Julefrokost med veninderne
Få guiden til at holde årets julefrokost for veninderne. © Getty Images

Sådan arrangerer du den perfekte veninde-julefrokost

Gør dig klar til at modtage trofæet som årets værtinde!

1. september 2018 af Mette Andrea Boesgaard og Michelle Andersen

Uha, det er mørkt og koldt derude! Men så er det da heldigvis godt, at det er festsæson. Det er tid til de årlige julefrokoster, og der er dømt glitter, ballade, sjov og spas og masser af pinligheder forude!

Vil du gerne holde en julefrokost for dine veninder? Så har vi guiden til, hvordan du sikrer dig, at I får en brag af en fest! Du skal bare tænke over følgende ting: 

1. Maden til julefrokosten

Julemad er fantastisk – og selvom samværet og sprutten er vigtig, spiller maden også en stor rolle! Der findes et hav af lækkert julemad, som kan komme på bordet til din julefrokost. Nogle af de klassiske retter er sild, varm leverpostej, frikadeller, fiskefiletter, flæskesteg, and, mørbradbøffer, grønlangkål, brunede kartofler og risalamande.

I behøver ikke at have alle retterne på bordet. Du kan udvælge dem, som I bedst kan lide. Og så kan du forkæle veninderne ekstra meget med de lækreste sunde(re) julegodter

Hvis du ikke er lige så vild med madlavning som Monica fra Venner, så kan du lave et sammenskudsgilde, hvor alle har en ret med hver. Så skal du heller ikke tømme opsparingen for at holde årets julefest. 

Tip: Er du ikke så meget til julemad, er det oplagt at tænke kreativt og finde på nogle utraditionelle juleretter. Du kan for eksempel lave en form for fisk til forret, noget med and, svinesteg eller en variation af frikadeller til hovedret, og desserten kan være alt fra kage eller konfekt til is. 

Monica fra Friends laver mad i køkkenet.
Er du ikke lige så glad for madlavning som Monica? Så hold et sammenskudsgilde. © Warner Bros. Television, Bright/Kauffman/Crane Productions

2. Drikkevarerne til julefrokosten

De traditionelle drikkevarer til julefrokosten er juleøl og snaps. Du og veninderne kan også sagtens drikke alt muligt andet, hvis I ikke er fans af juledrikkene. Er der vin og sodavand på bordet, kan næsten alle være med – og ellers kan du lave venindegruppens yndlingsdrink. 

Den billigste løsning er, at dine gæster hver især tager det med, som de vil have at drikke – sprutten kan jo godt løbe op i en betragtelig sum, hvis alle skal drikkes i hegnet...

Tip: Det er altid en god idé at starte julefrokosten med at servere en velkomstdrink til veninderne. Du kan for eksempel lave en af de her tre legendariske cocktails, som får festen i gang

3. Bordplan til julefrokosten

Det kommer an på selskabet, hvorvidt du skal kaste dig ud en bordplan eller ej. Hvis alle dine veninder kender hinanden godt, er det ofte ikke nødvendigt med en bordplan. Hvis dine veninder derimod ikke alle sammen kender hinanden, så kan det være en rigtig god idé at lave en bordplan, så du sikrer, at ingen bliver ladt udenfor, og alle bliver blandet sammen. 

Du kan også lave sjove bordplans-lege, hvor I spiller om, hvem der skal sidde ved siden af hvem. 

Et julebord med lysestager, rød pynt og mad.
Det er selskabet, som afgør, om du skal lave bordplan eller ej. © Getty Images

4. Bordpynten

Så er det frem med din kreative side: Nu skal der pyntes og dækkes det perfekte bord! Og det behøver hverken koste en bondegård eller tage en krig at pynte julebord. Hvis bare du sørger for at holde dig til et gennemgående farvetema, så er du ret sikker på et godt resultat. 

Rød, hvid, guld, sølv og grøn er klassiske julefarver, men du kan sagtens lave et pink tema, julebryg-blåt eller pangfarver generelt. Du kan drysse bordet med glittersnefnug eller pynte med nisser og flettede julehjerter for at gøre det ekstra fint. Du kan også vælge den minimalistiske stil og pynte med enkle servietter, lys og grankogler.

5. Festlege til julefrokosten

Festlege er geniale fordi, de kan sætte fut i enhver fest! De festlege som er allerbedst til julefrokosten er dem, hvor I konkurrerer mod hinanden, eller dem hvor I lærer lidt mere om hinanden. 

Pakkeleg: Er den helt klassiske julefrokostleg. Alle har én eller flere pakker med til et aftalt beløb, og I slår om pakkerne med en terning. Hver gang en af jer slår en sekser, må I stjæle en pakke fra en anden. Det er en hylende morsom leg – især fordi pakkerne ofte er fjollede. 

Pakkeleg med opgaver: Hvis den klassiske pakkeleg er for kedelig til dig og dine veninder, kan du fyre op for en pakkeleg, hvor de fjollede ting i pakkerne er udskiftet med opgaver. Opgaverne kan for eksempel være at opføre en dans, fløjte en sang eller holde en sjov tale. Opgaverne kan du som værtinde lave på forhånd. 

Pakkeleg med én gave: Denne leg går ud på, at der kun er én gave, som du og veninderne kæmper om. Når du slår en sekser, må du begynde at åbne gaven – men først skal du tage hue og luffer på, og så skal gaven åbnes med kniv og gaffel. Gaven og udstyret sendes videre næste gang, der er en, som slår en sekser. 

‘Jeg har aldrig...’: Denne selskabsleg går ud på, at I på skift starter en sætning med at sige “Jeg har aldrig...” Den person der starter kan for eksempel sige: “Jeg har aldrig kysset en medstuderende.” Alle dem som HAR kysset en medstuderende skal rejse sig op og tage en tår øl eller andet alkohol. Derefter går turen videre. Jo længere I kommer ind i legen, desto flere (beskidte) hemmeligheder lærer I om hinanden.

6. Soundtracket til din julefrokost

Der er ikke noget, der kan slå en fest ihjel som et helt forkert soundtrack. Sørg for at sammensætte en playliste der byder på de ultimative hits (gerne dem med masser af minder tilknyttet) for dig og veninderne. Krydr playlisten med et par julesange – så er du sikret det perfekte soundtrack til din julefrokost.

7. En goodiebag til veninderne

Vil du gerne gøre noget ekstra for at forkæle dine veninder? Så giv dem en goodiebag – enten én slags til alle, eller en der er særlig tilpasset dine forskellige veninder. Det behøver ikke koste alverden: Du kan bare komme et par småting i en pose, så de kan komme sikkert gennem julefrokosten – og du bliver helt sikkert kåret som årets værtinde for det!

Tip: Du kan eksempelvis lave en brækpose med lommetørklæder og tyggegummi til din veninde, som (lidt for) ofte brækker sig til festerne. Du kan også lave en scorepose med friske trusser, kondomer og en seddel med scorereplikker til din singleveninde. 

Nu er der kun tilbage at sige skål og god julefrokost! 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori