To kvinder siddende på en sofa. En bagfra og en forfra
© iStock

7 typer veninder, det er okay, at du skærer fra i dit liv

Tag et godt kig på dine veninder. Er der nogen, der passer til én af disse typer?

19. maj 2021 af Anne-Mette Søndergaard

Veninder er noget af det bedste i verden, men det kan ikke altid være lutter lagkage. Hvis du føler, at din veninde ikke var den, du troede, hun var, og at hun skader jeres venskab mere, end hun gavner, så er det på tide at få hende ud af dit liv. Her giver vi dig et overblik over nogle “veninde”-typer, der er okay at droppe for at redde din egen selvtillid og dit selvværd.

1. Hende, der altid lyver

En lille hvid løgn stikker vi jo alle en gang imellem, men for denne type veninde handler det mere om, at hun lyver mere, end hun fortæller sandheden. Hun har spundet et net af løgne, og det kan være svært for dig (og hende selv) at finde ud af, hvad der er sandt, og hvad der er falskt. 

2. Hende, der er jaloux

Hun komplimenterer dig aldrig, når du har gjort dig lækker til en tur i byen, men hun står ikke tilbage for at komplimentere alle andre. Hun roser dig heller aldrig til skyerne, når du har præsteret ekstra godt på arbejdet eller på studiet, men til gengæld lader hun dig forstå (enten indirekte eller direkte), at hendes præstationer er bedre end dine. Kort sagt; hun lader dig stå i skyggen af hende, fordi hun er bange for, at du outshiner hende. Hun kan nemlig ikke klare, at der er nogen, der er bedre eller pænere end hende – hvilket hun åbenbart mener, at du er. 

3. Hende, der overdramatiserer

I hendes hoved er hendes liv en endeløs konflikt. Der er altid noget, der går imod hende og gør hende ulykkelig, og det er selvfølgelig altid alle andres skyld. Hun vælger at FYLDE sit liv med drama, og hun nyder den opmærksomhed, det giver hende. Selv de mindste småting i hverdagen bliver blæst op til at være jordens undergang.

4. Hende, der kun tænker på sig selv

Hun er stjernen i sit eget show, hvilket betyder, at alle samtaler tilfældigvis kommer til at handle om hende gang på gang på gang... Hun vil med glæde sidde og snakke om hendes egne problemer i timevis, men når det så endelig bliver din tur, så bliver den sjovt nok vendt tilbage til hende - “Mig, mig, mig, mig”.

5. Hende, der altid er negativ

Hun har aldrig noget pænt at sige om nogen eller noget. Hun elsker sladder og det at bagtale andre. Hun er altid utilfreds med et eller andet, og du forsøger hver gang at opmuntre hende, men hun tager det ikke til sig. Til gengæld kan du mærke, at du selv bliver mere og mere negativ over for dine omgivelser. Du kan ikke ændre hendes negative tanker, men du kan sørge for, at du ikke også får dem. 

6. Hende, der forsvinder

Hun er din bedste veninde, når hun er single og har brug for en wingwoman i byen, men så snart, hun kommer i et forhold, hører du nærmest ikke mere fra hende. Når det forhold går i stykker, så hører du fluks fra hende igen, og alt bliver, som det var, før hun fik en kæreste. Det samme sker så igen, når hun finder en ny loverboy. Selvom det er normalt, at veninder ser mindre til hinanden, når de kommer i et forhold (det er et prioriteringsspørgsmål), er det ikke i orden, at de forsvinder helt ud af dit liv og så kommer igen, når de har brug for dig.   

7. Hende, der nedgør dig 

Hun siger, at hun er din veninde, men hun kritiserer alt, du gør. Hun kan ikke lide dit tøj, dine spisevaner, dine andre venner, dit job er åndssvagt - Hun kritiserer endda din personlighed. Du føler, at hun dømmer dig, ligegyldigt hvad du gør, og at du ikke kan gøre noget rigtigt i hendes øjne. Du kan mærke, at det går ud over dit selvværd. 

En veninde skal støtte dig og opbygge din selvtillid, og hvis ikke hun gør det, så har I ikke et venskab. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.