© iStock

Sådan giver du din veninde konstruktiv kritik – uden at såre hendes følelser

Er du i tvivl om, om du skal sige noget? Stil dig selv disse spørgsmål inden

28. juli 2016 af Karoline Saysette

Spørg dig selv: 

1. Hvorfor vil du sige det? 

Er det mest noget, der irriterer dig, eller er det reel omsorg for din veninde? Er det vigtigt nok til at risikere at såre hende?

2. Hvor personligt er det? 

Vær varsom, når kritikken går på hendes personlighed eller udseende. Du risikerer at give hende dårligt selvværd, og oftest vil hun gå i forsvarsposition. Du risikerer at påvirke hendes selvværd negativt.

3. Er hun modtagelig?

Hvis hun er presset, vil hun sikkert opfatte din kritik meget sort-hvidt. Sig det på et tidspunkt, hvor hun har overskud. Der må ikke være andre til stede, og tonen skal være omsorgsfuld og respektfuld. Humor kan let misforstås! 

4. Er hun interesseret?

Hvis du vil tale om hendes hår, så snak om dit eget. Hvis hun snakker med og eventuelt siger, at hun har tænkt på at få en ny frisure, kan du gå nænsomt videre. Hvis emnet ikke optager hende, skal du nedjustere dine forventninger til jeres snak. Respektér, hvis hun ikke er interesseret i din mening! 

LÆS OGSÅ Er din veninde et brokkehoved? Hjælp hende af med de negative tanker

5. Hvad hvis det var dig?

Hvad hvis det var dIg? Hvordan ville du have det, hvis nogen sagde sin mening til dig på den måde, du har planlagt? Hvis hun bliver ked af det, er det vigtigt at anerkende hendes følelser. Beklag, du gjorde hende ked af det, og begrund, hvorfor du syntes, det var vigtigt. 

LÆS OGSÅ Lær at modtage kritik

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman. Den er lavet i samarbejde med Dorthe Koefoed, der er psykolog ved psykologicenteret på Israels Plads.