Veninder holder om hinanden og smiler
Hvad synes du er vigtigt i et venskab?© Getty Images

5 gode råd, der giver dig et endnu stærkere venskab til dine veninder

Vær støttende og ikke dømmende, også selvom du ikke er enig med din veninde

10. marts 2021 af Sarah Østbjerg

Vi elsker vores veninder! De er gode at have, når du er glad, når du er ked af det, og når der er sket noget nyt i dit liv, som du bare MÅ dele med nogen. 

Selvom I ved, I er veninder for livet, så har I helt sikkert også været igennem en af disse syv venindekriser.

I denne video kan du se, hvordan du plejer dine venskaber, og så giver vi dig fem bud på, hvordan jeres venskab bliver endnu stærkere.

1. Fortæl hinanden, hvad der sker i jeres liv

Det er vigtigt at holde hinanden opdaterede, og det er jo også derfor I er veninder. Fordi I gerne vil være en del af hinandens liv på godt og ondt, stort og småt. 

Har du lige købt de sejeste støvler fra genbrugen? Har du fået ny kæreste? Eller er du lidt træt af dine søskende for tiden? Del det med din veninde. Selvom I måske ikke får set hinanden, lige så ofte som I gerne ville, så er det en god måde at forblive forbundne på. Ring til hinanden, FaceTime, SMS eller send en snap – hvad der fungerer bedst for jer.

Kvinde Facetimer
Husk at catche op med hinanden.© Getty Images

2. Giv plads til, at I kan have andre veninder

Er du ked af, at din veninde bruger mere tid på sine andre veninder? Så prøv at tale med hende, om ikke I skal være bedre til at inkludere hinanden i jeres andre venskaber også. Men husk, at det er sundt at have forskellige veninder. På den måde får I også nye inputs og perspektiver, som I kan tale om, når I så mødes igen. 

Det samme gælder hvis din veninde har fået en kæreste, og din plads ret pludseligt er blevet skiftet ud med hendes nye partner. Accepter, at hendes kæreste er en stor del af hendes liv nu. Men fortæl hende for eksempel, at du gerne vil møde hendes nye kæreste – måske I alle kunne have en hyggelig brætspilsaften?

Venindegruppe
Hvad med en pigeaften, hvor du bringer dine veninder sammen?© Getty Images

3. Accepter, at jeres venskab gennemgår forskellige stadier

Måske var I sammen hver dag i folkeskolen – I vidste alt om hinanden. Så kom I på efterskole og fik et andet hjem med nye venner og andre omgivelser – og så talte I faktisk ikke sammen i et år! Og gymnasietiden gik med at være fordybet i en bog, fnise lidt når jeres crush gik forbi på gangen, eller fyre svedige dansetrin af sammen på Crazy Daisy. Venskaber udvikler sig i løbet af livet, og det er helt okay.

Og nu er I måske der, hvor en af jer skal til at have barn, hvilket helt sikkert også vil ændre jeres venskab. Men hvor er I heldige, at I kan få lov til at udvikle jer og opleve livets forskellige faser sammen med hinanden.

Mor med to børn
At få børn og have mindre tid til at ses er også et stadie i et venskab.© Getty Images

4. Vær ærlige omkring, hvordan I har det

Det er vigtigt, at I føler, I kan komme til hinanden, også med de svære ting, uden at I skal bekymre jer om, hvad den anden tænker. At I er støttende over for hinanden og ikke dømmende. Det gælder både, når I er glade, triste eller stressede over noget i jeres liv, men også når det kommer til jeres forhold med hinanden. Hvis din veninde har gjort noget, der gør dig glad eller ked af det, så fortæl hende det.

Jeres forskellige synspunkter er det, der gør, at I kan lære af hinanden og udvikle jer sammen. 

To veninder taler sammen
Fortæl hinanden, hvad I sætter pris på i jeres venskab.© Getty Images

5. Vær overbærende med hinanden

Kommer din veninde for eksempel altid for sent? Selvom det godt kan føles, som om hun ikke respekterer din tid, når hun gang på gang lader dig stå og vente på hende, så prøv at være overbærende med hende. 

Fortæl hende, at det altså er ret træls for dig at skulle stå og vente på hende hver gang, I har en aftale. Men har det været sådan de sidste mange år, så skal du ikke forvente, at det ændrer sig. Accepter hende for den hun er, og prøv så fremover at regne med, at hun nok ikke dukker op før klokken 10:15, hvis I har aftalt klokken 10.

Det er faktisk en kæmpe fordel at I er så forskellige, og det er med til at binde jeres venskab sammen.

To piger holder armen om hinanden
Husk, at du elsker din veninde, fordi hun er den, hun er.© Getty Images

Vil du læse mere om veninder og have inspiration til blandt andet film og serier, du skal se? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.