Kvinder snakker
Bliv klædt på til at håndtere dine venindekriser. © Getty Images

De her 7 venindekriser kender du garanteret – og sådan løser du dem!

Når du lærer at tackle de klassiske konflikter, bliver du faktisk en endnu bedre veninde

4. juli 2020 af Rikke Hovn Poulsen

Selvfølgelig elsker du din veninde – det er jo derfor, du har hende i dit liv! Men en gang imellem kan hun altså være superbelastende: Når hun aflyser en aftale, snakker om sig selv i timevis, tvinger dig til at være sammen med sine andre veninder, som du ikke kan lide – eller når hun er forelsket og fuldstændig glemmer dig.

Kunne du tænke dig at blive bedre til at tackle venindekriserne? Så læs med her og få Womans guide til, hvordan du håndterer dine veninder – og hvordan du selv bliver en bedre én af slagsen!

1. Din veninde har fået en kæreste

Selvom du har al mulig ret til at være ked af, at din veninde ikke længere har så meget tid til dig, skal du ikke lade det gå ud over hende. En nyforelsket kvinde har nu engang mest lyst til at være sammen med the one and only, og det er du nødt til at respektere. 

Gør i stedet en indsats for at blive venner med hendes kæreste. Når hun elsker ham eller hende, må der jo være et eller andet fantastisk ved personen, ikke? Hvis du spiller dine kort rigtigt, kan den nye kæreste blive en berigelse i dit liv i stedet for et irriterende vedhæng.

2. Du har selv fået en kæreste

Sørg for at sætte tid af i kalenderen til din veninde, også selvom du egentlig hellere ville være sammen med din nye kærlighed. For helt ærligt: Kan du ikke godt undvære ham eller hende en enkelt aften om ugen? Måske er det faktisk meget sundt for jeres forhold, at I bruger lidt tid hver for sig.

Du skal dog ikke lade dig tryne af veninden og have dårlig samvittighed over, at du tilbringer søndagen på sofaen i ske med din kæreste i stedet for at trave rundt om søerne med hende. Tal med din veninde om hendes følelser, fortæl hende, hvor glad du er, og lyt til, hvad hun siger.

3. Du keder dig i hendes selskab

Først og fremmest skal du tage ansvar for dit eget liv, dame! Hvis du bliver irriteret på din veninde over, at hun ikke længere gider give den som Dansedorte på den lokale Crazy Daisy, er du godt i gang med at fralægge dig ansvaret, og det holder ikke en meter.

Overvej, hvad det egentlig er, du godt kan lide ved hende. Hvis hun i virkeligheden er allerbedst til dybe samtaler, skulle du måske fokusere lidt mere på det i jeres forhold. 

Tag en snak med hende om problemet. Måske tænker hun, at det er dig, der er blevet kedelig? Hvis det er tilfældet, må I sætte jer ned og planlægge noget sjovt og anderledes, I kan lave sammen, så I kan komme ud af det dødvande, I er havnet i.

4. Hun aflyser altid jeres aftaler

Du er nødt til at fortælle din veninde, hvordan du har det, når hun aflyser. For hun er garanteret ikke klar over, at det betyder så meget for dig; i hendes verden er den slags helt okay, og hun har ikke noget imod, at andre opfører sig sådan over for hende.

Sørg for at holde fokus på dig selv og dine følelser, når du fremlægger sagen. I stedet for at skælde ud og sige, at hun er en røv med ører, skal du forklare hende, hvordan det påvirker dig, når hun aflyser. På den måde undgår du, at hun går i forsvarsposition og nægter alt: Ingen bryder sig om at få kritik, men en god veninde vil gerne lytte og hjælpe dig, når du fortæller, at du er ked af det.

5. Hun er mere succesfuld end dig

Din misundelse handler i bund og grund om dit eget lave selvværd. Du har svært ved at glæde dig over hendes succes, fordi du føler dig mindreværdig. Hold op med at dunke dig selv oven i hovedet med alt det, hun er bedre til end dig. Husk i stedet på, at du er god nok, som du er. Hvis du sætter dig ned og laver en liste, er der garanteret mindst 10 ting, du er rigtigt god til, er der ikke? 

Brug din veninde som inspiration og sparringspartner til at komme videre i arbejdet med dig selv; en overskudskvinde som hende vil med garanti gerne hjælpe.

6. Hun snakker kun om sig selv

Din veninde er vant til at være i centrum, så det er slet ikke sikkert, hun tænker over det, når hun fylder for meget. 

Sig fra over for hende og gør opmærksom på, når du har noget på hjerte. Det er svært at ignorere en sætning som “Jeg har noget vigtigt, jeg gerne lige vil diskutere. Kan vi måske vende tilbage til din situation bagefter?”

Det er slet ikke usandsynligt, at en drama queen som hende bliver smækfornærmet, når du antyder, at hun snakker for meget. Men dybest set er hun godt klar over det, så om et par dage skal hun nok være sig selv igen – forhåbentlig bare i en lidt mere afdæmpet version.

7. Hendes andre veninder er irriterende

Selv om du umiddelbart ikke føler, at du har noget tilfælles med dem, kan du garanteret godt lære noget af din venindes veninder: Eksempelvis handler din modvilje mod hende den højlydte måske i virkeligheden om, at du selv er mere introvert – og at du måske misunder hendes evne til at føre sig frem. 

Vær bevidst om, hvad du ikke kan lide ved hende (og hvorfor det irriterer dig) – og prøv så at forstå, hvorfor din veninde godt kan lide det. Det vigtigste er, at du gør et forsøg på at respektere hendes valg af veninder; lad være med at fortælle hende om din modvilje mod hende den anden: Det er dit problem, ikke hendes!