Prævention | menstruation
© iStock

Sådan påvirker de forskellige præventionsformer din menstruation

P-piller, p-ringe og spiraler – ved du, hvordan de påvirker din cyklus?

4. december 2017 af Sarah Lyster Nielsen

P-piller, kondom, spiral og p-stav – der er nok præventionsformer at vælge mellem, men fællesnævneren er jo ligesom, at det holder uønskede graviditeter fra døren. Dog har hormonel og kemisk prævention såsom p-piller og spiraler ofte også andre bivirkninger og funktioner; for eksempel har de forskellige typer indflydelse på din menstruation, men hvordan er det nu lige, de hver især påvirker din cyklus

P-piller

Med p-piller bliver din menstruation meget regelmæssig, da du jo tager dem i tre uger og derefter holder en uges pause, hvor menstruationen kommer. 

På den måde ved du altid, hvornår den kommer, og du kan i princippet også vælge at springe den over, hvis du vil; hvis du gør det, kan du dog opleve lidt pletblødning. P-pillerne letter for det meste også blødningen og smerterne, og hvis du oplever PMS, kan du også opleve, at det formindskes eller helt forsvinder.

Minipiller

I modsætning til p-piller giver minipillen uregelmæssige blødninger, og du kan også opleve pletblødning. Hver femte kvinde, der bruger minipiller, oplever faktisk, at deres menstruation helt stopper.

P-ring

Hvis du bruger p-ring, påvirker den din menstruation på samme måde som p-piller. Din menstruation bliver regelmæssig, og du kan også opleve, at du bløder mindre og har mindre ondt. 

P-plaster

Ligesom p-piller og p-ringen gør plasteret din menstruation mere regelmæssig, og smerter og blødninger bliver mindre kraftige.

P-stav

P-staven kan give uregelmæssige blødninger, og hvis du oplever det, er der ikke så stor sandsynlighed for, at det bliver bedre med tiden. Hver femte, der bruger p-stav, holder helt op med at bløde.

P-sprøjte

P-sprøjten kan give en del blødningsforstyrrelser, hvor du enten kan opleve at få din menstruation oftere eller i længere perioder slet ikke få din menstruation. 

Hormonspiral

Hormonspiralen påvirker livmoderslimhinden, så den ikke vokser, og dermed bliver din menstruation både en del lettere og mindre smertefuld, så hvis du har meget kraftige menstruationer og kramper meget, kan hormonspiralen hjælpe. Cirka 20 procent holder faktisk helt op med at få menstruation, når de bruger hormonspiral.

Kobberspiral

Hvis du har en kobberspiral, kan du komme til at bløde mere, da den øger mængden af blod med cirka 50 procent, og du kan også komme til at bløde i længere tid, end du plejer. Dog kan det godt aftage, så det med tiden bliver mindre voldsomt, men hvis du i forvejen bløder meget eller har mange smerter, er kobberspiralen måske ikke det oplagte valg. 

Hvis du har brug for endnu mere hjælp til at forstå de forskellige, så kan du læse den helt store guide her!

Kilde: Netdoktor

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori