Kvinde trøster sin veninde
© iStock

Det skal du gøre for din veninde, hvis hun lige har slået op med sin kæreste

Få psykologens 10 bedste råd

27. februar 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Din gode veninde ringer til dig og fortæller, at hun er blevet droppet af sin kæreste – hvad gør du? Vi har snakket med Annette Groot, som er psykolog ved Institut for Relations Psykologi, og hun gør dig her klogere på dit job, når din veninde ender i et breakup. 

Uanset om det er kæresten eller hende selv, der vælger at gå, er det nemlig dit job at undersøge, hvad din veninde har brug for. 

1. Det er dig, der har overskuddet

Hvis din veninde ringer og fortæller dig, at hun er gået fra sin kæreste, kan du invitere hende over til dig, spørge om du skal komme forbi hende eller spørge, om I skal gå en tur sammen. Hvis din veninde bor langt væk, kan du tage en snak med hende over telefonen. 

“Det er vigtigt, at du tager initiativ, men respekterer hendes svar, selvom hun siger nej,” fortæller Annette Groot.

Det kan godt være, at hun har brug for at være alene og sørge – for som du sikkert selv kender, er det nogle gange rarest at være alene, hvis du er trist. Og selvom det er din venindes eget valg at gå fra sin kæreste, fordi de bare ikke var rigtige for hinanden, kan hun sagtens være ulykkelig alligevel.

“Vær opmærksom på, at det er dig, der har overskuddet,” lyder det fra Annette Groot. Tag initiativ til at se hende – hun har sandsynligvis ikke overskud til at kontakte dig så meget, men det er ikke ensbetydende med, at hun ikke vil se dig.

2. Pak dine gode råd væk

“Lyt aktivt til din veninde, og pak dine gode råd væk. Gode råd må kun gives, hvis hun beder dig om dem. Vær empatisk og hav medfølelse,” siger Annette Groot.

Derudover forklarer hun, at du ikke skal forsøge at tage smerten væk fra din veninde ved at fortælle hende, at hun nok skal få det bedre og komme over det. Det ved din veninde godt. Du skal bare lytte til hende og lade hende snakke ud om bruddet – også selvom det er det eneste, hun snakker om i flere uger.

3. Besøg hende

Elsker din veninde sushi eller en helt speciel kage fra bageren? Besøg hende, og tag noget med, du ved, hun elsker. Selvom hun måske ikke kan overskue et langt besøg, sætter hun pris på, at du tænker på hende.

4. Tag dig tid

Selvom der er gået lang tid, og din veninde selv siger, at hun er ovre sin ekskæreste, kan det være, at hun finder ud af, at han er sammen med en ny kvinde. Det kan også være, der er en speciel sang, de hørte sammen, og hun derfor bliver ked af det, hver gang sangen spilles i radioen. Eller at hun tænker tilbage på deres årsdag eller andre mærkedage, der var deres.

Derfor er det vigtigt, at du er der for hende i mere end den første sårbare periode. Et brud er hårdt, men et knust hjerte kan godt hele, selvom det tager tid.

5. Snak om sorgen

I tiden efter din venindes breakup vil hun sandsynligvis have humørsvingninger. Nogle dage virker hun måske helt oven på, mens hun andre dage kan være ulykkelig og ked af det.

Selvom hun flere gange afviser at ses med dig, må du ikke give op. Og hvis hun ofte har brug for at snakke om sorgen, så snak om den sammen. Du skal ikke være bange for, at hun bliver ked af det, når du spørger ind, for det er ikke dig, der har gjort hende ked af det. 

“Du har rørt ved noget betydningsfuldt med dit spørgsmål. Det er helt okay at græde, for tårer renser,” fortæller Annette Groot.

Hvis hun har brug for at være meget sammen med dig, efter hun har slået op med sin kæreste, er det helt normalt. Vi har nemlig alle brug for nære relationer, og det er sundt at være sammen med dem, som holder af os.

6. Lyt – men tænk også på noget andet

Hvis din veninde er blevet forladt af sin kæreste, kan det være utrolig svært for hende at forstå. Det er meget svært for hendes selvværd og selvforståelse, og hun føler både skyld og skam, hvis hun eksempelvis siger: “Jeg skulle ALDRIG have…” eller “Skulle jeg havde gjort noget andet?”

Annette Groot fortæller, at du skal lytte til din veninde, men også få hendes tanker hen på noget andet ved eksempelvis at foreslå at spille et brætspil eller tage i biografen. På et tidspunkt skal snakken om hendes breakup også have sin ende.

7. Kontakt kærestens familie

Har din veninde fået et nært forhold til sin ekskæreste familie? Det er også et tab for hende, og du kan som veninde hjælpe hende med at snakke med dem, fortæller Annette Groot. Hvis hun har knyttet sig tæt til den søde svigermor eller (eks)kærestens søster, skal din veninde overveje, om disse også er tabt, eller om hun kan holde kontakten til dem. Tal med hende om det.

8. Forbered hende på at møde ekskæresten

Snak med din veninde om, hvordan hun vil reagere, hvis hun pludselig render ind i sin eks, mens hun handler ind i supermarkedet eller efter en tur i træningscenteret. Selvom du ikke skal give hende gode råd, når hun ikke spørger om dem, kan du godt fortælle hende, hvad du selv ville gøre i sådan en situation, fortæller Annette Groot.

“Men husk at respektere, at hun er ked af det, og at det er hårdt at miste. Når hun er ked af det, kan det være svært at rumme andre,” siger Annette Groot, og derfor skal du igen respektere, hvor meget hun har lyst til at snakke om det. 

9. Drop Tinder

Hvis din veninde gerne vil downloade Tinder LIGE efter sit breakup, skal du forklare hende, at det er vigtigt at få afsluttet forholdet helt, før hun er klar til at date igen. Her er det vigtigt, at hun finder ud af, hvad hun har lært af det forhold, hun kom fra, og hvad hun vil gøre anderledes en anden gang, fortæller Annette Groot.

Inviter hende heller ikke med til en paraften, hvor hun kommer til at føle sig alene blandt de andre kærestepar, men hold i stedet venindeaftener sammen. 

10. Gør noget i stedet for ingenting

Din veninde skal nok komme sig over sit breakup, men giv hende tid til det. På et tidspunkt kan både du og hun mærke, at hun er kommet over sin ekskæreste og klar på at møde en ny.

Husk på, at lige meget hvad er det bedre, at du tager initiativ og er der for hende, end at vente på at hendes smerte går væk. Vær ved hendes side i den svære tid, og vær en veninde, hun aldrig vil tage for givet.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.