To veninder krammer hinanden
© iStock

Har din veninde angst? Her er de bedste råd til at tackle det

Spørg hellere én gang for meget end en gang for lidt

3. marts 2018 af Rie Louise Kirkebjerg

Hvis du har en veninde, der har angst, kan det være utroligt svært for dig at forstå det. Hvorfor rammer det netop din veninde? Hvordan føles det? Og hvad kan du gøre for hende?

Du kan have mange spørgsmål, som du selv kan have svært ved at stille din veninde – og som hun kan have svært ved at svare på. Derfor har vi talt med Esther, som oplevede angst for første gang som 19-årig. Det kom helt ud af det blå og ændrede Esthers liv, fordi hun ikke sov i ugevis. I dag har hun mild angst, som hun har lært at håndtere.

Esther giver herunder sine allerbedste råd til dig, som er vigtige at huske på, når du gerne vil hjælpe din veninde med angst.

1. Acceptér, at du ikke forstår det. Hvis du ikke selv har prøvet det, vil du nok aldrig fuldt ud forstå angst og hvorfor det lige rammer din veninde.

2. Vis din veninde, at det er helt okay. Der kommer sandsynligvis nogle situationer, hvor din veninde ikke nødvendigvis kan magte det, hun plejer. Fortæl hende, at det ikke gør hende til en dårlig ven.

3. Tal om det. Prøv at tale om angst så afslappet og naturligt som muligt, så det ikke bliver overdramatiseret eller akavet. Det er med til at gøre det nemmere for din veninde, hvis hun har brug for at tale om det igen.

4. Spørg ind til det, du ikke forstår. Vær nysgerrig og forhold dig åbent. Spørg hellere én gang for meget end en gang for lidt. Når du har angst, kan det være enormt befriende at fortælle andre om det, så du ikke går alene med det.

5. Hvis din veninde får et angstanfald, så tag det helt roligt. Støt hende ved at forsøge at berolige hende ved eksempelvis at give hende en krammer. Det hjælper også bare at stå med hende og vise hende, at du er her, og at du ikke er på vej andre steder.

6. Husk på, at du som veninde også kan have brug for snakke med nogen om det at være tæt på en person, der har det svært. Giv dig selv lov til at synes, at det også kan være hårdt for dig. Snak med andre om det i stedet for at tage afstand fra din veninde. Hun vil på samme måde være der for dig, når du går gennem noget, der er svært.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.