Maria Jencen og Ida-Sophia
Elsker du også podcasts?© Malthe Frijs

Maria Jencel og Ida-Sophia om ny podcast: “Kan vi blive ægte venner, imens alle lytter med?”

Vi har talt med de to kvinder om venskaber og om det sociale eksperiment, som deres nye podcast – og venskabsrejse – bygger på

20. februar 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Hvis du også er helt vild med podcasts, så har vi gode nyheder til dig! Nu kan du nemlig lytte til den spritnye podcast 112 For Venskaber med værterne Maria Jencel og Ida-Sophia. Maria Jencel er allerede kendt fra podcastuniverset 112 For Knuste Hjerter, ligesom også Ida-Sophia er velkendt som både podcaster og radiovært. 

“Jeg havde i længere tid været venneforelsket i Ida-Sophia på afstand. Jeg kendte hende ikke og tog med bankende hjerte mod til at skrev og inviterende hende i biografen. Vi fandt ud af, at vi begge gik og tænkte på at lave en podcast om venskaber og besluttede at tage udgangspunkt i vores egen spirende relation for at se, om vi kan blive ægte venner, imens alle kan lytte med”, siger Maria om podcastens begyndelse.

Et social eksperiment og venskabstemaer

Podcasten er et socialt eksperiment, hvor du kan følge Ida-Sophia og Maria i deres forsøg på at blive venner. Da første afsnit blev optaget, havde Ida-Sophia og Maria nemlig kun mødt hinanden få gange. 

De vil ud fra deres egne venskabserfaringer, og alt de lærer fra eksperimentet også forsøge at hjælpe lytterne med deres venskabsudfordringer. Hvert afsnit fokuserer på et spørgsmål fra en lytter, der berører temaer såsom at få nye venner som voksen, at sammenligne sig eller at være jaloux i et venskab. 

Lyt til 112 For Venskaber allerede nu

Vi på redaktionen kan slet ikke få armene ned over denne podcastnyhed, og vi glæder os helt vildt til at følge med i Ida-Sophia og Marias venskabsforsøg – og ikke mindst til at lytte til de gode samtaler og refleksioner omkring venskaber: Den stærkeste, skrøbeligste, bedste – og måske sværeste relation i verden.

Første afsnit af 112 For Venskaber har premiere den 20. februar, og du kan blandt andet lytte til podcasten på Spotify. 

Ida-Sophia og Maria Jencel
Vi har stillet Ida-Sophia og Maria Jencel nogle spørgsmål om podcasten og om venskaber. © Malthe Frijs

Interview: Maria og Ida-Sophia om venskaber

Vi er ellevilde med både Maria og Ida-Sophia og hepper totalt fra sidelinjen på, at deres venskab lykkes (og drømmer lidt om, at vi også må være venner med dem). 

Vi har stillet dem hver især spørgsmål omkring venskaber og den nye podcast, og lige her kan du læse de to powerkvinders svar: 

Maria, hvad var det ved Ida-Sophia, der gjorde, at du blev venindeforelsket i hende? 

“Jeg tror, mange kan genkende, når de lige er blevet mor, at så kan man længes mod frihed, ungdom, sin gamle krop og dengang ens mand bare var ens kæreste og ikke også faren til ens børn. Ida-Sophia minder mig om mig fra før, jeg fik pseudotvillinger. Hun er radiovært og journalist og feminist og elsker at leve det gode liv. Sådan så det i hvert fald ud for mig - så jeg var lidt draget af den her udgave af mig selv, som jeg savner og gerne vil tættere på igen”, fortæller Maria. 

Ida-Sophia, hvad var det ved Maria, der gjorde, at du gerne ville være med til at udforske jeres veninderelation?

Ida-Sophia svarer: “Maria var ikke lige på min liste over yndlingspersoner, men som det som regel er med den slags, havde jeg ikke nogen rationel grund og vidste inderst inde godt, at det måske kom af en jalousi. Både fordi Maria i hvert fald udefra ligner en, der lever en bekymringsfri drøm, hvor janteloven og overtænkning ikke rigtig eksisterer – men også på grund af en anden og måske lidt mere konkret ting, som jeg fortæller i afsnit et. Så jeg blev meget smigret og nysgerrig, da Maria rakte ud, og jeg glædede mig over, at hun kunne være intra i mig”. Efter sådan en teaser bliver vi jo simpelhen NØDT til at høre det første afsnit! 

Hvordan er det at starte et venskab offentligt, hvor mange, mange mennesker kan lytte med? Kan I mærke forskel fra virkeligheden?

“Der er jo den risiko, at vi finder ud af, at vi slet ikke har lyst til at blive veninder. Det, synes jeg, er lidt nervepirrende”, forklarer Ida-Sophia og tilføjer: “Og så er jeg også bange for, at det hele kan blive fake, netop fordi vi er på kontrakt. Tænker da over, hvis Maria får pip over mig, men ikke kan trække sig, fordi vi nu har skrevet under på at lave en hel sæson af denne her podcast sammen”. 

Maria fortæller, at hun kan mærke to forskelle fra virkeligheden: “Den første er, at man comitter i højere grad. Når vi får de første konflikter, vil vi måske normalt hurtigere kaste håndklædet i ringen og lade det løbe ud i sandet. Men denne gang bliver vi nødt til at løse det og mødes og lytte og tale”, forklarer hun og fortsætter: “Og det andet er, at det er endnu mere sårbart. Tænk, hvis Ida finder ud af, at jeg ikke lige er hendes type ven. Eller omvendt – så finder hele Danmark også ud af det. Det er lidt voldsomt”. Vi kan så godt følge de to kvinder og kan ikke andet end at give en kæmpe cadeau til, at de tør give venskabet et skud i fuld offentlighed. 

Ida-Sophia og Maria Jencel
Ida-Sophia og Maria Jencel har talt med os om forventninger og udfordringer. © Malthe Frijs

Har I nogle forventninger til jeres begyndende venskab?

På sigt fortæller Maria, at hun har ret høje forventninger til venskabet og uddyber: “Jeg ønsker mig en ægte god og nær ven. En, jeg stoler på og har det sjovt med, og som jeg skal have længe”. 

Om venskaber forklarer Ida-Sophia: “Jeg har mange nære og gode venskaber, som jeg elsker meget højt, men ikke med mange, som laver det samme som mig og har de samme interesser for formidling, lyd, medier og podcasts. Så jeg glæder mig til forhåbentlig at få en god veninde, som jeg også kan blive gode kollegaer med og måske opfinde mange seje, fremtidige projekter med. Det kan være meget ensomt at være freelancer, og jeg tror på mange måder, at det her er lige den relation, jeg mangler”. 

Hvad har været den største udfordring ved jeres begyndende venskab indtil videre?

Den største udfordring for Maria har været at opdage, hvor forskellige hun og Ida-Sophia er. “Nu startede jeg ud med, at jeg så en tidligere udgave af mig i Ida-Sophia. Men allerede nu er vi ved at opdage de måder, hvorpå vi er forskellige. Der er mange ting, hvor man lige tænker: ‘Okay, så lærte jeg dig lidt bedre at kende, og så skal jeg lige ændre mit billede af dig igen’”. 

Ida-Sophia fortæller, at hun endnu ikke føler, at de er stødt på nogle særlige udfordringer, men at det da helt sikkert er en udfordring at starte op som kollegaer og samtidig have et ønske om et venskab: 

“Fordi der jo også skal være en vis form for professionalisme, løn, deadlines arbejdsfordelinger og den slags i mellem os. Plus så tror jeg, at Maria måske er gået ind til det her med en stor tro på, at vi er enormt ens, og det tror jeg faktisk ikke, vi er. Jeg har en idé om, at vi faktisk kommer fra meget forskellige baglande og bevæger os meget forskelligt frem her i verden. Og jeg kan godt være nervøs for, at Maria opdager det og måske ikke er så venneforelsket i mig, som hun troede…”.

Hvad er det vigtigste for jer i et venskab?

For Maria er det tilregnelighed: “Mit største problem i venskaber har været, når jeg har følt, jeg ikke kunne regne med personen. Altså til at være der, når man har brug for personen. Så en grundlæggende tryghed i, at jeg ved, hvor jeg har dig, er vigtig for mig”, siger hun. 

Ida-Sophia fortæller: “Det ultimativt vigtigeste for mig er, at jeg ved, hvor jeg har mennesker omkring mig, og at jeg stoler på, at de elsker mig for mig og samtidig ved, at jeg elsker dem for dem. Det er vigtigt, at vi kan have forventninger til hinanden stille krav og tale om, hvis vi ikke efterlever det og skuffer hinanden. Tillid, sjov, sårbarhed og pladsen til at kunne være sig selv må være det vigtigeste”. 

Hvad synes I kan være det allersværeste ved venskaber? 

“For mig er det meget mine forventninger, som clasher med andres forventninger. Jeg har oplevet flere venner hade, at jeg havde forventninger til dem, fordi det føltes som et pres. Men jeg kan selv godt lide, når mine venner har forventninger til mig. Så det er nogle gange lidt en udfordring”, fortæller Maria. 

Ida-Sophia fortæller: ”Jeg synes, efter jeg er blevet mere voksen, at jeg oplever en masse vanskeligheder i det med kærester, børn og jobs. Det er en vildt hård tid, og jeg tror uanset, hvilken lejr man står i, kan det føles ensomt, fordi man for første gang ikke er det samme sted i livet som ens bedste veninder og derfor mangler spejling. Det må være det sværeste, altså når omstændighederne og tiden bliver en faktor, der påvirker det mest nære, man har”. 

Hvad er jeres bedste råd til at skabe nye venskaber? 

Marias bedste råd er: “Tag initiativ til ting, I kan lave. Og så giv det lige et par chancer mere, end du måske normalt gør. Alle mennesker er irriterende nogen gange, og vi bliver mere bevidste om, hvad vi synes er irriterende som voksne. Og det tror jeg kan spænde ben for nye relationer. Så lad vær at hyperfokusere på de små ting, du ikke kan lide. Vær omsorgsfuld og overbærende”. 

Ida-Sophias bedste råd er: “At overveje, hvorfor man vil have en ny ven – hvad mangler man? En at gå i fitness med, en at gå i byen med, en, der er ny mor som en selv eller måske nogle gode kollegaer? Når man ved, hvad man søger, tror jeg, det er lettere at finde og nok også en større chance for et match”.