Konflikter mellem veninder
© Bright/Kauffman/Crane Productions

Sådan får du det sagt: Psykologens tre-trins guide til at stoppe venindedrama

Ender du og din veninde altid med at råbe ad hinanden uden at høre, hvad den anden siger? Så har vi løsningen

5. november 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Ingen af jer ved helt præcist, hvordan det startede, men det er på en eller anden måde endt med, at du og din veninde står og råber ad hinanden. 

Kan du genkende din veninde og dig selv i ovenstående scenarie?

Konflikter er en del af et venskab, og at løse en konflikt gør faktisk jeres forhold stærkere. Det er derfor ikke noget, I skal undgå – men det er noget, I kan lære at blive bedre til at håndtere. 

Her på Woman kender vi alt til venindedrama; derfor har vi kontaktet psykolog Maja Vain Gilbert, som er psykolog og leder af UngTerapi, og spurgt hende om råd til at stoppe dramaet, inden det eskalerer. 

1. Tæl til 10

Maja Vain Gilbert fortæller, at før du overhovedet kan eller skal reagere på det, din veninde siger, som har såret dig, så tæl lige til 10. 

Vi kan nemlig ikke forstå andres synspunkt, når vi er i vores følelsers vold, forklarer hun. For at en konflikt ikke skal eskalere og blive større, end den egentlig er, er du altså nødt til at forstå din veninde. 

Så tag en dyb indånding – derefter er du klar til punkt to. 

2. Kig på intentionerne

Når du er rolig, så sæt dig i din venindes sted, og overvej, hvorfor din veninde opfører sig, som hun gør, siger psykologen. “Lad tvivlen komme hende til gode,” opfordrer hun. 

Selv om det, din veninde har sagt eller gjort, har såret dig, så var det nok ikke hendes intention at såre dig. Giv hende derfor muligheden for at forklare, i stedet for at gå til modangreb. For så eskalerer situationen nemlig, og I får ikke løst den konflikt, der i første omgang startede dramaet. 

3. Hold bolden på din banehalvdel

Derfor er det også vigtigt, at når du endelig konfronterer din veninde, at du sørger for ikke at lyde beskyldende. Vores ekspert opfordrer til, at du i din forklaring udelukkende forholder dig til, hvordan din venindes handlinger påvirker dig, og hvad det får dig til at føle.  

Du giver hende på den måde en chance for at forstå dig og dine følelser. Og forståelse for hinanden er virkeligt vigtigt, når det kommer til konfliktløsning – for de fleste konflikter handler trods alt om misforståelser. Når I forstår hinanden bedre, kan I begynde at løse konflikterne i stedet for at brænde inde med jeres frustrationer. 

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.