Rachel og Monica fra Venner
© Friends Warner Bros. Television, Bright/Kauffman/Crane Productions

Træt af din veninde? Sådan løser I de 7 mest almindelige konflikter

Undgå at vokse fra hinanden – eller at sidde fast i gamle roller

22. februar 2017 af Redaktionen

Ja, du elsker dine veninder, men en gang i mellem kan de også være en smuuule irriterende! 

Vi har taget en snak med psykolog Ulla Burmeister, som til daglig koncentrerer sig om arbejdskonflikter, stress og nærvær. Her er hendes tips til, hvordan du tackler de syv mest almindelige venindekonflikter. 

Konflikt 1: Vi investerer ikke det samme i venskabet

Løsning: Det gør ondt at opdage, at du ikke betyder det samme for en veninde, som hun gør for dig. Tal om det – måske har hun bare mere travlt, end du har? Måske har hun flere veninder? Men der er også en risiko for, at du finder ud af, at du har ret i din frygt – at hun ikke lægger nær så meget i venskabet som du. Hvis du ikke tør tage konfrontationen, må du acceptere at være den, der tager kontakten.

Konflikt 2: Vi låser hinanden fast i gamle roller

Løsning: I alle venindegrupper sker det, at nogle på et tidspunkt får lyst til at lave noget andet – det er en naturlig del af at blive ældre. Hvis I ikke formår at skabe respekt om de nye sider, vil I vokse fra hinanden. Snak med dine veninder om det. Hvis de virkelig er dine venner, vil de forsøge at lave nogle aktiviteter, I alle har lyst til. Ellers er det ved at være tid til at finde nogle nye veninder.

Konflikt 3: Vi pleaser hinanden

Løsning: Prøv at åbne munden: Sig fra, næste gang du er uenig, og se, hvad der sker. Sandsynligvis har de andre det på samme måde, som du har. Ved at skabe en kultur, hvor I taler åbent om uenigheder, kommer I meget tættere på hinanden. Er du inderst inde bange for, at dine veninder ikke kan lide dig, hvis du er ærlig, handler det nok mere om dine negative tanker om dig selv, end det handler om dem. Du har brug for at arbejde med dit selvværd, for eksempel hos en psykolog.

Konflikt 4: Vi er misundelige, når det går de andre godt

Løsning: Når du mærker misundelsen, skal du starte med at mærke efter i dig selv: Peger det indad? Er du træt af dit eget job? Brug misundelsen til at blive klogere på, hvad det i virkeligheden er, du er utilfreds med i dit liv – og find ud af, hvad du kan gøre ved det i stedet for at hænge fast i følelsen af at være misundelig. For når alt kommer til alt, ønsker du din veninde det bedste, ikke?

Konflikt 5: Vi konkurrerer 

Løsning: Mange moderne kvinder føler, at de skal være den bedste til alt. Men hvis vi stopper vores evindelige vurderinger af, om andre er bedre eller værre end os, er der plads til, at alle kan være okay. Koncentrér dig om at konkurrere i sport, og hold fred med dig selv på andre områder i dit liv. Ellers risikerer du at blive overbelastet og gå ned med stress.

Konflikt 6: Vi bagtaler hinanden

Løsning: De fleste af os taler negativt om andre for selv at få bekræftelse. Det skaber sammenhold, når veninderne bagtaler hende, der ikke er der – så har de noget sammen. Ulempen er, at alle er klar over, at de selv får en tur, når de går ud ad døren – og det er ikke en rar følelse. Begynd med dig selv: Vær opmærksom på, hvordan du taler om de andre, og lad dig ikke rive med. Når du siger fra, bliver de andre mere opmærksomme på, hvad de egentlig har gang i. I kan også tage en snak i gruppen om, hvordan I kan arbejde sammen på det her. I skal blive bedre til at være ærlige på en konstruktiv måde – så vil I alle komme tættere på hinanden.

Konflikt 7: Vi er delt op i singler og kærester

Løsning: Det er rigtigt, at du har mere tilfælles med dem, der er i samme situation, som du selv er. Men måske burde du spørge dig selv, hvorfor det er så vigtigt at være sammen med folk, der ligner dig. Er det det letteste? Eller det, der giver mest fred og enighed? Er det trygt? Hvis du ikke har lyst til at miste halvdelen af venindegruppen, skal du begynde at blande lidt mere – det behøver ikke være hver gang, bare en gang imellem. Det vil skabe en ny dynamik, som kan blive en gevinst for alle; parmiddage kan blive vældigt forudsigelige og lidt kedelige i længden – og omvendt kunne det måske være meget rart at få et par mænds syn på dit singleliv.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Nadia Parbo. 

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.