To veninder er uvenner
© iStock

Sådan slår du op med din veninde

Her er guiden til, hvordan du afslutter et venskab

30. april 2018 af Mette Andrea Boesgaard

Veninder er noget dyrebart noget. Men ligesom parforhold ikke er lutter lagkage og en dans på røde roser, så er venskaber det heller ikke. Et godt venskab kræver hårdt arbejde, og alligevel går det unægtelig op og ned fra tid til anden. Men hvad gør du egentlig, hvis du kan mærke, at det er på tide at sige farvel til en veninde?

Woman har guiden – læs med og få de gode tips!

Inden du slår op: Er du klar til at slå op med din veninde?

Du har sikkert lagt masser af energi, tid og kræfter i at blive og være venner med din veninde, så når du bliver træt af din veninde, er det værd at starte med at grave lidt i, hvad der er galt. 

De mest almindelige grunde til, at venskaber går i hårknude er, at din veninde har gjort noget utilgiveligt, at hun altid taler om sig selv og aldrig lytter til dig, at hun flytter bopæl eller arbejdsplads, så det pludselig kræver en større indsats at ses, eller at hendes eller dit liv ændrer sig – en af jer får kæreste eller børn, for eksempel.

Inden du dropper din veninde, så husk:

 • Lad være med at tage beslutningen om, at du aldrig vil se din veninde mere, når du er sur eller gal. Selvom din veninde har gjort noget, der virkelig har pisset dig af, så lad være med øjeblikkeligt at ringe til hende og sige, at NU er det slut, du vil aldrig se hende mere. Køl ned og overvej situationen en gang til, inden du konfronterer hende.
 • Overvej, om situationen er midlertidig. Måske går hun gennem en hård periode lige nu – måske gør du? Det kan også være, at jeres liv er meget forskellige lige nu, men det kan jo godt ændre sig (når du også får en kæreste for eksempel). Selvom jeres venskab er udfordret lige nu, så kan I måske blive nære venner igen senere, når tingene ser anderledes ud.
 • Er din veninde opmærksom på, at der er et problem? Selvom det står lysende klart for dig, at din veninde har såret dig, er det ikke sikkert, at hun ved, at hun har gjort noget galt. Gør din veninde opmærksom på, at der er et problem – og tænk så over, om du er villig til at investere kræfterne i at løse problemet, eller om du kan leve med det, hvis det ikke kan løses
 • Føler du dig slidt og udtømt, efter du har set din veninde? Klager du altid over, hvad venskabet koster dig? Ringer hun kun, når hun har brug for dig – men forsvinder hun, når du har brug for hende? Et venskab skal ikke være milimeter-demokrati og noget for noget, men du er nødt til at se på, om balancen i jeres venskab er helt gal. Hvis venskabet handler 100 procent om, at du tager dig af hende, så er det måske nok værd at afslutte det.

Permanent brud eller pause?

Selvom du har besluttet, at din veninde ikke længere skal være i dit liv som før, behøver du jo ikke skære hende helt væk. Der er jo også andre muligheder. Overvej, om du skal køle jeres venskab ned fra slyngveninder til venner – eller om I måske bare skal være bekendte en overgang til tingene ser anderledes ud.

Det nemme brud

Den nemme udvej: Lad venskabet sive ud i sandet.

 • Lad være med at ringe til hende.
 • Ringer hun til dig, så sig at du har travlt, og du ikke lige har tid til at tale med hende.


Fordele: Denne nedtrapning af venskabet gør det muligt, at I kan genoptage venskabet en dag, hvis hun ikke bliver såret over nedtrapningen og hvis de ting, der gjorde I gled fra hinanden, ændrer sig.

Ulemper: Måske bliver hun forvirret og forsætter med at forfølge jeres venskab, og så er du alligevel nødt til at tage den hårde slå-op-samtale.

Kvinde kigger på sin telefon
© iStock

Det samvittighedsfulde brud

Den samvittighedsfulde måde: Tal sammen.

 • Bed om at tale med din veninde alene.
 • Vær rolig og venlig – tænk på, hvordan du ville have det, hvis hun slog op med dig.
 • Fortæl hende, at du har påskønnet hendes venskab og de gode stunder, I har haft sammen, men gør det kort, så hun ikke bliver I tvivl om, at du er på vej til at afslutte jeres venskab.
 • Fortæl hende, hvorfor du har brug for luft.
 • Lad være med remse alle hendes fejl op. Det sårer hende bare. Når du skal forklare dig, så sig “Jeg føler” (som i: "Jeg føler, at du gør grin med mig...") i stedet for at slynge om dig med beskyldninger.
 • Begynder hun at græde? Lad være med at miste fokus. Vis din medfølelse, men stå fast.
 • Det kan spare både dig og hende for en hel del pinligheder, hvis du slår op med hende via e-mail. Men det kan også bare være begyndelsen til en lang, grim e-mail samtale, der fyger med beskyldninger og ubesvarede spørgsmål, så overvej om det ikke er værd at tage samtalen ansigt til ansigt.


Fordele: Slå-op samtalen kan rense luften og få dig til at føle dig godt tilpas. Det kan måske endda få dig til at overveje, om knuderne I jeres venskab er til at løse.

Ulemper: Det kræver mod at se en veninde i øjnene og sige, at du ikke vil være venner længere.

Veninder diskuterer over en kop kaffe
© iStock

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.