Jonatan Spang kigger i kameraet
Er du lige så vild med den kloge, sjove Jonatan Spang, som vi er?© Thomas Nielsen

Læs alt om det komiske multitalent Jonatan Spang her

Kender du historien om Jonatan Spang og påskeliljerne?

18. november 2020 af Ida Storm Frøslev Hansen

På Woman-redaktionen elsker vi Jonatan Ryberg Spang.

Han er en mand med et langt CV, der blandt andet byder på titler som teaterdirektør, podcaster og prisvindende satiriker – rimeligt vilde ting på et og samme CV.

Hvis du er lige så vild med Jonatan Spang, som vi er, har vi her lavet en liste med alt, Jonatan Spang er med i, så du altid ved, hvor du kan få dit næste Jonatan Spang-fix.

God fornøjelse! 

Jonatan Spang laver show
Jonatan Spang er en mand med et langt CV!© Flemming Ege
 

Om Jonatan Spang

Jonatan Spang er døbt intet mindre end Jannik Kåre Jonatan Spang Olesen. Jonatan har fortalt i podcasten Voksenvenner, at hans forældre ikke kunne blive enige om hans navn, og de derfor indgik et kompromis – deraf det lidt royale navn. 

Efter at han tidligere på året blev gift, ændrede han dog navn til Jonatan Ryberg Spang. 

Jonatan Spang er født den 4. februar 1978, hvilket jo selvfølgelig gør ham til en morsom og uforudsigelig Vandmand – hvilket giver totalt god mening!

Jonatan Spang er fra Gladsaxe lidt uden for København, men han måtte rykke teltpælene op og lære at sige “træls”, da han i 1999 blev optaget på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater.

Efterfølgende er han dog rykket tilbage til Sjælland, og han bor nu på Frederiksberg med sin (smukke!) kæreste Louise, der er Head of design ved Ørsted.

Jonatan Spang rækker ud efter noget
Jonatan Spang har heddet noget lidt mere bombastisk i sine tidligere dage.© Flemming Ege
 

Stand-up med Jonatan Spang

 • Damer fra 2005 – I 2005 turnerede Jonatan rundt med sit første onemanshow. Showet er efterfølgende blevet foreviget på Store Vega, og derfor kan du den dag i dag stadig få Jonatans svar på spørgsmål som: “Hvorfor har græske statuer så små tissemænd?” og “har vi omsider ikke lært at åbne en bøjle-bh?”. Jonatans baggy jeans med kæde i bæltestopperne afslører, at det er et par dage eller to siden, at showet blev optaget.
 • Gustne Gensyn fra 2006 – I dette satireprogram, der kørte på TV2 Zulu, spillede Jonatan Spang værten Glenn Thorsboe, der i starten af hvert program proklamerer, at de gamle dage altså var meget bedre! 
 • Jonatan Spangs Familie fra 2008 – Dette show er blevet kaldt “det mest personlige stand-up show til dato”, og vi kan sagtens forstå de gode anmeldelser, showet fik i sin tid, for Jonatan er virkelig i topform i dette show! Her fortæller han blandt andet om, hvordan du får dine forældre til at flytte ud af dit hoved, efter du er flyttet hjemmefra. 

 • Spark i Løgsuppen fra 2009 – Det er ikke kun i Tæt på Sandheden, at Jonatan Spang giver politikerne en tur i sin satire-manege. I dette show får både Helle Thorning, Bubber, Pia Kjærsgaard og gifte, kedelige mænd en tur under Jonatan Spangs kærlige behandling. 
 • Bryllup fra 2013 – i Jonatan Spangs tredje onemanshow leder han efter bruden til sit bryllup (altså, vi kan altså godt komme i tanker om en kvinde eller to, men vi føler ikke rigtigt, vi blev spurgt?!). 
 • Danmark fra 2015 – Hvis du trænger til at få rusket lidt op i hverdagens hamsterhjul, skal du se dette show! For her udfordrer Jonatan Spang alt det vi har kært ved at konfrontere de mest indgroede sandheder om vores eget lille land Danmark
 • Typisk Jonatan Spang fra 2019 – Der skulle gå fire år, før vi fik Jonatan at se på comedyens skrå brædder igen, men i 2019 var han tilbage med sin skarpe satire og sine overraskende pointer, der giver os alle sammen ondt i maven af grin. 
 

Film med Jonatan Spang

 • Efter brylluppet fra 2006 – Du skal lige scrolle lidt på rollelisten for at finde Jonatan Spang derpå, men han er der! Jonatan spiller nemlig bryllupshjælp i denne hit film med Mads Mikkelsen i hovedrollen. 
 • Fidibus fra 2006 – I denne film er Jonatan til gengæld en af hovedrollerne! Han spiller hovedrollens bedste ven, Agger. Jonatan Spang er (selvfølgelig) enormt sjovt i denne film, hvor han blandt andet fik sagt disse guldkorn: “Når man ikke kan mærke sin pik, er man i grunden en ret fin fyr?”
 • De unge år fra 2007 – Her spiller Jonatan den usikre, unge mand Erik, der optages på Den Danske Filmskole. Det var ikke ligefrem den af Jonatans film, der høstede mest anmelderros, men altså... Selv ikke Jonatan Spang kan være lige heldig hver gang!
 • Alle for En fra 2011 – Det er længe siden, vi havde grint så meget, som da vi så Alle for En for første gang, og vi er overbevist om, at det er en af de bedste danske film. I denne film spiller Jonatan den små-kriminelle Nikolai, der skal holde styr på sine venner Ralf og Timo (Rasmus Bjerg og Mick Øgendahl).
Jonatan Spang i Fidibus
Jonatan Spang spillede Agger i Hella Joofs film Fidibus© TV 2 DANMARK

 • Over kanten fra 2012 – I denne danske thriller spiller Jonatan kærester med Christiane Schaumburg-Müller – en flot par, hvis vi selv skal sige det! Filmen er dog ret uhyggelig, så husk lige en at holde i hånd med, inden du sætter den på.
 • Talenttyven fra 2012 – Jonatan Spang er ikke bare med i denne film – han har også både skrevet og instrueret den. Rimelig sejt. Filmen handler om det musikalske kærestepar Laura og Mark. 
 • Alle for To fra 2013 – Efterfølgeren til Alle for En skuffede bestemt ikke! I denne film er Jonatans karakter Nikolai på prøveløsladelse, og det går mildest talt ikke som forventet. 
 • Alle for Tre fra 2017 – Fortællingen om Nikolai fortsætter, men i denne film er Jonatan trukket lidt i baggrunden. Timo og Ralf tager nemlig på tur til pastaen og pizzaens land – Italien.
 

Udvalgt TV med Jonatan Spang

 • Perforama fra 2002 – DR2s store kult-serie om hverdagens (uheldige) anti-helte. Her spiller Jonatan overfor blandt andre Anders Matthesen og Mia Lyhne – et godt hold, hvis vi skal sige det!
 • Er du skidt, skat? fra 2003 – I dette satiriske livsstilsmagasin om terapi, mode og motion får programmets vært Ulla (Mette Horn) besøg af forskellige gæster. Jonatan spiller Ditlev Topper, der er make-up assistent på produktionen. 
 • Gintberg – var det det? fra 2003 – Hvis du vil se Jonatan som hardcore Brøndby-fan, er det dette Gintberg-show, du skal finde frem fra gemmerne!
 • Gintbergs store aften – hver aften fra 2005 – Sammen med andre komikere som Omar Marzouk og Vicki Berlin laver Jonatan i denne serie sketches, reportager og andet gøgl. 

 • Ørnen fra 2005 – En sand, dansk klassiker! Desværre er Jonatan kun med i et enkelt afsnit, så hvis du kun skal se et enkelt afsnit af Ørnen, vil vi anbefale afsnit 15!
 • Omars jul fra 2005 – I denne julekalender fra DR2, følger vi Omar Marzouk, der spiller den tyrkiske julemand, der søger opholdstilladelse i Danmark. Jonatan spiller det, vi vel kan kalde en slags... Alf? Fe? Nisse? Noget overnaturligt af en art!

 • Zulu Awards fra 2007 – Okay, dette er ikke den eneste omgang Zulu Awards, Jonatan har deltaget i, men på dette show var han intet mindre end aftenens vært, hvilket han selvfølgelig gjorde til U.G.!
 • Wulffs Magasin fra 2008 – Mikael Wulff lavede dette program på DR2, hvor han havde sat sig for at lave det perfekt TV-show. Jonatan Spang var gæstestjerne i dette program.
 • Biblen fra 2008 – Sammen med Rune Klan, Blæs Bukki, Tue Track og Linda P lavede Jonatan dette teaterstykke om biblen. Heldigvis er det optaget, så du kan se det igen og igen og igen! Du kan se et klip fra Biblen herunder. 
 • Hvem vil være millionær? i 2008 – Jonatan Spang var, ligesom så mange andre kendte, en tur i stolen hos Hans Pilgaard i forsøget på at svare rigtigt på de femten spørgsmål og vinde en million kroner. I Jonatans tilfælde gik pengene godt nok til et velgørende formål – meget sødt. 
 • Forbrydelsen 3 fra 2012 – Endnu en dansk Nordic Noir klassiker, der har gjort os kendte for noget, der ikke er vores i hele verden – nemlig islændertrøjen. Jonatan spiller statsministerens mistænklige lillebror Kristoffer Kamper.

 • Natholdet i 2012, 2013 og 2017 – Jonatan har været en flittig gæst hos Anders Breinholt i Natholdet, og du kan derfor faktisk se ham i programmet hele fire gange – han er nemlig en smut inde i den varme stol to gange i 2012.
 • Live fra Bremen fra 2010 – Hvem husker ikke, når ens mor og far slog over på Live fra Bremen, når Disney Sjov var slut? Det gør vi i hvert fald! Jonatan Spang var gæst i et enkelt afsnit i 2010.
 • Hva' så Danmark fra 2010 – Ved du, hvilket bilmærke danskerne fortrækker, eller kan du teksten til “Det er mig, der står herude at banker på?” – så var der point at hente i DR1's fredagsprogram Hva' så Danmark, hvor Jonatan Spang var den ene af to holdkaptajner.
 • Rundt på Gulvet fra 2013 – I dette enormt sjove show, hvor forskellige, danske skuespillere virkelig fik testet deres improvisationsteknik, var Jonatan gæst i første sæson, andet afsnit. Men hey, hvor blev det program af? Det vil vi totalt gerne have tilbage på skærmen igen!

 • Lillemand fra 2015-2016 – Noget af det, Jonatan stadig modtager mest ros for den dag i dag, er showet Lillemand. En fortælling om, hvad du IKKE skal gøre i forsøget på at fremstå som det perfekte menneske.
 • Dronningens 75 års fødselsdag med Jonatan Spang i 2015 – Da dronningen i 2015 fyldte 75 år, var Jonatan booket til at lave underholdning for kongefamilien. Jonatan brillerer virkeligt under fejringen af dronningen, og på syv minutter giver han os kramper af grin med sine kongehus-jokes.
 • Tæt på sandheden fra 2017 – Med mange års TV-erfaring på bagen fik Jonatan endelig sit helt eget show på DR i 2017 – et held for os, der nu kan få endnu flere skærmminutter med vores favorit-Spang! I Tæt på sandheden behandler Jonatan alle ugens aktuelle emner med sit skarpe satiriske blik og gør dermed både politik og økonomi enormt sjovt og spiseligt – selv for de, der egentlig ikke går super meget op i de emner. 

Jonatan Spang får os til at skraldgrine hver lørdag i Tæt på Sandheden
Jonatan Spang får os til at skraldgrine hver lørdag i Tæt på Sandheden© Fredrik Sundbye, Small Shoes, Nana Fagerholt
 

Teater med Jonatan Spang

 • Gynt på Betty Nansen i 2005 – I denne Ibsens teaterforestilling spillede Jonatan hovedrollen Peer. Forestillingen fik ry for at være vild og voldsom, og det kan vi virkelig godt forestille os med det cast, forestillingen havde – Jonatan Spang, Rune Klan, Geolo G og Blæs Bukki!
 • Købmanden på Betty Nansen i 2007 – Senere spillede Jonatan med i denne Shakespeare-forestilling på samme teater, nemlig Betty Nansen på Frederiksberg. Her spillede han sammen med blandt andet Laura Bro og den nu afdøde Natasja Saad. 
 • Kjeld og Dirch: En kærlighedshistorie på Nørrebro teater i 2011 – I tre måneder spillede Anders Matthesen den folkekære Dirch Passer, og overfor ham portrætterede Jonatan Spang Dirchs partner Kjeld Petersen. 

Jonatan Spang på Nørrebro Teater.
Jonatan Spang spillede Dirchs kompagnon i denne forestilling.© Nørrebro Teater
 

Podcasts med Jonatan Spang

 • Voksenvenner fra 2017 – I denne podcast får vi lov til at følge Jonatan Spang og Ane Høgsberg, når de forsøger at blive vaskeægte voksen-venner. Jonatan havde opfattelsen af, at Ane var lidt en “tudemarie”, mens Ane havde den fordom om Jonatan, at han var en champagnedrikkende snob. De to lærer dog uge efter uge hinanden bedre at kende gennem diskussion af emner som porno, at sige nej tak, pride og meget mere. En hjertevarm, hyggelig og sjov podcast, som vi stadig genhører. 

 

Andre nævneværdige præstationer af Jonatan Spang

 • Teaterdirektør på Nørrebro Teater fra 2007-2009 – Jonatan var, sammen med Kitte Wagner, direktør på Nørrebro teater – rimelig vildt i en alder af kun 29 år at kunne bryste sig af at have været direktør for et teater!
 • En cabaret med The Pretenders fra 2010 – Jonatan kom (måske ved en fejl?) til at fortælle i Voksenvenner, at ham og hans venner havde lavet en lille sjov video, da de var i sommerhus. De kaldte sig selv “The Pretenders”, og kaldte deres film for En Cabaret. Den lille film handler om et homoseksuelt par, der flytter til provinsen. Du kan se hele herligheden herunder.
 • Manuskriptforfatter på Simon Talbots Sketch Show i 2016 – Jonatan er en mand med mange talenter, og at skrive satire er et af dem! Det gjorde han blandet andet i dette show fra 2016 med Simon Talbot i vært-rollen. 
 

Fun facts om Jonatan Spang

 • Jonatan Spang ville egentlig gerne have studeret teologi – altså til præst!
 • Da Lars Løkke var statsminister, inviterede han flere forskellige betydelige danskere med på sine løbeture. Jonatan Spang var en af dem, og han har derfor været på en fem kilometer løbetur med vores tidligere Venstre-statsminister. 
 • Jonatan Spang har tidligere været kærester med Johanne Schmidt-Nielsen, som vi kender fra Enhedslisten. 
 • Jonatan Spang er ofte at finde som gæst i podcast- og radioprogrammet Mads og Monopolet (vores yndlings-episoder!). 
 • Jonatans program Tæt på Sandheden er flere gange havnet i shitstorms i blandt andet podcasten Det vi taler om. Dette er grundet programmets sjove og til tider provokerende sketches. En af de sketches, der fik enormt meget omtale, var den, hvor han kysser med Nye Borgerliges formand Pernille Vermund. 
 • Da Jonatan Spang var 23 år, var han så vild med en pige, at han havde købt 100 påskeliljer til hende. Desværre var de ikke sprunget ud, så han brugte en hel nat på at føntørre dem. Desværre gik hun tilbage til ekskæresten i stedet. 
 • Jonatan Spang blev gift i sommeren 2020, og kan dermed fejre bryllupsdag til sommer med sin kone Louise, som han mødte på Roskilde festival. 
Jonatan Spang sidder på hug
Vidste du, at Jonatan Spang ville have læst teologi?© Flemming Ege
 

Hvad bliver det næste med Jonatan Spang?

Selvom Jonatan Spang efterhånden har været i gamet mange år og har utrolig mange spændende ting på sit lange CV, er det, som om han hele tiden finder på flere nye, sjove og spændende idéer. 

Vi her på Woman kan i hvert fald ikke vente med at se, hvad han springer ud i næste gang! Vi håber selvfølgelig på mange flere sæsoner af Tæt på Sandheden og drømmer om en Voksenvenner-reunion. 

Hvis du ligesom os, ikke kan får nok af stand-up, så kan du også læse vores andre artikler med komikerne Heino HansenMelvin Kakooza og Anders Matthesen. 

Kilder: Jonatanspang.dk, Kino.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.