet Ninja. Animationsfilmen vil være baseret på bogen af samme navn, og vi kan slet ikke vente med at se endnu en sjov film om Aske og den ternede ninja biografen. 
 • Filmen Toscana i 2021 – Det, vi indtil videre ved om denne spillefilm, er, at det er tredje spillefilm af Avaz-brødrene, der også står bag filmene Mens vi lever og Kollision. Anders Matthesen vil have den mandlige hovedrolle i denne komedie, der kommer til at foregå i Italien. 
 • Serien Kamikaze i 2021 Kamikaze bliver den første danske HBO-serie nogensinde. Serien vil handle om en rig men forældreløs teenager ved navn Julie, og Anders Matthesen kommer her til at optræde som Julies psykolog med det geniale navn Psyko-Bo. 

Hvis du ligesom os, ikke kan får nok af stand-up, så brude du også læse vores andre artikler med komikerne Heino HansenMelvin Kakooza og Jonatan Spang

Kilder: anden.dk, kino.dk, dagens.dk, duckpowernews.dk, dansklærerforeningens hus

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.