Færøerne, Danmark
Er du fra Færøerne men bor i Danmark? Så kan du sikkert genkende nogle af disse ting. © Getty Images

15 ting, du kun forstår, hvis du er færing i Danmark

Det kan godt være, at din flytning til Danmark var en omvæltning, men den virkelige udfordring var at få styr på cykelreglerne

26. marts 2021 af Henny Müller Dahl

1. Du savner nogle gange Færøerne så meget, at du ikke helt kan holde dig fra at kokkerere noget pragtfuld, færøsk mad i køkkenet. Dine naboer er derimod ikke så tilfredse, når den herlige duft af ræst fisk spreder sig i opgangen. 

2. Du skal ofte forklare, at Færøerne ikke er det samme som Fanø, at der ikke er nogen bro dertil, og at du faktisk skal på et fly for at komme dertil. Eller et skib... Hvis du da har tid til at bruge 36 timer på sådan en tur. 

3. Hvis du ikke selv bor på Øresundskollegiet, kender du i hvert fald en håndfuld eller nærmere bestemt 55 personer, der gør. Der er jo en grund til, at kollegiet på Amager bærer titlen som det færøske hood i Danmark. 

4. Du bliver tit spurgt, om du kender en eller anden færing. Og det gør du selvfølgelig! Højst sandsynligt i hvert fald... 

5. Det kan godt være, at din flytning til Danmark var en omvæltning, men den virkelige udfordring var at få styr på cykelreglerne og at navigere i trafikken. For du har måske cyklet fem gange i dit liv. Sikke et traume! 

6. Og du bliver lidt mere træt end gennemsnittet, når du kører i de store byer og rammer et lyskryds hvert andet minut. Så gik det altså bare lidt hurtigere at passere de sammenlagt seks eller otte lyskryds, der findes på Færøerne. 

7. Til gengæld er du lidt lettet over at slippe for at vandre op og ned ad de mange bakker. Selvom du selvfølgelig altid savner bjergene! 

8. Fordi det danske landskab er lidt mere flat, bliver du snydt, hver gang du kan spotte din destination i horisonten. Du når lige at tænke ‘Nu er jeg tæt på’, og alligevel ender du med at gå fire kilometer til. Hvordan?! 

9. Du griner lidt indeni, når du læser Ekstra Bladets advarsler om dårlig vejr. Det kan godt være, men har de nogensinde oplevet en vindstyrke på 57 m/s? Nej, vel? 

10. Men du priser dig lykkelig over den danske sommer. Hvor er det LÆKKERT med lidt sol og varme. Nu slipper du for at skulle finde det perfekte hjørne i læ for bare at føle dig lidt varm i de 12 grader, som den færøske sommer så gavmildt giver. 

11. Du benytter dig ofte af, at næsten ingen kan forstå dit sprog. Lige indtil du opdager fire færinger, der stiger af metroen eller bussen og lige har hørt hele din telefonsamtale om gårsdagens fornøjelser, der endte ud i to timer med hovedet i toilettet. 

12. Du kommer nogle gange til at oversætte direkte fra færøsk til dansk – nogle gange lidt mere uheldigt end andre gange. “Hvor mange øjne har du kastet op?”, “Jeg har kogt min finger” eller “Jeg har overvejet at få klippet frunt” er bare nogle af de guldkorn, du har slynget ud gennem tiderne. 

13. Du er glad for, at du endelig kun bor et par kilometer fra en H&M-butik. Og du priser dig lykkelig over, at tiderne, hvor du chokerede ekspedienten ved at købe 26 stykker tøj til et beløb på 3400 kroner, er ovre. Sådan er det bare, når der ingen H&M findes det sted, hvor du kommer fra.

14. Derfor kan du også altid spotte en færing, når du bevæger dig rundt i H&M. Det er altid personen med en ustyrlig mængde tøj i indkøbsvognen!

15. Når du har spist din sidste grønne kiks, opbrugt den sidste dråbe cocktailsós eller tømt fryseren for tørret fisk, ved du, at det er et tegn på at vende næsen hjemad. For du kan ikke leve uden dit importerede madlager! 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.