To kvinder med barn
© iStock

7 hårde udfordringer, som du står over for, når dine veninder får børn

Du troede, at I havde en rolig kaffeaftale, men pludselig er du nærmest blevet en del af mødregruppen...

7. juni 2017 af Redaktionen

Din veninde har fået børn, og det har forandret jeres venskab. Men hvordan undgår I, at det ødelægger det? Vi har snakket med psykolog Pia Bjerring, som især beskæftiger sig med naturligt forekommende livskriser, blandt andet familiedannelse. Læs her, hvordan I griber de mest almindelige udfordringer an. 

Udfordring 1

Din veninde taler konstant om sine børn, og du savner jeres samtaler om alt muligt andet.

Sådan løser I det: Hvis du ikke sætter ord på dit savn, har utilfredsheden og afstanden mellem jer det med at vokse, fordi du hele tiden spiller på hendes banehalvdel. Til sidst kan du ikke rumme mere, og så risikerer du at springe i luften, og det har jeres venskab ikke godt af. Så aftal nogle spilleregler. 

Din veninde vil komme til at tale om sine børn igen og igen, for hendes fokus har ændret sig – og det skal der være plads til! Men aftal, at du må prikke hende på skulderen og sige til, når hun overskrider grænsen mellem venindeaftale og mødregruppe. Og hvis jeres aftale også gør, at hun formår at fange sig selv i at tale om børn en ud af ti gange, så er det jo ekstra dejligt. 

Veninder lægger ansigtsmaske
Savner du alt lave andre ting med din veninde?© Getty Images

Udfordring 2

Du savner at have hende på tomandshånd.

Sådan løser I det: Den hurtige løsning er at aftale, at når I ses, skal det være ude af huset, så I ikke bliver forstyrret. Og det er også en god idé at lægge nogle faste aftaler i kalenderen, så I for eksempel ses hver anden uge eller en gang om måneden. 

Sæt hellere god tid af mellem aftalerne end at tro, at I kan ses en gang om ugen uden børn, for det kommer sikkert ikke til at ske – medmindre I for eksempel aftaler at mødes til en sportsgren en time eller to om ugen. Så slår I to fluer med et smæk ved at dyrke motion og samtidig se hinanden, og det gør det lettere. 

Udfordring 3

Du bliver jaloux på din veninde, fordi du ikke selv har nogen børn.

Sådan løser I det: Det er naturligt at være jaloux, hvis din veninde fører et liv, som du drømmer om, og du bliver nødt til at indse, at det er okay, at du har det sådan. For det bliver nemmere at glæde dig på hendes vegne, når du stopper med at bebrejde dig selv. Det kan også hjælpe at dele dine følelser, men lad være med at bruge ordet jalousi. Hvis du i stedet siger til din veninde, at du også godt kunne tænke dig at opleve det, som hun har, bliver det noget, I kan tale om, og som kan føre jer tættere sammen i stedet for længere væk fra hinanden. 

Udfordring 4

I kan ikke længere holde mærkedage som førhen.

Sådan løser I det: Ingen af jer får noget ud af at være sammen, hvis I begge to havde regnet med noget andet. Så I må gøre op med jer selv, hvad der er vigtigt for jer at få ud af de forskellige mærkedage som fødselsdage og nytårsaften. Er det vigtigt for dig at holde en fest med fuldt knald på? Så skal I måske slet ikke fejre dagen sammen, hvis det er vigtigt for din veninde at have sin familie i højsædet. 

Før i tiden var I sikkert altid helt enige om, hvad der skulle ske, men det er I ikke nødvendigvis længere, så spørg ind til, hvad I hver især har lyst til. For det gør hverken noget godt for jeres venskab at tale forbi hinanden eller at tie det helt ihjel. 

Udfordring 5

Du er ikke så vild med hendes børn – du synes helt ærligt, at de er uopdragne og irriterende.

Sådan løser I det: De fleste kan skrive under på, at forestillingerne om børneopdragelse ændrer sig, når de selv står midt i suppedasen, og det er godt at huske på, når du synes, din veninde griber tingene forkert an. Vigtigst er det, at du aldrig blander dig i hendes opdragelse – det er ikke dit ansvar. Medmindre hun direkte beder om din mening, for så har hun selv inviteret til det. Hvis hendes børn gør noget i dit hjem, som, du ikke synes, er i orden, er det til enhver tid fair at sætte grænser. Men hvis I er hjemme hos din veninde, kan du intet gøre, og så må du jo gøre op med dig selv, om du vil ses hjemme hos hende, eller om du skal prøve at undgå det. 

Kvinde og pige snakker
Er du ikke så vild med din venindes børn?© Getty Images

Udfordring 6

Din veninde tager sine børn med til fester.

Sådan løser I det: Det er ikke i orden at slæbe børn med til et voksenarrangement, hvis det står tydeligt i invitationen, at det ikke er for børn. Lige så snart der er et barn til stede, stjæler det opmærksomheden, og gruppedynamikken ændrer sig – det ‘går ud over’ alle i selskabet. 

I selve situationen, hvor din veninde tropper op med sine børn, er der ikke så meget at gøre, for hvis du afviser hende i døren, kan du næsten være sikker på, at jeres venskab er slut. Men bagefter er det helt fint at sige, hvad det gjorde ved dig. Hvis hun får en pæn pejling om, at det ikke er i orden, har hun en chance for at nå at ændre noget, inden det går for meget ud over jeres venskab, fordi du føler dig misforstået og tilsidesat. 

Udfordring 7

I har ikke længere lyst til at lave de samme ting.

Sådan løser I det: Det er hårdt at indse, men der er måske ikke så meget, I kan give hinanden længere, hvis I hverken kan blive enige om at gå i byen, i biffen, på café eller i zoologisk have med ungerne. Og så er grundlaget for jeres venskab ret spinkelt. Men prøv at finde ud af, hvad der var jeres lim førhen. Hvad bandt jer sammen, og kan noget af det genoplives? Hvis det ikke kan det, er det vigtigt at huske, at det er naturligt at sige farvel til relationer i løbet af livet, og det er bedre at indse det. For hvis I bliver ved med at hænge fast i mindet om, hvad der var engang, og ikke kan få noget imellem jer til at spille nu eller i den nærmeste fremtid, vil I blive skuffede og kede af det. Og det er jo ikke venskabets formål. 

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Tine Sandorf.