Glade veninder med ansigtsmasker
Du kan sagtens få nye veninder, selvom du er voksen.


© iStock

Sådan får du nye veninder

Mangler du nære venskaber i dit liv? Få guiden til, hvordan du skaber nye venner

16. juni 2018 af Mette Andrea Boesgaard og Amalie Kjær Boel

Er du flyttet til en ny by? Har du buret dig inde med kæresten i alt for lang tid, så du har mistet kontakten til dine gamle veninder? Er du pludselig blevet single? Er du vokset fra alle dine gamle veninder? 

Der kan være masser af grunde til, at du pludselig en dag vågner op og opdager, at du har akut bruge for nye veninder at dele liv, oplevelser og tanker med. Og den gode nyhed er, at uanset hvor du er i livet, kan det faktisk lade sig gøre at finde nye veninder. Det kræver bare en indsats.

Kunne du godt bruge en ny veninde? Vi har samlet rådene til, hvor og hvordan du finder sådan en. Vi starter med en håndfuld gode råd, inden du skal indleder jagten.

1. Find ud af, hvad du søger 

Ligesom med alt andet, du søger her i livet – en mand, den perfekte kjole, drømmejobbet – hjælper det gevaldigt på projektet, hvis du starter med at finde ud af, hvad du ønsker dig af en potentiel veninde.


Vil du have en veninde, du kan gå i byen og more dig med, eller har du mere brug for en, du kan mødes med til en fortrolig snak over en stille og rolig kop kaffe? Hvilke kvaliteter leder du efter i din veninde – skal hun kunne nogle andre ting end dig og have nogle kvaliteter og kvalifikationer, du kan lære af? Eller skal hun dele dine interesser, synspunkter og livserfaringer? 

Når du ved, hvad du leder efter, har du også en ide om, hvor det kan betale sig at lede. Du kan også tage quizzen her for at finde ud af, hvad der er din rolle, når venindegruppen er i byen

2. Vær social 

Vennerne kommer ikke af sig selv og ringer på hoveddøren, så tag ud og mæng dig! Det kan være hårdt at rive sig selv op ved hårrødderne, hvis du er helt alene eller usikker på dig selv, men det er et helt uundgåeligt skridt mod nye kontakter, så mand dig op og kom ud i livet.

3. Vær åben 

Venskaber handler om kemi – om at svinge sammen. Og selvom kemi ikke kan fremtvinges, så gør alligevel dig selv den tjeneste at lade være med at afvise potentielle veninder for hurtigt. Giv folk omkring dig en chance – når du snakker lidt mere med dem, kan det jo være, at du opdager, at de er søde, og I oven i købet har en hel del til fælles? Du kan også altid være åben og invitere dine nye veninder på en af disse 14 fantastiske venindedates

Veninder ser solnedgangen sammen
Tag din nye veninde med på en venindedate. © iStock

4. Tag initiativ 

Hvis du bare læner dig tilbage og venter på, at andre kommer til dig, kan du for det første risikere, at de slet ikke kommer – og for det andet har du ingen indflydelse på, hvem der henvender sig til dig. Gør i stedet noget selv for aktivt at vælge dem, du kunne tænke dig at lære at kende: Invitér studiekammeraten med i biffen eller tag initiativet til en kop kaffe efter din sport med en potentiel veninde.

5. Vær positiv 

Vær venlig og høflig. Smil. Le. Fortæl jokes og giv (oprigtige!) komplimenter. Faktum er, at mutte, triste menneskers selskab skyr vi, mens sjove, sprudlende, positive mennesker virker tiltrækkende. Det handler ikke om, at du skal sætte en facade op, feje problemerne ind under gulvtæppet og være påtaget positiv – projekt ny veninde virker kun, hvis du er dig selv. Men lad være med at være nedladende eller fornærme i et forsøg på at tiltrække dig opmærksomhed, og gem de lange klagesange, til du har lært din potentielle veninde lidt bedre at kende.

6. Lyt 

Folk elsker at tale om sig selv – særligt til folk, der rent faktisk virker interesseret. Derfor: Spørg interesseret til din potentielle venindes liv, levned og følelser og lyt til, hvad hun fortæller dig. Vis interesse nok til at huske detaljerne, og vis medfølelse og forståelse for det, hun siger. Ikke alene giver det et godt indtryk; det er ovenikøbet et glimrende trick, hvis du er lidt nervøs over, om samtalen mon skal gå i stå på en "date" med en potentiel veninde.

7. Giv lidt af dig selv

Du kan ikke forvente at komme tæt på andre uden at give noget af dig selv. Start med de små og ufarlige ting, hvis du er usikker på, om du tør stole på din nye veninde – men sørg for at give en luns af dig selv, så I får opbygget et fællesskab og en fortrolighed. Du kan også give lidt af dig selv ved at tage initiativ ved for eksempel at lave en af disse ni hyggelige ting, I kan lave sammen

Veninder drikker kaffe på en café
Lyt til dine nye veninder, så lærer du dem meget bedre at kende. © iStock

8. Vær tålmodig

Rom blev ikke bygget på en dag, og det gør et godt venskab heller ikke. Væbn dig med tålmodighed, og lad være med at presse på. Venindeforhold er ligesom forhold til mænd: Hvis du presser på, risikerer du bare, at din potentielle veninde trækker sig. I har resten af livet at dele med hinanden, så tag det roligt.

Hvor finder du en veninde? 

Og nu til det store spørgsmål: Hvor finder du en veninde? Vi har en række gode bud til dig her: 

1. Find dig en interesse. Meld dig til mavedans eller akvarel-maling på din lokale aftenskole, bliv medlem af en litteraturklub, bliv spejder, vær aktiv i et politisk parti eller bliv amatør-skuespiller i dit lokale teater.

2. Involvér dig fagligt arbejde. Hvis du studerer, så bliv tutor eller meld dig til elevrådet eller festudvalget. Er du i krig på arbejdsmarkedet, så har den virksomhed, du er ansat i måske en medarbejderforening eller et julefrokost-udvalg, du kan blive medlem af. Ellers bliv aktiv i din fagforening.

3. Efteruddan dig. Start på aftenskole-kursus i fransk, læs HD eller tag et kemi-kursus. Hvis du ikke allerede er på en arbejdsplads, hvor du har muligheder for at udvide din omgangskreds, så søg ind på steder, der er kendt for mange unge medarbejdere og et godt socialt liv med masser af fester og medarbejder-arrangementer.

4. Søg nye venner online. Du kan blandt andet finde venner på sites som Nye Venner og Vi Kvinder eller i Facebookgrupper som Find en veninde #dueraldrigalene.

5. Deltag i et debatforum. På Woman Debatten er der tråde, hvor folk søger venner i deres nærområde – tjek dem ud i forummet. Hvis du ikke tør kaste dig ud i one-on-one møder, så duk op når der er tøsekomsammener, bif-ture eller tøjbytteparties. Der findes også masser emne-orienterede debatfora, hvis du hellere vil debattere din store passion, hvad enten det er katte, smalfilm eller Søren Kierkegaard.

6. Meld dig til frivilligt arbejde. Den oplagte mulighed er at blive besøgsven, men du kan også arbejde i en genbrugsbutik eller være dansk-støtte for en flygtning. Tjek Frivilligjob.dk for inspiration.

7. Tag på højskole. Her møder du let masser af ligesindede og åbne mennesker. Og et par uger i en ferie er faktisk nok, hvis du hverken har tid eller råd til andet.

8. Flyt sammen med nogle andre. Ikke alene lærer du dine bofæller at kende, hvis du bor på kollegium, i bofællesskab eller i kollektiv, du lærer også deres venner at kende, så der er virkelig potentiale her!

9. Genopdag dine gamle venner og bekendte. Gå igennem din adressebog eller Facebook-venneliste og kontakt dem, kontakten gled ud med – med mindre I skiltes som uvenner, bliver de sikkert glade for at høre fra dig igen. 

10. Du kan også møde venner gennem den frivillige organisation for ensomme unge, Ventilen. Ventilen står bag 15 mødesteder landet over, hvor du kan dukke op og snakke og hygge eller deltage i arrangementer som bif-ture og arrangementer. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori