Lindsay Lohan i 2003.
Lindsay Lohan i 2003.© Getty Images

10 udtryk, vi SMS'ede ALT for meget i 00'erne

Ilm, irl og ilu var jo bare så meget nemmere at skrive!

8. marts 2022 af Simone Overgaard Aaberg

Havde du også en BFF, som konstant fik at vide, at hun var din y-veninde irl – efterfulgt af et knuz med uendeligt mange z'er bagpå?

Den fik ikke for lidt på forkortelsesfronten, når vi i 00'erne sendte beskeder afsted på MSN og vores spritnye Nokia 3220 (den der mega seje mobil, som lyste i forskellige farver på siden, når nogen ringede).

Så det kan godt være, at vi synes, teenagere i dag kan have nogle ret sære udtryk, som vi ikke forstår en bjælde af... Meeen dem havde vi altså også selv et par stykker af! 

1. Irl og url

Der var noget helt særligt over de venskaber, som opstod på Arto (kan du forresten huske disse 14 ting på Arto?), GoSupermodel og andre hjemmesider, som vi hyppigt besøgte som teenager i 00'erne.

For at skelne mellem de virtuelle venskaber og venskabet med Anne fra parallelklassen, så brugte vi irl (in real life) og url (som vi brugte, når vi snakkede om folk, vi ikke kendte i virkeligheden). På den måde kunne vi også have flere bedste venner – både irl og url. Smart! 

2. Nk

Havde du (også) en netkæreste, da du var barn/teenager i 00'erne? Så brugte du med garanti forkortelsen nk, når du skulle fortælle om din virtuelle kæreste til veninderne. Det var jo så meget nemmere! 

3. BF og BFF

Der var intet som at have en BF (best friends), og ofte krydrede vi det med et ekstra F, der slog fast, at vi jo selvfølgelig var BFF (best friends forever).

4. Ilu og Ilu2

Flere i-forkortelser, som vi var vilde med at bruge, når vi ville erklære vores kærlighed til vores BFF. For den fik ikke for lidt som teenagere, og vi sendte tonsvis af ilu (i love you) afsted – og forventede selvfølgelig at få et ilu2 (i love you too) tilbage! 

5. Knuz, Kys, Zøde

At erstatte s med z var fedt! Så fedt, at vi gjorde det ret ofte. Særligt blev knus til knuz og kys til kyz (og endnu federe var det, hvis der kom MANGE z'er bagpå!). 

6. r og k

Som om, at ord som er og okay ikke er korte nok i sig selv, så blev de altid forkortet til r og k. Men hey, det krævede selvfølgelig også en del flere tryk på telefonen for at få et bogstav frem dengang!

7. Laver du og Hva så

Vi har ikke tal på, hvor mange SMS'er og MSN-beskeder vi har sendt afsted, hvor der vitterligt ikke har stået andet end laver du eller hva så.

Det var egentlig ikke, fordi vi nødvendigvis ville ses med personen, og det betød heller ikke noget, at vi havde spurgt dem et par timer forinden om præcis det samme. Det var bare sådan, vi kommunikerede... 

8. 4 evar

Vi var også særligt glade for at erstatte bogstaver med tal. Selvfølgelig fordi det ofte var kortere at skrive, men mest af alt, fordi det bare så SÅ meget federe ud, når der stod 4-evar frem for forever!

9. Y-ting

Når noget var vores y-ting (yndlings-ting), så var det ganske enkelt vores favorit over dem alle. Og vi havde både y-mad, y-band, y-skuespiller, y-drik, y-slik og så videre….

10. Ilm

Den forkortelse som muligvis hittede ALLERmest var ilm (i lige måde). Det var bare så meget nemmere at svare med et ilm, når nogen SMS'ede noget i stil med ‘Du r så zmuk miin’.

Ahh ja, det var nu fedt dengang, at alt bare kunne gøres kortere. Måske vi skulle i gang med forkortelserne igen?

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.