Kvinde drikker cola i solen
Er du også en af dem, som er blevet afhængig af cola? © Getty Images

Woman tester: En uge uden cola

Sara er afhængig af cola

20. april 2019 af Sara Møller Christensen

Dag 1 – Sara er afhængig af cola

Hej, jeg hedder Sara, og jeg er colaholiker.

Jeg drikker Cola Zero hver dag – nogle dage til morgenmad, altid om eftermiddagen og altid til aftensmad. Jeg medbringer min egen cola, når jeg skal til middag hos andre. Skulle jeg have en tatovering, skulle det være en colaflaske. Men det skal jeg ikke...

Dog kan selv en colafreak som mig få dårlig samvittighed over de mange liter, jeg indtager – specielt når jeg stiller det op på den her måde:

  • Jeg drikker i gennemsnit 1,5 liter Cola Zero om dagen.
  • Det bliver altså til over ti liter om ugen – og 540 liter om året.
  • Jeg gætter på, at min ‘afhængighed’ koster mig minimum 20 kroner om dagen.

Det vil sige, at jeg bruger over 7.000 kroner om året på cola. Farvel sommerferie – hej 540 liter cola!

Vil ikke stoppe helt med at drikke cola

Jeg har ikke lyst til helt at stoppe med at drikke cola, men jeg vil gerne sætte mit forbrug ned – det ville for eksempel være rart at kunne spise morgenmad uden at skylle en dåse ned. Derfor har jeg besluttet mig for at tage en kold tyrker og lade være med at drikke cola i en uge.

Jeg ved godt, at min colaafhængighed ikke er fysisk – eller er den?

Men psykisk er jeg så afhængig af gudedrikken, at jeg bliver helt deprimeret på forhånd. En kæmpe del af min livsglæde bobler rundt nede i den lille, kolde dåse, og jeg ville hellere spise udelukkende salat i en uge, end jeg vil undvære cola. Men jeg SKAL klare det (sidst jeg gik på afvænning, holdt jeg halvanden dag). Ellers er jeg bange for, at mit forbrug bliver ved med at eskalere, til jeg ikke drikker andet, og den tanke skræmmer mig faktisk lidt.

Iskold cola
Mhm, lækker ser sådan en iskold cola altså ud! © Getty Images

Dag 2 – Den første dag uden cola

Colaholikeren Sara har overlevet sin første cola-fri dag, men omgivelserne har ikke tænkt sig at gøre det let for hende.

Det er formiddag, og jeg har lige spist en bolle og drukket en juice. Sidstnævnte er et ret godt (og garanteret også sundere) alternativ, når mit førstevalg på læskedrikfronten er sat på bænken. Det smager jo glimrende! Og alt i alt føler jeg mig helt tilfredsstillet og savner slet ikke cola.

Det er indtil, mine kollegaer kommer slentrende ovre fra kiosken med to iskolde halvliters Cola Zeroer! Alt ved de smukke flasker trigger min afhængighed. Den perlende overflade på flasken, suset, når skruelåget bliver drejet af, det lille suk, mine kollegaer laver efter første slurk, duften (godt nok sidder jeg et par meter væk, men jeg bilder mig ind, at jeg kan fornemme den).

Sara elsker alt ved cola

Det er sindssygt, som jeg har fået programmeret min hjerne til at elske alt ved cola. Seriøst, nogle gange kan jeg høre den lyd, det laver, når en kollega i den anden ende af vores laaange kontorlandskab stiller en dåse på bordet. Og jeg får straks lyst til min egen cola.

Så nej, jeg har det ikke let – og mine kollegaer har åbenbart ikke tænkt sig at gøre det nemmere for mig. Der er ingen tvivl om, at det ville være mere smertefrit at tage en kold tyrker, hvis jeg ikke omgikkes folk, der drak cola. Men om aftenen kommer min bror og fætter på besøg, og de drikker begge en iskold cola, så jeg tyller per automatik endnu en juice bare for at have noget at proppe i munden.

I morgen tror jeg, jeg vil gå i en stor bue uden om folk, der drikker cola. Forhåbentlig bliver det nemmere. Hvis du ser mig og har en cola på dig, så gem den venligst under frakken, tak.

Hænder med cola
Sara elsker alt ved cola. © Getty Images

Dag 3 – Cola som belønning

Hvordan reagerer kroppen egentlig, når den bliver frarøvet sit cola-drug? Det mærker Sara lige nu på... ja, egen krop!

Går du derude og overvejer et colastop selv? Og vil du gerne vide, hvad der følger med rent fysisk – som rysteture, hovedpine og uslukkelig tørst? Så kan jeg afsløre, at det, der sker, er... ikke en skid.

Når du er lige så afhængig af cola, som jeg er, så håber du næsten på, at der vil ske noget virkelig ubehageligt, når du stopper med at drikke det. For hvorfor hulen stopper du ellers ikke bare? Det er det, jeg sidder og spekulerer på lige nu, hvor jeg er colafri for tredje dag i træk. For ærligt talt kan jeg ikke mærke nogen forskel. Jo, måske lidt med maven – men det er (desværre) kun til det bedre.

Uden cola er Sara mindre oppustet

Jeg er altså mindre oppustet og fantastisk godt kørende fysisk, og så er det nu, du tænker: ‘Savner du det slet ikke, Sara?’. Og jo, det gør jeg. For pokker, hvor jeg savner det! Jeg savner den lille optur, det giver mig, når jeg er ved at køre sur om eftermiddagen. Jeg savner den følelse af belønning, det er, når jeg giver mig selv lov til at drikke en morgenmadscola, efter at jeg har trænet klokken 6.30. Og jeg savner at redde en sløj omgang rester til aftensmad med tanken om, at jeg må få cola til.

Fysisk kunne jeg undvære det for evigt, men psykisk? Nej, så er jeg bange for, at jeg skal have noget andet at belønne mig selv med. Og jeg er bange for, at det andet vil komme til at indeholde virkelig meget fedt eller sukker. Men måske har jeg det anderledes om et par dage? Stay tuned. 

Kvinde drikker cola udenfor
Cola er en belønning for hjernen, hvis du er afhængig af cola. © Getty Images

Dag 4 – Afhængig af sukkerfri cola

For fem år siden traf jeg en beslutning om at skifte fra rigtig cola til Cola Zero. Jeg ville ikke stoppe med at drikke cola, men jeg ville heller ikke være tyk. Ergo var det på tide at gå sukkerfri!

Skiftet var en kæmpe lettelse (og en kæmpe årsag til, at mit forbrug eskalerede til den størrelse, det har nu, men det er en helt anden historie), for siden har jeg nydt min elskede cola med god samvittighed. Der er kun én ting, der har naget mig: Med jævne mellemrum får jeg smidt i hovedet, at den sukkerfri cola holder min sukkertrang oppe, så jeg automatisk spiser mere sukker, end jeg ellers ville have gjort. Og jeg kan ikke lade være med at spekulere på, om der er noget om det.

Holder sukkerfri cola Saras sukkertrang oppe?

Der er ingen tvivl om, at cola smager bedre sammen med brunsviger end med bananer. Betyder det så, at jeg automatisk kører mere kage ned, end jeg ville have gjort, hvis jeg ikke drak cola? Ja, det har jeg jo været spændt på at finde ud af i denne uge, hvor jeg slet ikke må få cola.

Og svaret er... trommehvirvel, tak... både og! I går var der kage i kantinen, og så tog jeg et stykke, præcis som jeg plejede, for nu stod den der jo, og kage smager godt. Jeg har altså stadig haft lyst til sukker.

Til gengæld plejer jeg altid at få en ‘sidst på eftermiddagen’-cola, og tit skal jeg have et eller andet lækkert at skylle den ned med (eller... det er jo egentlig omvendt), fordi cola bare smager godt sammen med noget andet. Men når jeg ikke har drukket cola, har jeg heller ikke haft behov for at spise.

Det skal dog siges, at jeg lige så godt kan spise et stykke knækbrød sammen med colaen, som jeg kan spise et marcipanbrød, så det behøver ikke være usundt. Men ja, hvis jeg skal være helt ærlig, snackspiser jeg nok mere, når jeg drikker cola.

Til gengæld har jeg så drukket virkelig meget juice i den her uge, så det går nok lige op – bare hvis du gik og var bekymret for, om jeg svandt ind til det rene ingenting...

Sukkerfri cola
Sukkerfri cola har gjort Sara afhængig af cola. © Getty Images

Dag 5 – Savner faktisk ikke sin elskede cola

Det er fredag, og jeg er i Føtex for at købe ind til weekenden. Der ryger gode sager som pølser og hotdogbrød, pizza, chips og slik i kurven – og hvad skal det hele så skylles ned med? Vand! Du ser, hvad der er galt med det billede, ikk’? Det gør det ikke ligefrem lettere, at Føtex har besluttet at skrue yderligere på smerteknappen ved at sætte 1,5 liter af den fineste kvalitetscola ned til sølle 11 kroner.

Normalt ville jeg nok have smidt fire flasker i kurven, og de ville højst sandsynligt være væk, inden Arvingerne rullede over skærmen søndag aften. For i weekenden giver jeg – ligesom så mange andre – min indre snacker grønt lys til at gå amok. I sukker, i fedt og i cola!

Hvordan går byturen, når Sara er afhængig af cola?

I weekenden opstår også endnu en grund til at svælge i den brune suppe, nemlig byturene. Det kommer nok ikke som det store chok for den trofaste læser, men jeg eeeelsker rom og cola. Det er naturligvis også off limits denne fredag, så jeg må nøjes med vin og øl og noget vodka/ginger ale-værk.

Og savner jeg den så, min elskede cola? Næ, det er faktisk ikke så slemt. For jeg drikker jo så meget andet i stedet. Dog gruer jeg for i morgen, hvor jeg stensikkert vil have tømmermænd. Af samme grund har jeg fyldt køleskabet med junk, men altså ingen cola.

God save us all!

Venner skåler i øl
Sara skal til fest – og savner faktisk ikke sin cola. © Getty Images

Dag 6 – Tømmermænd som colaafhængig

Argh, hjælp! Der er tydeligvis nogen, der spillede stangtennis med mit kranie i går. Rødvin, var det dig? Jeg lister mig ud af sengen med helt bløde bevægelser. ‘Så, Sara – bare lige to kodimagnyler og en cola, så er du så god som ny’.

Så går den frygtelige realitet op for mig: Jeg må ikke drikke cola! Okay, det kan jeg ikke overskue.

Jeg går tilbage i seng.

To timer senere vågner jeg – igen – og denne gang gør kodierne, at jeg ser lidt lysere på tingene.

Jeg har jo både pizza og squashsodavand i køleskabet. Det skal nok gå.

Ingen cola til tømmermændene

Jeg kæmper mig igennem en eftermiddag på sofaen – og når jeg siger kæmper, mener jeg sover – indtil klokken bliver 15, og jeg skal til at gøre mig klar til næste fest, nemlig Womans (forsinkede) julefrokost.

Damerne kommer, retterne bliver serveret, og jeg kunne virkelig, virkelig godt bruge en cola at skylle dem ned med. I ved, bare lige til at komme i gang på. I stedet må jeg nøjes med vin, og efter det tredje glas glemmer jeg igen alt om, at jeg ikke må drikke cola.

Nå, men det går jo meget godt, det her colaafvænning. Nu er jeg så bare blevet alkoholiker i stedet, og det er selvfølgelig lidt ærgerligt, men i morgen har jeg overlevet syv dage uden cola, og jeg er stolt. Sådan da.

To kolde colaer med sugerør
Sara klarede ugen, selvom hun er afhængig af cola. © Getty Images

Sara klarede en uge uden cola, selvom hun er afhængig af cola

Sådan gik det til, at Sara satte sig et benhårdt mål at gå efter. På trods af sin colaafhængighed klarede kun en hel uge uden cola. Er du selv afhængig af cola? Så udfordrer vi dig til at gøre det samme!

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori